Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Çocuk tiyatrosu aracılığıyla 13 yılda bine yakın oyunla 700 bin çocuğa ulaşan Zorlu Holding, bu birlikteliği güçlendirmek için bir karar aldı. Zorlu Performans Sanatları Merkezi (PSM) içindeki bazı yönetici odaları yıkılarak cep tiyatrolarına dönüşecek. Bu odaları kullanan yöneticiler, daha küçük mekânlarda ve çoğu açık ofiste çalışmaya devam edecek. Bu yolla her biri 100-150 koltuk sayılı 3-4 tiyatro salonuna daha kavuşulacak. Hatta çalışma alanlarının sahnelenen oyunlarla etkileşim içinde olması için özel düzenlemeler yapılacak.

        Bu bilgiyi, geçtiğimiz hafta yeni bir yarışmayı duyurmak üzere düzenlenen toplantıda PSM Genel Müdürü Murat Abbas paylaştı. Abbas dedi ki: “Tiyatrolara mekân desteği veriyorduk. Talebe yetişemeyince elimizi taşın altına sokup bu kararı aldık. İzleyicileri çok farklı salonlar bekliyor.”

        Zorlu Holding yöneticileriyle bir araya gelme sebebimiz bu değildi aslında. Holding, yeni tiyatrocuların yetişmesine katkıda bulunmak amacıyla “Bir Hayal Bir Oyun” temalı yarışma düzenliyor. Projeyi, holdingin genç kuşak temsilcilerinden Zorlu Holding Yönetim Kurulu üyesi Olgun Zorlu anlattı. 2003 yılında Zorlu Çocuk Tiyatrosu’nu kurarken, çocukların hayal kurup bunun peşinden gitmesini amaçladıklarını söyledi Olgun Zorlu ve ekledi: “Çocukların zengin hayal dünyasına tiyatro aracılığıyla bizzat şahitlik ederek eşsiz bir deneyim yaşadık. Binlerce çocuğa ulaştık. Her yıl yaklaşık 1.5 milyon lira aktardığımız çocuk tiyatrosuna 13 yılda ayırdığımız kaynak 20 milyon lirayı buldu.”

        Çocuklarla tiyatro aracılığıyla kurulan bu etkileşim, grupta “Çocukların hayalleri ile zenginleşen bir oyun sahneye konulsa” fikrini doğurmuş. Grup, Dünya Tiyatrolar Günü’nde 9 yaşındaki bir çocuğun hayal dünyası ile zenginleşen bir oyunu sahneye koymuş. Yarışma kararı da bunun üzerine alınmış. Olgun Zorlu, yarışmanın Türkiye’de ilk olacağının altını çizdi. Dedi ki: “Çocuklara tiyatroyu ve hikâye yazarlığını sevdirmek, sanata yönlendirmek ve yeteneklerini görmelerini sağlamak da hedeflerimiz arasında.”

        ÖĞRENCİLERİN YAZACAĞI HİKÂYE SAHNEYE TAŞINACAK

        Yarışmaya Türkiye’nin dört bir yanından 2016-2017 yılında üçüncü veya dördüncü sınıfta okuyacak öğrenciler, hayal güçleri ile yazacakları ‘yolculuk’ temalı özgün hikâyelerle katılabilecek. Tiyatro oyuncuları, tiyatro yazarları, akademisyenler, kitap yazarları gibi önemli isimlerden oluşan jüri tarafından yapılacak değerlendirmeyle seçilen eser, uzman tiyatro yazarlarınca senaryolaştırılarak tiyatro oyununa dönüştürülecek ve sahneye taşınacak. Son başvuru tarihi 31 Temmuz. Başvurular www.zorlu.com/birhayalbiroyun linkinden yapılabilecek. Çocuklar hikâyelerini posta yoluyla da ulaştırabilecek. Çocukların çoktan seçmeli sınavlarla değerlendirildiği, günlük konuşma dilinin, giderek fakirleşen bir kelime dağarcığıyla döndüğü, sosyal medya aracılığıyla tüm kelimelerin emojiye dönüştüğü bir dönemdeyiz. Bunun için çocukları suçlayamayız. Her şey hızlanıyor, kısalıyor, derinlikten uzaklaşıyor. Oysa hayatı güzelleştiren en önemli şey, hikâyeler. Ve tabii bir de hayaller. Bu tür projeler, birden çok fayda içeriyor. Çocuklar hayal kuruyor, bunu anlatıyor. Sanatçı ağabey ve ablalar onları senaryoya dönüştürüyor. Yetmiyor, bir grup yönetici, “Alın, odalarımız sizin olsun, orada da tiyatro sahnelensin” diyerek elini taşın altına koyuyor. Bize de yazmak, daha çok kişiyi böyle projelere yüreklendirmek düşüyor.

        Diğer Yazılar