Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Atatürk Havalimanı’ndaki saldırının ardından, dün sabah güne, yine aynı duyguyla başladık. Toplantılar ertelendi, her şey anlamını yitirdi. Hareketlerimiz yavaşladı, yine büyük bir anlam kaybı.

        Tam da bu duyguları yaşarken, aynı günün öğle saatlerinde İstanbul Modern’de bir sergi buluşması vardı. Doğal olarak, bu buluşma da ertelenir diye bekledik. Ama bir kez daha sonra gördük ki hayat sanatı, sanat da hayatı taklit ediyor.

        İstanbul Modern, sanatçı İnci Eviner’in 1980’li yıllardan günümüze uzanan işlerini, “İçinde Kim Var?” başlıklı retrospektifinde bir araya getiren bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Dün İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı, İstanbul Modern Direktörü Levent Çalıkoğlu ve İnci Eviner ile birlikte sergiyi gezdik. Eviner, toplumsal, politik ve sosyo-kültürel koşullar içinde kadın, toplumsal cinsiyet ve kimlik politikalarına dokunan, bunları sorgulayan işler yapıyor. Sergi geniş bir alanda desen, resim, video, heykel ve fotoğraf yerleştirmesinden oluşuyor. İnci Eviner’in bir haremi canlandırdığı videosu yıllar önce büyük ses getirmişti. Fakat hemen hepimizin önünde en uzun kaldığı iş, “Patlamaya Hazır Yürek” oldu. Eviner, 2001 yılında İstanbul Tarlabaşı’nda çektiği bir çocuk fotoğrafının üzerine bir bomba iliştirmiş. Sonra da onu oradaki evlerden birinde gördüğü duvar kâğıdı zemininin üzerine yerleştirmiş. “Keşke bugün bu kadar güncel olmasaydı” dedi ve anlattı: Duvar kâğıdı evlerimizde hayatımızı, bilinçaltımızı, arzularımızı etkileyen domestik bir ev içi ortamının malzemesi. Duvar kağıdını zeminde kullanmam tesadüf değil. Tarlabaşı’ndaki çocuklar ve canlı bomba imgesi de arkasında çarpan bir yürek taşıyor. Hem kendini patlatma hem hayata veda etmeye meyilli insan. Tam da ikisinin arasında bırakılmış...”

        ‘GEMİLER MANZARAMIZI KAPATIRDI KEŞKE HİÇ ŞİKÂYET ETMESEYMİŞİZ’

        İnci Eviner’in sergisi İstanbul Modern için çok önem taşıyor. Oya Eczacıbaşı, “Ülkemizde ilk kez yaşayan bir kadın sanatçının retrospektifini gerçekleştiriyoruz” dedi. Eczacıbaşı yeni bir oluşumun haberini de verdi. Kadınların çağdaş sanat alanında üretimlerinin çoğalmasını hedefleyen Kadın Sanatçılar Fonu. Bu fon sanat ve kadın konularına duyarlı kadınlarla koleksiyonerler ve özel destekçileri bir araya getiriyor. 12 kadın destekçi başlangıç için yıllık 5 bin Euro verecek.

        Terörün yarattığı moral bozukluğu herkesin yüzüne, kelimelerine yansıyor. İstanbul Modern’in restoranında otururken manzaraya bakan Oya Eczacıbaşı, “Eskiden burada gemiler manzaramızı kapatıyor diye şikâyet ederdik. Şimdi gemi yok, keşke böyle olmasaydı” dedi. Yılda ortalama 650 bin ziyaretçi alan İstanbul Modern’de yaz ziyaretçilerinin yüzde 40’ını yabancılar oluşturuyormuş. Mayıs ayında yüzde 34’lük düşüş yaşayan turist sayısı elbette İstanbul Modern’i de olumsuz etkilemiş.

        Diğer Yazılar