Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Koç Müzesi’nde 200 kişilik bir topluluk, çıt çıkarmadan kürsüdeki genç profesörü dinliyor. Prof. Dr. Aydoğan Özcan, herkesin anlayabileceği kelimeleri seçerek genetik bazı testlerin cep telefonuna entegre sistemlerle yapılabilecek olmasından söz ediyor. “Suyun içindeki ağır metalleri ya da sütün içindeki bakterileri yakalayan sistemler geliştirdik” diyor. İnsanın gölgesinden kanserli dokunun algılanabileceği çok gelişmiş merceksiz bir mikroskoptan bahsediyor. “Gelişmiş patoloji laboratuvarları, cep telefonları ve bir sağlık teknisyeni aracılığıyla hastanelerin ulaşamayacağı az gelişmiş bölgelere ulaşmak mümkün kılınabilir” diyor. Ve bütün bunların en çok 3’üncü dünya ülkeleri için önemli olduğunu söylüyor. Çünkü cep telefonu penetrasyonunun yüzde 80’i gelişmekte olan ülkelerde. Hiçbir şeye sahip değillerse bile cep telefonu taşımak istiyorlar. Bu, neden bambaşka bir faydaya dönüştürülmesin?

        İnsanı bu konuda düşünmeye zorlayan başka veriler de var.

        ABD’nin 2016 yılı sağlık harcamalarının toplamı 3 trilyon dolar. Bu harcamanın yüzde 50’sini hastaların yüzde 5’i yapıyor. 2024 yılında ABD’yi 6 trilyon dolarlık harcama bekliyor. Bunun için akıllı sağlık sistemleri çok önemli. Dünya yaşlanıyor. 2050 yılında 2 milyar insan 60 yaşın üzerinde olacak ve bunların 500 milyonu da 80 yaş üstü. Bu kadar yaşlanan bir nüfusa özellikle gelişmekte olan ülkelerde sağlık hizmetleri nasıl ulaştırılır?

        İşte Prof. Aydoğan Özcan, California Üniversitesi’ndeki laboratuvarda geleceğin akıllı sistemlerini yeniden dizayn etme üzerine çalışıyor. “Evlerimiz haftanın yedi günü bir tıbbi laboratuvara dönüştürülebilir” diyor. Bu da kronik hastalar ve yaşlılar için büyük kolaylıklar sağlayabilir” diye ekliyor.

        ÖDÜL, DÜNYANIN GELECEĞİNE

        Koç Üniversitesi, bilimin gelişmesini teşvik etmek amacıyla Türkiye’nin yetiştirdiği yurtiçinde veya yurtdışında evrensel bilgi birikimine katkıda bulunan başarılı ve öncü bilim insanlarını ödüllendirmek üzere, “Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası” programını başlattı. Bu yıl ilk kez verilen ödül, “Fen, Mühendislik ve Tıp” alanında dünya çapında ses getiren çalışmaları ile Prof. Dr. Aydoğan Özcan’ın oldu. Önceki akşam düzenlenen törende konuşan Koç Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı ve Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, “Madalyayı müreffeh ve aydınlık bir dünyada, sağlıklı bir şekilde yaşayabilmemiz adına önemli katkıları olan genç bir bilim insanımıza takdim ediyoruz” dedi.

        PEK ÇOK ÖDÜLÜ VAR

        2012 yılında Popular Science Dergisi tarafından dünyanın en parlak 10 bilim insanı arasında gösterilen ve California Üniversitesi (Los Angeles) ve Howard Hughes Sağlık Enstitüsü’nde profesör olarak görev yapan Prof. Dr. Aydoğan Özcan, hesaplamalı görüntüleme, mikroskopi ve fotonik alanlarında üst düzey temel bilimsel çalışmalarının yanı sıra teletıp, mobil algılama ve teşhis uygulamaları konusunda yenilikçi teknolojiler geliştiren bir laboratuvarı yönetiyor.

        Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası’na aday olacak bilim insanlarında, 35-45 yaş aralığında olmak şartı aranıyor. Ödül alacak isim, Koç Üniversitesi tarafından çeşitli bilim dallarında uzman isimlerden oluşan beş kişilik Seçici Kurul üyeleri tarafından belirleniyor. Bilim Madalyası, sertifikaya ek olarak 50 bin dolarlık desteği de içeriyor.

        Diğer Yazılar