Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Mustafa Taviloğlu’nun sanat merakı herkesçe bilinir. Ama ilk kez kendisi, ilk resmini ne zaman aldığını, zaman içinde bu işte nasıl kendini eğittiğini anlattı. Contemporary İstanbul öncesi ev sahipliğini Ali Güreli’nin yaptığı akşam yemeğinde Taviloğlu’nun hikâyesi kadar bunu anlatırkenki içtenliği de hepimizi etkiledi. “Mutaassıp bir ailede büyüdüm ben” dedi

        Taviloğlu: “Bizim evimizde resim yoktu. Ama Fransa’ya gittiğimde bir müzenin önünde uzayan kuyrukları gördüm. O güne kadar kuyruğu sadece benzincide görmüştüm.” Taviloğlu, tesadüfen başladığı resim toplamanın zamanla nasıl tutkuya dönüştüğünü anlatırken, hatalarını da saklamadı. Dedi ki, “Ben hep kendi resimlerimize bakıyordum, bilmediğim sanatçıdan resim almıyordum. Bu yüzden çok şey kaybettim. Ama 5-6 yıldır fuarlara çok gidiyorum. Her şeye çok bakıyorum, o kadar uzun bakıyorum ki odun olsa yeşerir.” 43 yıldır resim toplayan Taviloğlu’nun son 10 yılda, fotoğraf ve videoya da ilgisi artmış. Bu işe merakı olanlara, zaman ve para ayırmak isteyenlere özetle şunları söyledi

        Mustafa Taviloğlu: “Ben hep resmin hangi tarihte yapıldığını soruyorum. Yeni olsun istiyorum, eskiyse fiyatını bile sormuyorum. Ve son 10 yıldır sadece bilmediğim resimleri alıyorum. Hep yeni resim alın, tarihini sormadan almayın.” Taviloğlu’nun koleksiyonunda 400’ün üzerinde resim olduğunu biliyoruz.

        O şimdi uzun yıllardır İstanbul Mecidiyekey’de Mudo Ouetlet olarak hizmet veren mağazanın yerine 5- 6 katlı bir müze yaptıracak. Projeyi tanınmış mimarlık şirketi Tabanlıoğlu çiziyor.

        Çağdaş sanatın önemini devlet de fark etti

        7-10 Kasım tarihlerinde 8’inci kez gerçekleşecek Contemporary İstanbul öncesi, son dönemde yapılanları anlatan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli’nin dikkati çektiği olumlu gelişmeler var. Güreli, koleksiyonerlerin artık dünya çağdaş sanatından örneklere de yönelmeye başladığını söylerken, sanatçıların da galeri seçiminde geliri ikinci plana attığını anlattı.

        Öte yandan Türkiye’deki galeriler de uluslararası platformlarda yer alma çabasını artırdı. Güreli’nin dikkat çektiği en önemli gelişmelerden biri de hükümet desteği. Diyor ki Güreli: “Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin dünyaya verdiği görüntüde sanatın önemini görüyor ve bize destek veriyor.”

        Çok amaçlı bir bina olacak

        Taviloğlu, Mecidiyeköy Ortaklar Caddesi’ndeki mağazanın yerine yapılacak müzeyi çok amaçlı bir kültür merkezi olarak planlıyor.

        Diğer Yazılar