Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İnsanları televizyon başına kilitleyen, Yaprak Dökümü, Öyle Bir Geçer Zaman ki gibi dizilere sponsor olarak bir anda milyonlarca insanın evine giren Karaca markasının ikinci kuşak yöneticisi Fatih Karaca ile 2010 yılında sohbet ettiğimizde, bugün 92 AVM, 1100 caddede bulunan KRC mağazaları daha yeni kuruluyordu. Karaca, o yıllarda, sadece çelik ürünleri ve porselen üretmenin, bir konsept yaratmaya yetmeyeceğine karar verip “İnsanlar eve bir bütün olarak bakıyor. Yemek takımı alırken ona uygun masa örtüsü ve ev tekstili de istiyor. Biz de artık bir mutfak markası değil, ev markası olmak istiyoruz” demişti. Baba ve amcasının Eminönü’nde kurduğu şirketi, üretici+perakendeci olarak konumlama, ardından da KRC markasıyla mağazalar açmak, şirketin genç ikinci kuşak temsilcisi

        Fatih Karaca’nın fikriydi, ama kuruculardan da büyük destek gördü.

        Yurtdışında eğitim görüp Türkiye’ye geri dönen bütün genç kuşak yöneticiler bunu yapıyor. Fakat Fatih Karaca, çok da kısa bir zaman diliminde markasını yurtdışında da çok iyi konumlandırdı. Karaca Home markasıyla ev tekstiline girdikten sonra yurtdışında mağazalar açtı, pek çok satış noktasına ürün gönderdi. Öyle hızlı bilinirliğe ulaştı ki şimdi ürün verdiği yurtdışındaki temsilcilerine, “Artık distribütörleri devre dışı bırakıyoruz. Biz marka değil mağaza ihraç eden bir şirket olmak istiyoruz. Benim ürünüm, ancak benim tabelamın altında satılabilir. Eğer birlikte mağazacılık yapacaksak yapalım” diye kural koyuyor.

        Fatih Karaca ile yeniden görüşmemizi sağlayan, markanın Avrupa’daki üssü olarak konumlandırdığı Hollanda’nın Eindhoven şehrinde yaptığı yatırım oldu. 20 ülkede 28 mağazası olan Karaca’nın, Eindhoven mağazası gerek büyüklüğü gerek konumu açısından çok önemli. Eindhoven’da aynı zamanda 20 bin metrekarelik bir lojistik merkezi kuran Karaca, Avrupa’nın en büyüğü olan 650 metrekarelik mağazayı da bir showroom olarak konumlandırmak istiyor.

        ÜÇ YENİ MAĞAZA DAHA

        Hollanda’da 3 mağaza daha açmayı hedefleyen Karaca, porselen ve ev tekstili ürünleri ile bir Türk markası olarak önce Avrupa sonra da dünya markası olmayı hedefliyor. İşte, marka yerine mağaza ihraç etme fikri de bu amaca ulaşmak için alınmış bir karar.

        Fatih Karaca, markanın sadece belli ürün gruplarını alarak satışa sunan mağazaların kendilerine bir şey katmayacağına inanıyor.

        Karaca, Hollanda’nın Eindhoven şehrinde haziran ayı sonunda açtığı 650 metrekarelik mağazayı tüm Avrupa için bir showroom olarak konumlandıracak

        Hollanda saklama kabı Bakü yemek takımı alıyor

        Yurtdışında yerel ortaklarla mağazalar açan Karaca, mağaza konsepti korunmak koşuluyla ürün ağırlıklarını ülkeden ülkeye değiştirebiliyor. Fatih Karaca, “Örneğin” diyor, “Bakü’de yemek takımları çok satılıyor. Avrupa ise fırın kabı ve saklama kabı istiyor. Avrupalı, fırında pişirdiği kabı sofraya da taşımak istiyor.”

        KRC’nin porselen ürünleri Tunus, ev tekstili Denizli, çelik ürünleri de İstanbul’da üretiliyor. Fatih Karaca, piyasada ev konseptinde pek çok benzer mağaza açıldığını hatırlattığımda, “Hem markanın, hem de mağazanın sahibi olan bizden başka örnek yok” diyor. Markanın en önemli ürünlerinden biri de Kore’de bir fabrikada ürettirilen Bone China yemek takımları. Hammaddesi kemik tozu olan bu porselen ürünlerini aynı fabrikada iki büyük marka daha ürettiriyor. “Bir servis tabağını 320 dolara satan bir markayla aynı ürünü yapıyoruz. Ancak bizim fiyatlarımız çok daha ulaşılır” diyor.

        Diğer Yazılar