Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Önce bir veri paylaşayım. PwC (PricewaterhouseCoopers) Küresel Perakende ve Tüketici Ürünleri Grubu’nun son araştırmasına göre online alışverişte mobil cihazların ağırlığı hızla artıyor. Ve Türkiye, sıralamada, hem gelişmekte olan hem de gelişmiş ülkelerin önünde.

        Şöyle ki, online alışveriş yapanların ayda en az bir kez ne sıklıkta cep telefonlarından alışveriş yaptıklarına bakıldığında gelişmekte olan piyasalardaki katılımcılar yüzde 35 ile “evet” derken gelişmiş piyasalarda bu oran yüzde 22. Türkiye’de ise yüzde 41. Bu işin bir tarafı. Diğer yanda, Türkiye’de son dönemde evden çıkma hevesinin hızla kaybedilmesi gerçeği var. Terör, sokakların cazibesini aldı götürdü. Önce psikolojimiz bozuldu, koşa koşa eve gitmek istedik. Sonra peş peşe şehir merkezlerinde yaşanan eylemlerle bu, ete kemiğe bürünen bir can korkusuna dönüştü. Öte yandan hayata devam etme arzusu da güçlü. Ne yaptık biz de? Eve gittik, orada sosyalleştik, orada para harcadık. Türkiye’de alışveriş trafiği en yüksek iki sitenin genel müdürüyle konuştum. Tam da bunları söylediler.

        Morhipo Genel Müdürü Şule Kaban, geleneksel perakendenin aksine bu yıl yılbaşında özel kampanyalar ve avantajlı teklifler sayesinde yılbaşı alışverişinin e-ticarette canlı geçtiğini söyledi. Kuban, “2016 yılında yaşanan olumsuzluklardan e-ticaret sektörünün offline kadar etkilenmediğini söylemek yanlış olmaz. Biz sadece Morhipo’da bulunabilecek özel markalar ve özel koleksiyonlar gibi ek katma değer sağlayan fırsatlar yarattık. Aralık ayı satışımızın yüzde 80’i hediye olabilecek ürünlerden gerçekleşti. Yılbaşı alışverişlerinin etkisiyle toplam ciromuzun yüzde 15’i Aralık ayında gerçekleşti. Geçen yıl aralık ayındaki alışverişlerle karşılaştırdığımızda ciromuzda yüzde 50 büyüme var” dedi.

        Yıldan yıla bakıldığında ise 2016 yılı Ocak ayına göre 2017 Ocak hızlı başlamış. 2017’nin ilk haftasında satışlar geçen yılın yüzde 55 üzerinde olmuş. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana ve Antalya gibi büyük illerde alışveriş trendinin desktop’tan mobile kaydığı gözlenmiş. Yılın ilk günlerinde mobilden gelen ciroda geçen yıla oranla yüzde 80 artış gerçekleşmiş.

        GittiGidiyor Genel Müdürü Öget Kantarcı da aynı trendi doğruladı. Kantarcı, “Satışlar önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 48 arttı. Aralık ayında ise yüzde 60’a yakın bir artış oldu. Kurdaki artış özellikle teknoloji ürünlerinde daha avantajlı kampanyalar yapmamızın da etkisiyle tüketicileri e-ticaret kanalına yöneltti. Sitede, aralık ayında adet bazında önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 30 civarında bir artış söz konusu. Cirodaki artışın daha yüksek olmasının nedeni ise fiyatlardaki artış trendi değil, daha yüksek fiyatlı kategoride yer alan teknoloji ürünlerinin satış grafiğinin yapılan kampanyalarla yükselmiş olması” dedi.

        Normal dinamiklerde e-ticaret pastası hızla büyüyor. İşin içine güvenlik kaygısı, sokağa çıkma korkusu, kalabalık yerlerden kaçınma da girdiğinde bu yükseliş konjonktürel olarak da artıyor. Dileğimiz online alışverişin güzel nedenlerle, örneğin daha konforlu olmasına, daha pratik olmasına bağlı olarak artması. Sokaklar, caddeler hâlâ güzel, bizi eve kapatacak hiçbir şeyi, hiç kimse istemiyor

        Diğer Yazılar