Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Büyük metrekareli hipermarketlere hafta sonu ailecek gidilip, bagajın tıka basa doldurulduğu 90’lı yılların üzerinden 20 yıl geçti. O günlerde bu formatın yaşaması, otomobil sahipliğiyle birebir ilişkilendirilirdi. Oysa aradan geçen 20 yılda, şehirleşme arttı, otomobil sahipliği arttı. Ama trafiğin ve iş hayatının toplam yaşamdan çaldığı zaman da arttı. Artık hiç kimsenin otoparktan arabayı çıkartıp, kilometrelerce yol gidip, pirinç, patates, süt alacak hali yok.

        Hep söylüyoruz bunu da Nielsen’in araştırması, sayılarla da ortaya koymuş. Önceki gün Soysal-Gıda Perakendecileri Derneği ortaklaşa düzenlediği Ortak Gelişim Kongresi’nde sunulan rapor ilginç. Şöyle ki, 2011’de market alışverişini haftalık yapma oranı yüzde 23 iken, 2013’te bu oran yüzde 39’a çıkmış. Aylık alışveriş yapma oranı da yüzde 49’dan yüzde 38’e inmiş. Bunda, tüketicinin, taze ürüne ulaşma önceliği büyük rol oynuyor.”Aileme her şeyin en taze ve sağlıklısını sunabilmek için her gün alışveriş yaparım diyen” tüketici oranı yüzde 69’a çıkmış. Bu oran globalde yüzde 40. Alışveriş sıklığı buna bağlı olarak artınca da ciro ağırlığı küçük metrekareler lehine gelişmiş. 2500 metrekare ve üzeri hipermerkatlerin ciro artışı yüzde 8 olurken, 400 metrekare altındaki indirim marketlerinin artışı yüzde 15, bakkal ve tekil marketlerin ağırlığı ise yüzde 11 olmuş.

        ‘Tesco kendi vatanında 600 bin m2 atıl alana sahip’

        Tüketici geniş metrekarelerde uzun zaman geçirmektense istediği her şeyi bulabileceği orta ve küçük marketlere yönelince uluslararası zincirler de kendilerini buna göre şekillendirdi. Carrefoursa Genel Müdürü Mehmet Nane, “Artık hiperkarket deyince 10 bin değil, 3-5 bin metrekareyi kastediyoruz” derken, şu örnekleri verdi: “Tesco sadece İngiltere’de 600 bin metrekarelik fazla alana sahip. Wal-mart küçük mağazalar açmaya başladı. Biz de mevcut hipermarketlerimizin verimsiz olanlarını küçültme yoluna gidiyoruz.”

        Yıldız Holding’e ABD’den 5 ödül

        Yıldız Holding, çalışanlarını değişikliklere ve yeni sistemlere adapte etmek için geliştirdiği Horizon Satış Akademisi ile araştırma ve analiz şirketi Brandon Hall tarafından 5 dalda ödül kazandı. Yıldız Holding’in en büyük satış şirketi Horizon bünyesinde kurulan akademi, bugüne kadar, plasiyer, süpervizör, satış lideri, satış yöneticisi ve bölge müdürü olmak üzere 2 binin üzerinde çalışanına eğitim verdi.

        YÜRÜYEREK GİDİLEN HER YER BİR ADIM ÖNDE

        Alışverişçilerin mağazalardan beklentileri ölçüldüğünde birinci sırada eve-işe yakınlık yer alıyor. Kimse otoparktan aracını çıkarıp, market otoparkında yer aramak istemiyor. Yürüyüş mesafesinde kim varsa o kazanıyor. Mağaza seçiminde rol oynayan ikinci önemli etken de taze meyve sebzeye ulaşabilmek. Ve de mümkünse bunu küçük metrekarelerde, pratik bir şekilde çözebilmek. Bu da “Zaman ayırıp mağazanın tamamını gezmeyi severim” diyenleri düşüşe geçerirken, “Bana zaman kazandıran her şey için daha fazla para harcamaya hazırım” diyenleri yükselişe geçirmiş. Vakit nakit olunca, “Alışverişi ucuza getirmek için her şeyi yaparım” diyenlerin oranı da düşmüş. Bu veriler, Türkiye’de şehirleşme oranı arttıkça tüketicinin zaman kazandıran formatlara ilgisinin artacağını gösteriyor.

        Diğer Yazılar