Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün Riva’daki Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri’nin açılışında, Galatasaray’ın genç futbolcusu Berk Yıldız’ın dövmeleri için söylediği sözler, son iki günün en renkli konularından biriydi bence. Erdoğan’ın, Milli Takımlar Teknik Direktörü Fatih Terim’i de çağırarak aynı sözleri tekrarladığı, genç futbolcunun, dövmeleri sildirmek konusunda Başbakan’a söz verdiği yazılıp çizildi.

        Bu dövme modasının son yıllarda ne kadar hızla yayıldığını görmemek mümkün değil. Gerçi Berk Yıldız, ‘sildirmeyeceğini’ açıkladı ama dövme sildirme konusunu doğrusu hiç merak etmemiştim. Dün, kısa bir araştırma yapmak istediğimde karşıma bu işi lazer yöntemiyle yapan pek çok merkez, dermatolog çıktı. Sildirmek yaptırmaktan daha zahmetli ve en az onun kadar tartışmalı bir konu. O konu belli ki önümüzdeki dönemde de çok konuşulup tartışılacak. Ancak ben onun yerine, bu işi standarda kavuşturmak konusunda açıklamalar yapan, son yıllarda sık sık adını duyduğum Dövme Sanatçıları Destekleme Derneği’nin (DÖVDER) iki başkanından biriyle, Ateş Tor ile konuşmak istedim. Bir dokunup bin ah işittim.

        Tor, 23 yıldır dövme yapıyor. Ancak bu işi öyle her önüne gelenin yapmasının sektöre zarar verdiğini düşünüp dernek kurulmasına öncülük etmiş. Aynı zamanda, dövmenin dini açıdan sakıncalı bulunması konusunda mücadele vermiş. Şimdi, “Dövme abdest kabul eder mi?” tartışmasını direkt Diyanet İşleri Başkanlığı’na yönlendiriyor. Diyanet’i referans göstererek “Kalıcı dövme günah değildir” diyor.

        600 ÜYEMİZ VAR

        İşin dini yanı bir yana, en önemli konu standartlar ve hijyen. Derneğe üye 600 dövme stüdyosu var. Ama bunun dışında elinde çantayla seyyar dövmeciler, evinde yapanlar, belki kayıtlı olanın 3-5 katı fazla uygulayıcı bulunuyor. Oysa konu ciddi, cildin altına giriliyor, her türlü enfeksiyon için ortam hazırlanıyor. Ateş Tor, bu konunun Sağlık Bakanlığı’nın denetimlerine dahil edilmesinden çok memnun. Çünkü bakanlık da uzun süre bu konuda yetkili olmaya direnmiş. Ancak geçtiğimiz yıl standartlar bir yönetmelikle belirlenmiş.

        Yönetmeliğe göre dövme yapılacak stüdyoda malzemeler, stüdyo koşulları, ustalık belgesi, hijyen eğitimi sertifikası ile hepatit B aşı denetimi yapılıyor. Ateş Tor bu denetimlerle ilgili ilginç bir gelişmeyi de söyleyiveriyor bu arada: “Tam da futbolcu Berk Yıldız’ın dövmelerinin gündeme geldiği gün, Sağlık Bakanlığı ekipleri İstanbul Bakırköy’deki stüdyomuzu denetime geldi.”

        10 kişiden 8’i, dövmeyi kapatmak için geliyor

        Peki dövme sildirme? Bu da tartışmalı bir konu. Pek çok merkez uzun süren seanslarla da olsa dövmeyi lazerle silebileceğini iddia ediyor. Her gün yeni bir yöntem ve makine getiriliyor Türkiye’ye. Ama Ateş Tor, özellikle çok büyük bir dövmeyi tamamen yok etmenin imkânsız olduğunu söylüyor. “Berk’in dövmesi gibi bir dövmeyi silmek isteseniz komple yanık olur” diyor.

        Öte yandan dövmesinden sıkılan, kurtulmak isteyen de çokmuş. Tor, şöyle anlatıyor: “Dövmeyi yok etmenin teknolojisi olsa önce ben alırım. Çünkü bana gelen 10 kişiden 8’i bunu istiyor. Ama dövme silinmez, değiştirilir, başka bir dövmeyle kapatılır” diyor. DÖVDER Başkanı Ateş Tor (solda), popüler biri. Bu fotoğraf, Sofya’da, Expendables 3 filminin setinde oyuncu Wesley Snipes ile çekilmiş.

        Diğer Yazılar