Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İlkini Tansu Çiller'in başbakan olduğu dönemde yaşamıştık. Çiller, güzelliğini kuşburnu çayına borçlu olduğunu söyleyince, daha önce adını bile duymadığımız bir meyvenin satışları biranda patlayıvermişti. Sonra dönem dönem başka ünlüler başka sebze-meyvelerin yıldızını parlattı. Başbakan Tayyip Erdoğan altın çilek ve kestane balını ünlendirdi. Sonra kivi moda oldu. Karadeniz'deki çay bahçeleri sökülüp yerine kivi dikildi. Kısa bir süre önce herkes nar üreticisi oldu, sonra arz fazlası yaşandı. Ama son dönemde başka bir tropikal meyvenin nasıl yıldızı parladı, onu kim ünlü yaptı, farkında değiliz. Geçtiğimiz hafta iş için katıldığım iki etkinlikte de masada zencefilli içecekler görünce, daha da dikkatimi çekti. P&G CEO'su Saffet Karpat örneğin, yemekten önce limonlu zencefil çayı içiyordu. Ardından katıldığım akşam yemeğinde herkesin önünde 'Detoks' denen zencefilli soğuk içecek vardı.

        Önce son tüketicinin tercihlerini anlamak için Migros verilerine ulaştım. Kilogramı 5 liradan satılan zencefilde 2010 satış miktarı 64 ton iken bu miktar 2012'de 152 tona çıkmış.

        Restoran ve kafelere satış Yapan Metro Toptancı Marketler'deki satış da geçen yıl 9 ton iken bu yıl 14 tona yükselmiş. Bir de dış ticaret verilerine baktım. İstanbul Sebze Meyve ihracatçıları Birliği verilerine göre 2007 yılında 173 bin dolar olan zencefil ithalatı, 2011 yılında 648 bin dolara çıkmış. Zencefilde ana tedarikçi Çin, onu Hindistan ve Nijerya izliyor.

        Daha önce moda olan çok sebze-meyveyi Türkiye'de üretmenin bir yolu bulunmuştu. Ancak zencefilde durum farkı. Çakıllı özel bir toprağa ve tropikal iklime ihtiyaç duyan bu ürünü Türkiye'de üretmeyi deneyen pek çok girişimci başarısız olmuş. Ancak ürünün tüketimindeki istikrarlı artışı gören Antalyalı bazı üreticiler hâlâ üretim yapmanın yollarını arıyor.

        Avrupa ve ABD'de tıbbi araştırmalar artıyor

        Peki ne oldu da zencefilin yıldızı bu denli parladı? Yurtdışında pek çok tıp fakültesinde son yıllarda zencefil üzerine yapılan araştırmaların arttığı biliniyor. Biraz araştırınca bu tropik sebzenin yararlı olmadığı alan yok gibi görünüyor. Ana en çok solunum yolu rahatsızlığı olanlar ve mide bu antısından şikâyet edenler zencefil kullanıyor. Bunun dışında sadece faydalı olduğuna inanıldığı için de pek çok restoranın mönüsünde zencefilli yemeklerin sayısı artıyor.

        Diğer Yazılar