Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Afrika, Ortadoğu, Asya, pasifik, Güney Amerika, ABD, Avrupa’da toplam 3 milyon kadın, ellerinde çantalar, başka kadınlara, saklama kapları, mutfak gereçleri, kozmetik ürünleri pazarlıyor. Her 1.7 saniyede bir dünyanın herhangi bir yerinde, bir evde alışveriş partisi düzenleniyor. 3 milyon kadın, yılda 3 milyar dolarlık satış yapıyor. Türkiye’deki kadınların pek çoğunun çeyizinde yer alan bir marka olan ABD’li Tupperware’in CEO’su Rick Goings ile sohbet ederken, Goings en çok, kadınların hayatlarının nasıl değiştiğini anlatmak istiyor. Goings, 16 yıldır bu şirketi yönetiyor ve zamanının üçte ikisi dünyanın her yerinden kadınlarla toplantılar yaparak geçiyor. Kadına uygulanan şiddetten bahsederken, kadının özgüveni arttığında erkek şiddetinin de sona erdiğini anlatıyor. “Karısını gonca gül olarak gören erkek, kadın özgüven kazandığında o gülün nasıl açıldığına tanık oluyor. Bugüne kadar evinden hiç çıkmamış kadın bile bizim ailemize katılabiliyor. Hayatında ilk kez uçağa binip toplantıya geliyor. Eşler bize güveniyor, çünkü çalışanlar arasında hiç erkek yok” diyor. İki yıl önce Global Adalet İnisiyatifi adında uluslararası bağımsız bir örgüt, Tupperware şirketine gelerek üye olan kadınların hayatındaki değişiklikleri ölçmek istemiş. Endonezya ve Meksika’da 3 binin üzerinde kadınla 1’er saat yüz yüze görüşülmüş. Ve her iki ülkede de kadınların satış temsilcisi olduktan sonra özgüvenlerinin arttığı saptanmış. Bazı Endonezyalı kadınların yılda 100 bin doların üzerinde satış yaptığını söylüyor Goings.

        “İKİ FARKLI TÜRK KADINI VAR”

        Önceki gün Türkiye’deki kadın distribütörlerle buluşan Goings, buluşma öncesindeki sohbetimizde, ilginç bir tespit yaptı: “Bence iki farklı Türkiye ve dolayısıyla da iki farklı Türk kadını var. Biri modern, eğitimli ve vizyonlu. Diğeri ise muhafazakâr, kendini bir kutuya kapatmış gibi yaşıyor.” Tupperware Türkiye çatısı altında 33 ilde 87 distribütör ve 40 binin üzerinde satış temsilcisi var. Bu sayının yıl sonuna kadar 50 bini bulması gerekiyor. Türkiye’deki üye sayısı son 11 yılda her yıl iki haneli büyüyerek özellikle son 5 yılda iki misli artmış. Türkiye Genel Müdürü Yaprak Erdavran, “Gaziantep, Adana, Kahramanmaraş, Malatya ve Erzurum’un performansı muhteşem” diyor.

        LATİN AMERİKALILAR GÜZELLİĞİNE TÜRK KADINLARI EVİNE MERAKLI

        Rick Goings’a kadınları sorun, her ülke hakkında fikri var. Latin Amerika kadınının güzellik merakını anlatmakla bitiremiyor. “Ev giderleri ile karşılaştırıldığında parayı pek adaletli harcadıkları söylenemez. Makyaj malzemesi, parfüm ve estetik operasyonlara bütçelerinin üzerinde para harcıyorlar” diyor. Su kirliliği nedeniyle Çinli kadınlar en çok su arıtma cihazı satın alıyor. Türkiye’de pazar alışkanlığı güçlü olduğu için saklama kapları çok satılıyor. Şirket, ailelerin küçülmesi ve daha çok kadının çalışması nedeniyle ürünlerin ebatlarını küçültmek ve kadının hayatını kolaylaştırmak konusuna yoğunlaşıyor.

        "MİLENYUM KUŞAĞI REKLAMA DEĞİL DENEYİME İNANIYOR"

        Fortune Magazine, Tupperware’i 2014’te dünyanın en beğenilen şirketi ilan etmiş. Şirket, bu unvanı 7 yıldır taşıyor. “Kadınların hayatını değiştirmek, şirketin DNA’sında var” diyen Goings, Dünya Ekonomik Forumu’nun Davos Zirvesi’nde de konuşma yapmış. Orada katılımcılardan, “Sizler, tuğlaları kadınlardan olan bir ulus inşa ediyorsunuz” şeklinde övgüler almış. Goings, “Artık daha fazla hükümet beni tanıyor ve kadın istihdamını artırmak konusundaki çabalarımızı biliyor” diyor. DOĞRUDAN SATIŞ GÜCÜ Şirket çalışanlarının yüzde 50’si, milenyum kuşağına ait, yani 1982-2002 doğumlu. Goings, “Bizler baby boom kuşağıyız (1946-1950 döneminde doğanlar). Biz reklama inanırdık, ama gençler inanmıyor. Onlar arkadaşlarıyla çok vakit geçiriyor, deneyimlerini paylaşıyorlar. Ve onların dünyasında, doğrudan satış ve tavsiye yöntemiyle yapılan pazarlama daha da önemli olacak” diyor.

        Diğer Yazılar