Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Dünya Ekonomik Forumu’na göre bugün ilköğretime başlayan çocukların yüzde 65’i şu anda hiç bilmediğimiz, yepyeni işlerde çalışacaklar. Hızlı değişen dünyada herkesin dönüşüm stratejisini belirlemesi gerek. Son 20 yılda şirket büyümeleri incelendiğinde inovasyon şirketlerinin diğerlerine büyük üstünlük kurduğu görülüyor. Sanayiciler, son dönemde en çok bunu konuşurken, Türkiye’den genç bir girişimcinin, ilginç bir işi ile çakıştı yolum.

        İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ARI Teknokent bünyesindeki Pubinno AŞ’nin kurucusu ve CEO’su 28 yaşındaki Can Algül isimli genç girişimci, barlarda fıçı bira içenlerin, köpük taştığında söylenip şikâyet ettiği, çalışanların her seferinde ortalığı temizlemek zorunda kaldığı, keyfekeder gibi görünen bir sorunun üzerine kafa yormuş, Taptronics adlı bir ürün geliştirmiş. Taptronics, mükemmel birayı servis etmek için 10’un üzerinde parametreyi kontrol ederek (sıcaklık, basınç, nem, hat uzunluğu, fıçıda kalan miktar) patentli robotiğiyle akışı yönetiyor. Bunun sonucunda her dökümde ideal köpük oranında, ideal soğuklukta birayı belirlenen miktarda veriyor. Operasyonu da hızlandırıyor. Yani dünyanın ilk akıllı bira musluğu. Peki bu musluk işletmelere ne kazandırıyor?

        Can Algül, fıçı biralardaki zayiat ve çalıntıyı engelleyerek yüzde 20’ye varan verim artışı sağlandığını söylüyor ve bunun sonucunda işletmelerin ayda bin-5 bin lira arası tasarruf edebileceğini anlatıyor. Taptronics bir IoT ((Internet of Things/Nesnelerin İnterneti) cihazı olduğu için de bu sistemdeki tüm oyuncuları (marka, bar, barmen, distribütör, bakımcı, tüketici ) birbirine bağlıyormuş. Şirket, musluğu işletmelere ücretsiz veriyor ancak işletmenin boyutlarına göre aylık kullanım bedeli talep ediyor.

        15 MİLYON BİRA MUSLUĞU VAR

        Taptronics İspanya’da en yenilikçi 10 startup (yeni girişim) projesinden biri seçilmiş. Ünlü bir Hollandalı bira üreticisi de İspanya operasyonları için anlaşma imzalamış. Ayrıca Avustralya, Brezilya, Almanya, Fransa’dan da distribütörlük talepleri alan şirketin görüşmeleri sürüyor. Ayrıca San Francisco’daki kuluçka merkezi Alcheismt de “gelin burada çalışın” demiş. Akıllı bira musluğunun potansiyel pazarını da anlamanız için bazı rakamlar verelim. Mevcut musluklarda köpük ayarlanamaması, biranın dökülmesi ve çalıntı nedeniyle önemli bir kayıptan söz ediliyor. Dünyada büyüklüğü 400 milyar doları bulan 15 milyon civarında bira musluğu olduğu hesaplanıyor. Türkiye’deki pazar 1.5 milyor dolar büyüklüğünde ve 30 bin bira musluğu var.

        İTÜ ARI TEKNOKENT’TEN SADECE 1 YILDA 80 YENİ ŞİRKET DOĞDU

        Son 1 yılda 80 projenin şirketleştiği İTÜ ARI Teknokent girişimini başlatan ilk adım, 1992 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi ve KOSGEB işbirliği ile İTÜ-KOSGEB TEKMER’in (Kuluçka Merkezi) faaliyete geçmesiyle oldu. İTÜ-KOSGEB TEKMER ile başlayan üniversite-sanayi iş birliği girişimi, bugüne kadar birçok teknoloji tabanlı girişimci firmanın İTÜ’nün sağladığı akademik altyapı olanakları ve KOSGEB’in sunduğu destek mekanizmaları sayesinde ticari hayatta başarılı olmalarını sağladı.

        2001 yılında 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle teknokent girişiminde bir adım daha atıldı. Pek çok vergisel muafiyet getiren ve akademisyenleri teknopark şirketleriyle çalışmaya yönlendiren bu yasa, üniversitesanayi işbirliği için de Türkiye adına yeni bir dönemin başlamasını sağladı. İTÜ ARI Teknokent’in öncelikli ve temel hedefi, bünyesinde bulunan tüm firmaların Ar-Ge faaliyetlerini verimli şekilde yürütmelerini sağlamaları için gerek fiziksel gerekse sosyal her türlü imkânı sağlamak. Sunulan sinerji ortamıyla, şirketlerin beraber çalışabilmelerine olanak tanıyarak, firmaların aynı ortamda kümelenmeleri, fırsat ve imkânları paylaşabilmeleri, gerektiğinde birlikte rekabet edebilmeleri ve aynı zamanda ilgili oldukları alandaki teknolojinin gelişimini takip edebilmeleri gibi olanaklarla destek olunuyor. İTÜ ARI Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren tüm şirketler aynı zamanda birbirlerinin komşusu. Bu lojistik yakınlığın doğal sonucu olarak şirketlerarası işbirliği imkânları gelişiyor. İhalelere beraber girmek, çeşitli ortaklıklar yapmak bunlardan bazıları.

        Diğer Yazılar