Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Ataman Grubu’nun markası Uni’yi 2012 yılında satın alan Eczacıbaşı Holding, markayı ağırlıklı olarak bebek ürünleri kategorisinde güçlendirme kararı aldı. Çünkü Türkiye, yılda 1 milyon 300 bin yeni bebeğin dünyaya gelmesi yanında her daim ‘endişeli’ olan anneleriyle de cazip bir pazar. İş hayatında “Bu ne biçim rapor? Olmamış” şeklindeki bir eleştiriyi, “Aaa öyle mi? Yeniden hazırlarım” diye sükûnetle karşılayan bir kadın, “Sen ne biçim annesin” şeklin deki bir eleştiriye kesinlikle katlanamıyor. Bunu dünyanın en önemli meselesi haline getiriyor.

        Eczacıbaşı Hijyen Ürünleri Genel Müdürü Coşkun Bedük ile, bebek ürünleri pazarını konuşurken aslında anneleri konuşuyoruz. Ürün geliştirme ve pazarlama stratejisinin temeli ‘endişeli anneler’ üzerine kurulmuş. Kendisi ya da evi için bir ürün satın alırken, ürünün içinde neler olduğuyla ilgilenen kadınlar, çocuklarına bir şey alırken daha çok ürünün içinde neler olmadığını sorguluyor.

        Yani o şampuanda paraben var mı, o bebek losyonu alkol içeriyor mu, o ıslak mendilde ağartıcı kullanılmış mı? Bunlar bebeğime zarar verir mi? Bu sorular, sosyal medya ve anne-bebek siteleri aracılığıyla günlerce konuşuluyor, endişeler katlanıyor.

        Daha önce hiç aklına gelmeyenlerin bile içine kurt düşüyor.

        Coşkun Bedük pazarı anlamaya çalışırken o kadar iyi gözlemlerde bulunmuş ki, şunu diyor: “Anneler kadar anlatmayı seven bir kitle yok. ‘Çocuğuma iyi bakmam lazım’ endişesi kadar, ‘Bunu herkese anlatmam lazım’ arzusu da var.

        Şirketin mendilden şampuana; bebek yağından, bebek bakım örtüsüne kadar geniş bir ürün portföyü bulunuyor. Bebek bakım ürünleri, iki haneli büyüyen bir pazar. 2016’nın ilk çeyreğinde geçen yıla göre cirosal olarak yüzde 11, hacimde yüzde 19 büyümüş.

        2015 sonu itibarıyla 600 milyon liralık bir pazardan bahsedilirken bunun yüzde 70’ini bebek mendilleri, yüzde 30’unu kozmetik ürünler oluşturuyor. Aynı markada kadınlara yönelik ürünler de var.

        BEBEK CİLDİ İLK 6 AY ÇOK GEÇİRGEN

        Peki annelerin hassasiyeti yersiz mi? Yani biraz abartılıyor mu? Coşkun Bedük’e bunu soruyorum. Yenidoğan bebeklere özel içerikli ürünler geliştirerek Türkiye’de yenidoğan bebek pazarının oluşmasını sağladıklarını söyleyen Bedük, bu dönemdeki çocuklar için gerçekten ayrı bir özen gerektiğini anlatıyor.

        “Çünkü çocuklarda cilt bütünlüğü 2-3 yaşından sonra sağlanıyor. Özellikle ilk 6 ayda cilt çok geçirgen. Bu nedenle de zararı bilimsel olarak kanıtlanmasa bile bir madde tartışılıyorsa onu içerikte kullanmıyoruz” diyor.

        MARKALI İHRACAT ARTACAK

        Azerbaycan, Gürcistan, Lübnan ve Bulgaristan, Uni markasıyla odaklanılan öncelikli ülkeler. 2016 yılında ihracatta yüzde 14 büyüme hedefleyen şirket, ihracatın toplam cirodaki payını yüzde 15’te, önümüzdeki 5 yıl içinde yüzde 25’e çıkarmayı hedefliyor. Eczacıbaşı Hijyen Ürünleri Grubu, Gebze’de 22 bin metrekarelik alan üzerine kurulan 23 milyon dolar tutarındaki yeni üretim tesisini mart ayında hizmete açtı. Bu tesisle hem kapasite hem de verimliliği artıran şirket, yakın coğrafyada markalı ihracatın payını artırmak için çalışıyor.

        EN AZ ÇOCUK BATI KARADENİZ’DE

        - Türkiye’de 0-4 yaş bebeği olan toplam 5 milyon hane var.

        - Türkiye’de her sene 1.3 milyon bebek doğuyor.

        - Ortalama çocuk sayısı 2.14

        - Çocuk sayısının en düşük olduğu bölge 1.72 ile Batı Karadeniz

        - En yüksek olduğu bölge 3.49 ile Güneydoğu Anadolu

        - İstanbul, 1.88 çocuk ile Türkiye ortalamasının altında.

        Diğer Yazılar