Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bedri Baykam’ın “Boş Çerçeve” adlı eserini 125 bin dolara satın alan Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, bu satışın gerçekleştiği 2013 yılında çok tartışılmıştı hatırlarsınız, “Boş bir çerçeveye bu kadar para verilir mi, niçin verilir?” diye. Aradan üç yılı aşkın bir süre geçti ve Ülker, Contemporary İstanbul’da bir anlamda herkese cevap verdi. Murat Ülker, bu yıl ilk kez sergilenen Collector’s Stories (Koleksiyonerlerin Hikâyeleri) adlı bölümde sergilediği Boş Çerçeve’nin içini doldurdu ve aldığı fiyata değer katarak Milanolu bir galeriye sattı.

        Ülker bunu yaparken Bedri Baykam’a da bilgi verdi, hatta “Böyle bir şey yaptım, gel birlikte bakalım” dedi, yani bir anlamda nezaketle ‘olur’ aldı. Bu iş, Contemporary İstanbul’un bu yıl en ilgi çeken işlerinden biri oldu. Nereden mi anlıyoruz? Instagramda açılan ‘boscercevedopdolu’ adlı hesaptan. Başta çerçevenin yaratıcısı Bedri Baykam olmak üzere herkesin bu işin önünde fotoğraf çektirmesinden.

        İKİ ESERİ BİRLEŞTİRDİ

        İşadamlığı böyle bir şey olsa gerek. Bir ürüne değer katıp yeni bir ürün yaratmak, -ki bu sanat eserinde bile olsa değişmiyor-, sonra onu yeniden fiyatlandırarak satmak. Murat Ülker’in bu konudaki başarısını Yıldız Holding’de yaptığı işlerden görüyoruz ama bu kez ilk defa sanatta da yapılmayan bir şeyi yaptı. İki farklı sanat eserini birleştirip yeni bir şey yarattı. Üstelik sanatçıları da incitmeden, onay alarak.

        Murat Ülker, Yıldız Holding’in internet sitesinde de boş çerçeve ile ilgili açıklama yaptı. Ülker, “Bu konuda epey bir paylaşım oldu. Hakaret amaçlı olanları dikkate almadık. Tercihim de zaten yanlış bir tartışmaya mahal vermemek için boş çerçeveyi almaktı ki içini zenginleştireyim. Yakında şahit olacaksınız” dedi. Hatırlanacaktır, Bedri Baykam’ın “Boş Çerçevesi”ni satın aldığında Ülker, uzun süre konuşulmuş, bu satın alma bir türlü anlamlandırılamamıştı.

        ÇOK KONUŞULDU

        Baykam’ın işi daha sonra New York’ta da sergilendi. Ressam Bedri Baykam, ABD’nin New York kentindeki The Proposition Gallery’de açtığı dev çerçevelerden oluşan kavramsal sergisinde “Burada kâğıt, tuval yok, ama sürekli değişen bir görüntü var. Çerçevenin içinde ‘hiçbir şey yok’ denebileceği gibi, ‘hiçlik’ kavramının varlığı da söz konusu olabilir. Bu farklı yaklaşımı ortaya koyuşumun ana nedenlerinden biri, Fransız sanatçı Marcel Duchamp’ın tam 100 yıl önce ortaya koyduğu ‘Hazır-Yapım’ kavramının neden olduğu tıkanıklığı gidermek. 1913’te ilk defa Duchamp, bir erkek pisuvarı, bisiklet tekeri getirdi. Daha sonra 7 kuşaktan her sanatçı bunu yapmaya başladı. Ben diyorum ki, mesleğinizle ilgili obsesyonel ilişkinizi bırakın, onun yerine görüntüye geçin. Benim hareketimde bir risk, yenilik de var. Ve o çerçeve içindeki alana herkes farklı bakıyor ve canlı bir görüntü” açıklamasını yapmıştı.

        ‘İDDİALAR UYDURMA VE GERÇEKDIŞI’

        Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, verdiği bir röportaj üzerine sosyal medyada dile getirilen görüş ve eleştirilere, Yıldız Holding internet sitesine konulan röportajla yanıt verdi. Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile ilgili iddialara da yanıt veren Murat Ülker “Niyeti ne olursa olsun hepsi de uydurma ve gerçekdışıdır” dedi. Yıldız Holding’in kurucusu merhum Sabri Ülker’in 1999 yılında yaptığı “Ülker ve Yıldız Holding’in, kuruluşundan bu yana hiçbir cemaat, grup tarikat ve benzeri oluşumla ilgisi olmamıştır. Biz, Cumhuriyet’in temel ilkelerine gönülden bağlı bir sanayi kuruluşuyuz” açıklamasını hatırlatan Murat Ülker, “Bu bugün de altına imza atacağımız bir açıklamadır” diye konuştu.

        “Böyle bir terör örgütü ile ilişkinin sadece bulunmadığını değil bulunmayacağını da ifade ediyorum” diyen Ülker böyle bir ilişki ile bu büyüklüğe ulaşmanın mümkün olmadığını söyledi. FETÖ üyelerinin şirket içine sızmış olamayacağını belirten Murat Ülker, Yıldız Holding’deki kuralların mesai saatleri içinde çalışanları politik ya da benzeri hiçbir alanda faaliyette bulunmasına müsaade etmediğini vurguladı.

        ‘İÇİ BİR SÜRÜ LAFLA DOLDU’

        Ülker, boş çerçeve ile ilgili eleştiriler üzerine, “Bize göre artık, söz konusu eser boş değil. Artık içi bir sürü lafla dolmuş bir çerçeve bu” ifadesini kullandı.

        Diğer Yazılar