Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Sabahın ayazında, daha gün bile ağarmadan Haliç Kongre Merkezi'nin önünde toplanmış binlerce liseli, üniversiteli, kapının açılmasını bekliyor. Hayır içeride eğlence ya da konser yok, Uluslararası Liderlik Okulu Young Guru Academy (YGA) tarafından düzenlenen 15. YGA Zirvesi için sıradalar. Türkiye’nin dört bir yanından gelen 3 bin öğrenci, iş, sanat ve spor dünyasının önde gelen isimlerinin deneyimlerinden faydalanmak ve YGA Hayal Ortakları'yla fikir alışverişinde bulunmak için oradalar.

        YGA, 2000 yılında Türkiye’de kurulmuş bir uluslararası sivil toplum örgütü. Burada gençler birlikte hayal kurup, projelendirip, hayata geçirirken, projeleri hayatın içinde geliştiriyorlar. Görme engelliler, korunma altındaki çocuklar ve yenilenebilir enerji konularında birlikte hayal kuruyor, birlikte proje üretiyor, birlikte ilklere imza atıyorlar. Gerçekleştirilen projeler teknoloji dünyasının Oscar’ı sayılan GSMA gibi, dünya çapında ödüller de almış. Birleşmiş Milletler tarafından örnek proje olarak da gösterilmiş.

        YGA’nın stratejik ortakları Harvard, MIT, Berkeley, Stanford üniversitelerinden öğrenciler yaz aylarında Türkiye’ye gelip staj yapıyorlar. YGA’ya her yıl 200 üniversiteden 50 binin üzerinde üniversite öğrencisi başvuruyor. 5 aşamalı mülakatla seçilen 50 kişi, YGA Liderlik Programı'nda üst düzey yönetici, akademisyen, sanatçı ve bilim insanlarından oluşan, aralarında Prof. Aziz Sancar, Prof. Doğan Cüceloğlu, Ahmet Bozer, Prof. Çiğdem Kağıtçıbaşı gibi isimlerin yer aldığı Hayal Ortakları'ndan 1000 saatin üzerinde eğitim alıyor. 5 bin saatin üzerinde gönüllü çalışan YGA Liderlik Programı'nı üstün başarı ile tamamlayan YGA’lılar, Londra, New York, Boston ve Silikon Vadisi’nde gerçekleştirilen YGA Liderlik Kampı’na katılma hakkı kazanıyorlar.

        Gençlerin gün boyu ilgi ve heyecanla izledikleri YGA zirvesinin öğle arasında Turkcell CEO'su Kaan Terzioğlu, Zorlu Holding Yönetim Kurulu üyesi Emre Zorlu, YGA Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Yaman ve Harvard & MIT'den Prof. Dr. Mehmet Toner ile bir araya geldik. YGA'nın Hayal Ortakları'nı dinledik. Ve bütün bunların sonucunda sabah kapıdaki kalabalığa biraz daha hak verdik. Her şeyi anlatabilmek sayfalar alır. Ama başarı öykülerini dinledikten sonra diyorum ki herkesin hayal ortaklığına ihtiyacı var. Keşke daha çok şirket hayallere ortak olsa.

        DÜNYANIN İLK AKILLI BASTONU YGA'DAN ÇIKTI

        YGA’lıların önemli projelerinden biri, görme engellilerin hayatlarında devrim niteliğinde bir değişiklik sağlayacak dünyanın ilk akıllı bastonu WeWalk. Bu baston, sensörleri yardımıyla, önündeki engelleri, baş bölgesine çarpabilecek dal, tabela gibi cisimleri algılayıp, kullanıcısını uyarıyor. Bu temel özelliklerin yanı sıra cep telefonuna entegre olarak görme engellilere telefonlarını göremeseler bile kullanabilme imkânı sağlıyor. Açık kaynaklı olması sayesinde ise mobil uygulamalarla entegre edilerek her geçen gün yeni özellikler kazanıyor. Turkcell ve Vestel’in aktif olarak rol oynadığı proje arikovani.com internet adresinden kitlesel fonlama ile destekleniyor. Proje başarıyla fonlandığı takdirde Temmuz 2017’de kullanıcılarına teslim edilmesi planlanıyor. Görme engellilerin bilgiye ve teknolojiye erişimini kolaylaştıran projeleri Hayal Ortağım ile GSM sektörünün Oscar’ı olarak gösterilen GSMA’da iki kez dünya birinciliğine layık görülmüş ve United Nations genel merkezinde yapılan zirvede dünyanın en iyi örnekleri arasında gösterilmiş. “Hibrit Jeotermal Güneş Enerjisi Santralı” ve “Yüzer Güneş Enerjisi Sistemi” projeleri yenilenebilir enerji alanında dünyada ilkler arasına girmiş.

        SURİYELİ YAMAN'DA EKİPTE

        YGA her hafta 50 kişilik ekiple Gaziantep’teki göçmen kamplarına giderek gençler ve çocuklarla bir araya geliyor. Yaman 12 yaşında. Gaziantep'te yaşayan Suriyeli göçmen çocuklardan biri. Ağabeyi Abdurrahman da Diyarbakır'da kozmoloji ve psikoloji okuyor. Bu iki çocuk, YGA'nın göçmenler için oluşturduğu özel programla hayal ortaklığına dahil olmuş. Yaman bilim adamı olmak istiyor, kendi kendine İngilizce öğrenmiş. Harvard'dan sunum için Türkiye'ye gelen Prof. Mehmet Toner, “Sadece Yaman'ı tanımak için bile dünyanın öbür ucuna gidilir” diyor ve ekliyor: İki kardeşin de içinde kızgınlık, umutsuzluk yok, aksine umutla dolular.

        Diğer Yazılar