Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yıllık gıda enflasyonunun yüzde 14.4’e ulaşması gıda perakendecileriyle tedarikçiler arasında yaşanan sert pazarlıklar ve çekişmeleri de bitiriyor. Gıda Perakendecileri Derneği Başkanı Nihat Özdemir, “Bugüne kadar hep çarpıştık. Artık kim kimden ne koparırsa devri bitti” diyor. İlk somut teklif ise iki tarafın aynı depoları kullanması oldu

        Türkiye, temmuz ayında son 10 yılın en büyük gıda enflasyonunu yaşadı. Yüzde 9’luk yıl sonu gıda enflasyonu öngörüsüne karşın yıllık enflasyon ağustos ayı itibarıyla yüzde 14.44’e ulaştı. Bunda, son 14 yılın en kurak mevsiminin yaşanmasının etkisi büyüktü. İşte tam da bunlar konuşulurken, dün Gıda Perakendecileri Derneği’nin (GPD) düzenlediği “Ortak Gelişim - Tüketici Odaklı Tedarikçi ve Perakendeci Verimliliği” başlıklı toplantı daha da önem kazandı.

        Bugüne kadar gıda perakendeciliğiyle ilgili konuşur, yazarken hep işin taraflarından, yani tedarikçi ile perakendeciden, acımasız pazarlıklar ve anlaşmazlıklar üzerinden söz ederdik. Ancak dün ilk defa, GPD Başkanı Nihat Özdemir’den bir özeleştiri ve temenni geldi. Özdemir, “Yaş meyve-sebze ve hayvansal gıdadaki fiyat artışlarının bizimle ilgisi yok. Fiyatlar, kuraklık, ihracat, ithalat ve planlamaya bağlı etkilerle artıyor. Ama biz maliyetleri düşürmek için tedarikçilerle biraraya gelip neler yapabiliriz bunun yollarını arayacağız. Bugüne kadar hep çarpıştık. Ama artık kim kimden ne koparırsa devri bitti” dedi.

        Peki tedarikçi-perakendeci, pazarlık üzerine kurduğu ilişkiyi, nasıl işbirliğine taşıyacak? Dün düzenlenen Ortak Gelişim Kongresi’nde her iki taraftan da rakip şirketler yan yanaydı. Coca Cola İçecek, PepsiCo, P&G, Unilever, Ülker, Migros, Carrefoursa, Kiler, BİM, Metro gibi. Gün boyu süren oturumlarda Nihat Özdemir’in “Ortak çözüm arayışı” mesajına somut öneriler geldi. Örneğin Migros Genel Müdürü Özgür Tort, tedarikçi ve perakendecinin aynı depoyu kullanarak sinerji yaratabileceği teklifini sundu. Nihat Özdemir de tedarikçinin koşulsuz şartsız geri alması nedeniyle ürün iade oranlarının azaltılamadığını hatırlatarak “Bu oranı düşürmek konusunda ortaklaşa çözüm oluşturabiliriz” dedi.

        GPD Başkanı ve Kiler Genel Müdürü Nihat Özdemir, “Ürün taşıyan paletlerin de ortaklaşa kullanılmasıyla maliyetler düşürülebilir” dedi.

        BAHÇIVAN: GIDADA KAYITDIŞILIK SORUN

        Kongrenin açılış konuşmasını yapan İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan da “Sanayi ve perakende sektörü arasında şeffaflık, samimiyet ve bilgi paylaşımı yoluyla çözülemeyecek sorun yoktur. Tüketici söz konusu olduğunda gıda güvenliği en önemli konu. Kayıtdışılığın olduğu bir yerde gıda güvenliğinden söz edilemez. Kayıtdışılık sektör içerisinde bir tehdit oluşturuyor. Gıda sektörü, halk sağlığını ilgilendirdiği için tüm sektörler içerisinde en zorlu sektörlerden biridir” dedi.

        62 milyar dolarla, tarımda dünyanın 7’nci üreticisiyiz

        Tarım Bakanlığı olarak gıda alanında 220 bin teknoloji projesi ürettiklerini belirten Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, “80 milyon nüfusa rağmen tarımsal ürün ihracatını yüzde 450 artırdık. Tarımsal ürün üretim değerini 23 milyardan 62 milyar dolara çıkardık. Tarım ekonomisinde dünya sıralamasında 11’incilikten 7’nciliğe çıktık” dedi.

        Diğer Yazılar