Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        YURTDIŞINDAKI 80 BİN TÜRK ÖĞRENCININ YILLIK MALIYETI KUR ARTIŞIYLA 1.3 MİLYAR TL YÜKSELECEK

        Türkiye’den yılda 80 bin genç üniversite okumak için yurtdışına gidiyor. Birinci sırada İngiltere, ikinci sırada ABD var. Son bir ayda kurdaki yaklaşık 50 kuruşluk artış, ABD’deki gencin yıllık maliyetini 17 bin lira artırdı. İngiltere’de artış oranı daha yüksek

        Dolar kurundaki hızlı artışın yaşamımıza etkilerini günlerdir yazıp çiziyoruz. Dövizle borçlanan özel sektöre, dövizle kira ödeyen perakendeciye, dövizle bire bir ilişkisi olmayan ama nihayetinde zamlanacak pek çok kalem için tüm tüketicilere, aslında herkese.

        Bir de işin öğrenci tarafı var. Türkiye’den yurtdışına üniversite eğitimi için giden genç sayısı hızla artıyor. Hatta artık liselilerin de tercihi yurtdışı olmaya başladı. Bunda, ebeveynlerin, çocuklarının görece daha istikrarlı, daha güvenli bir ülkede yaşamasını arzulaması baskın. Aynı zamanda, bazı ülkelerin mezuniyetin ardından çalışma izni vermesi de gençleri heyecanlandırıyor. Geçtiğimiz yıl Türkiye’den yaklaşık 80 bin gencin üniversite için yurtdışına gittiği, bunun için yıllık toplam 2.7 milyar dolar harcandığı tahmin ediliyor. Basit bir hesaplamayla bu, öğrenci başına yıllık 33 bin 333 dolar yıllık eğitim gideri demek. Bütçesini eğitim yılı başında kuru 2.90 lira baz alarak ayarlayan Türkiye’deki ebeveynler, yıllık 96 bin 665 lira ödeyecekken, aralık ayı başında bu rakam 113 bin 333 liraya çıktı. Bu artış yıllık yaklaşık 17 bin, aylık bin 400 liralık ek yük demek. Yurtdışında eğitim artık sadece üst gelir düzeyine ait bir ayrıcalık değil, pek çok ülkede eğitimin ücretsiz olması, masrafın sadece barınma ve yemekle sınırlı olması, orta sınıfa da bu şansı tanımaya başladı. Ancak bu şans aynı zamanda, en küçük bir dalgalanmada bütün planların aksaması anlamına geliyor. Son dönemde aileler, kur artışı böyle sürerse gelecek yıl çocuklarını Türkiye’ye geri çağırmaktan bahsediyor.

        KANADA YÜKSELİŞTE

        ABD’de Boston Üniversitesi’nde okuyan bir gençle konuştuk. Kardeşi de bu yıl Kanada’daki bir üniversitede eğitime başlamış. Kanada’nın, orada doların düşük olması nedeniyle Türk gençleri tarafından son yıllarda çok tercih edildiğini söyledi. “Kanada’nın yükselişini Donald Trump’ın başkan seçilmesinin ardından esen negatif rüzgârlar da artıracak. Arkadaşlarımızın tercihleri Kanada’ya kayacak” dedi. Yukarıdaki tabloda yurtdışında okuyan Türk öğrencilerin ülkelere göre dağılımı var. Şimdi o tabloyu yorumlayalım. Son bir ayda dolardaki yükseliş yüzde 12.3, Euro’da yüzde 8.1, Sterlin’de 13.4 oldu. Türkiye’den yurtdışına giden öğrencilerin yarısı İngiltere’yi tercih ediyor. Onu ABD izliyor. Üçüncü sırada Almanya var. İngiliz Sterlin’i zaten TL’ye karşı en değerli para birimlerinden biri. Bir de kur artışından en fazla etkilen olunca son dönemin en mağduru İngiltere’de okuyan öğrenciler oluyor. Ancak onların da avuntusu üniversite eğitiminin 3 yıl olması. ABD’de de gençler, büyük şehirler yerine küçük yerlerde eğitim almayı, yaşamın daha ucuz olması nedeniyle bundan sonra daha fazla tercih edecek gibi görünüyor.

        Diğer Yazılar