Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Speed Medya, pek çok veriyi bir araya getirip yorumlayarak Türkiye’nin DNA’sını çıkardı. Korkularımızdan keyiflerimize, hayata bakış açımızdan çocuk yetiştirme anlayışımıza, akla gelebilecek pek çok sorunun cevabını içeren rapor, Türk insanını hiç tanımayanlar için adeta bir klavuz niteliğinde. Tanıdığını sanan bizler için de aslında ilginç saptamalar içeriyor. Rapor, Türkiye’nin sayısal ve ekonomik göstergeleriyle başlıyor, kültürel kodlarımızı ortaya koyuyor, sonra evlerimizin içine kadar giriyor.

        PEK ÇOK KONUDA YUNANİSTAN GİBİYİZ

        Rapora bakınca, Türkiye, güven ve öngörülebilirlik ihtiyacında dünyanın pek çok ülkesini geride bırakıyor. 100 üzerinden yapılan değerlendirmede dünya ortalaması 70 iken, Türkiye 90 seviyesinde. Geleceği görebilmeye en fazla ihtiyaç duyan ülke, uzun süredir ekonomik krizle boğuşan Yunanistan. Bunun en az dert olduğu ülke ise Danimarka. Türkiye hayattan zevk alma yeteneğinde de 100 üzerinden 50 alarak yine Yunanistan ile benzeşiyor. Otoriteye saygı Türk insanının en önemli kültürel kodlarından biri. Dünya ortalaması 60 iken, Türkiye ortalamanın 10 puan üzerinde, 70 seviyesinde.

        - Peki külterel kodlarımızda başka neler var?

        Aidiyet duygusu, güçlü olana saygı duyma, yardımlaşma, aile odaklılık, güvensizlik hissi, hızlı reaksiyon verme, geleneklere bağlılık ve pratik zekâ.

        ORTALAMADAN AZ ALKOL, ÇOK SİGARA İÇİYORUZ

        Türkiye’nin yüzde 73’ü hiç alkol tüketmiyor. Avrupa içinde en düşük skora sahip ülkeyiz. AB SES grubu ile Ege Bölgesi’nde alkol tüketim oranı ortalamadan yüksek. Alkol tüketenlerin yüzde 73’ü sigara içiyor. Türkiye kişi başına sigara tükekim oranıyla dünyada 35’inci sırada. Sigara içenler yüzde 27 gibi bir çoğunluğa sahip ve bunların yüzde 36’sı daha önce sigarayı bırakmayı denediğini belirtiyor.

        TOPLUMSAL KAYGI ENDEKSİ ARTIYOR

        2013 eylül ayında 150 üzerinden 107 olan kaygı endeksi 2014 Eylül’ünde 115’e, 2015 Ağustos ayında 128’e, 2015 Eylül’ünde 141’e çıktı.

        MUTLULUK DÜZEYİ 5 YILDA 4 PUAN DÜŞTÜ

        Mutluluk düzeyi 2010’da yüzde 61 iken, 2015’te yüzde 57’ye düştü. Türkiye’de ve dünyada yaşanan olaylar sonucunda memnuniyet ve iyimser beklenti içinde olma durumları da düştü. 2015 Mayıs ayında memnun olduğunu belirtenler yüzde 34 iken ağustosta bu oran yüzde 22’ye, eylülde yüzde 15’e düştü. En yüksek mutluluk oranı yüzde 64 ile 18-24 yaş grubunda. En düşük mutluluk oranı ise yüzde 52 ile 45-54 yaş grubunda.

        MODERN MUHAFAZAKÂRLAR HAYATA DAHA ÇOK KATILIYOR

        Raporun ‘Modernleşen Muhafazakârlar’ başlıklı bölümü de hepimizin tanık olduğu yeni bir olguyu somutlaştırmış. Rapor, son yıllarda modern muhafazakârlar olarak tanımlanan bir grubun daha görünür hale geldiğine vurgu yapıyor ve şunu söylüyor: “Temel değerleri muhafaza ederken (din, aile, gelenekler), yenilikleri de reddetmemeleri ve topluma daha fazla karışmaları ile hem yaşam tarzlarını yansıtan sosyalleşme biçimleri hem de tüketim alanları meydana geldi. Helal turizm pazarı gibi alanlar yıllar bazında büyürken modayı yakından takip eden bu kitle içinde kendilerine hitap eden dergiler de ilgi görüyor. Bu grupta, lüks arayışı, kültürel beslenme, yüksek eğitim, statü ve kariyer geçmişte olduğundan daha çok önemseniyor.”

        Diğer Yazılar