Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Euro 2016’ya gözümü çok korkutan bir maçla giriyoruz açıkçası. Grubun en tehlikeli takımı Hırvatistan karşısında ne yapacağımız, nasıl bir sonuç alacağımız çok önemli. Bu 90 dakika futbol olarak Milli Takımımız açısından turnuvanın geleceğini belirleyecek, sonuç olarak da grubun gidişatını... Grubun gizli favorisi Hırvatlar tam bir orta saha canavarı. Sanırım neredeyse turnuvanın en iyi orta saha oyuncularına sahip takımı, Hırvatlar. Rakitic, Modric, Brozovic, Kovacic... Rakitic Barça’nın Modric ise Real Madrid’in vazgeçilmez ismi konumunda. Bizim de çok değerli orta saha oyuncularımız, yıldız diyebileceğimiz futbolcularımız var ancak rakibimizin bu konuda bir tık üstte olduğunu belirtmek gerek. Uyum anlamında da bizden iyi durumdalar.

        EURO 2008’de Arda ile birlikte Rakitic ve Modric isimleri parlamıştı. Şu an 3 oyuncuda dünyanın en büyük kulüplerinde oynuyorlar ve çok tecrübeliler.Rakitic ve Modric hala takımdaki yerlerini koruyor ki bu ikili Hırvatlar’ın orkestra şefi bana göre. Tabii Srna, Pranjic gibi tecrübeli isimler de var. Hırvatistan üçlü orta sahada Modric, Rakitic ve Brozovic ile oynuyor. Rakitic ve Modric gerçekten çok usta ayaklar. Öncelikle onların kolay top kullanmalarına izin vermemeliyiz. Tabii burada Fatih Hoca’nın oyuncu tercihleri de belirleyici olacak. Orta sahada Selçuk, Oğuzhan, Hakan Çalhanoğlu, Arda gibi oyuncularla rakibi karşılarsak sıkıntıya düşebiliriz. Bu yüzden mutlaka bu pasörlerin hem pas yollarını kapatacak, hem de gerektiğinde rakip yarı alanda pres yapıp yüzünü dönmesine izin vermeyecek savaşçı ve İspanya tecrübesi olan Mehmet Topal’ın bu maçta orta sahada kullanılmasından yanayım.

        Hırvatlar’ın yumuşak karnı bence savunması. Corluka ve Vida deneyimli ama ağır oyuncular. Savunma arkasına atılacak toplarla Burak Yılmaz sprinter özelliğini de öne çıkararak bu ikiliyi zor durumlara düşürebilir. Tabii Selçuk’un olmazsa olmaz uzun mesafeli pasları da bu bağlamda önemli. Fatih Hoca, Slovenya maçında biraz da Hırvatistan provasını yaptı. İlk yarı kalabalık orta saha, ikinci yarı kanat oyuncularını kullanarak bir oyun denedi. Tabii seçim yapmak zor... Ama sadece kalabalık orta saha ve pas oyunumuzla alt edebileceğimiz bir ekip değil Hırvatistan. Mutlaka Volkan Şen gibi hatta Emre Mor gibi silahlarımızı kullanmalıyız.

        Hırvat savunmasının göbeği, ani gelişen hücumlarda çok çaresiz kalıyor.Bu yüzden rakibi dengesiz yakalamak için fırsat yaratmalıyız. Özellikle maç başında rakibi tartarken bunları denemeliyiz. Hırvatistan ile aslında birçok yönden benzeşiyoruz. Orta alanlar iyi, forvetler iyi ama savunma kötü.Mandzukic ve Kalinic gibi çok ciddi, kaliteli golcüleri var. Perisic gibi skora katkı yapmayı seven bir kanat forvetleri var. Srna ve Pranjic ise oldukça tecrübeli hücumcu bekler. Bizim Gökhan ve Caner gibi...

        Hırvatlar özellikle Perisic ile soldan, savunma arkasına inmeyi iyi beceriyorlar. Rakitic ve Modric, arkaya pasları müthiş atıyor. Mandzukic, bir ceza alanı golcüsü çok net fırsat vermedikçe bize zorluk çıkaramaz. Ama Perisic, hareketli ve etkili bir isim. Mutlaka Gökhan Gönül’ün kademesinde dikkat etmeli ve geç kalmamalıyız. Evet, bizi gerçekten çok zorlu bir 90 dakika bekliyor.

        Ama biz de Türkiye’yiz. Çok değerli oyuncularımız çok usta bir teknik direktörümüz var. Aklımız ve ayaklarımızı doğru kullanarak bu ilk sınavı başarıyla atlatabiliriz. Bu güçlü takımı yıkarsak, Fransa’da yolumuz uzun olur.

        AVANTAJIMIZ FATİH TERİM

        Hırvatistan hocası Ante Cacic, Fatih Terim’e oranla çok daha tecrübesiz bir teknik adam. Her ne kadar oturmuş bir takım olsa da kriz anlarında problem çözmekte zorlanacaktır.

        NELER YAPMALIYIZ?

        1-Hırvatların etkili oyuncularına açık vermemek gerekir. Bloklar arası mesafeyi korumak ve savunmayı iyi yapmak şart.

        2-Top bizde iken sabırlı ayağa etkili ve çabuk paslarla sahayı genişliğine ve derinliğine etkili kullanmak gerekir.

        3- Hücumda ve savunmada dönecek topları kazanıp hızla kaleye gitmek.

        4-Top rakipte iken takım halinde takım boyu mesafesini korumak, topun arkasına geçmek. Dar alanda baskı ile rakibi hataya zorlayıp kapacağımız toplarla hücuma etkili kalkmak

        5-Dikkat: Önemli olan konsantrasyon ve disiplin. Yapacağımız hatalar, dalgınlıklar Hırvatlar tarafından mutlaka cezalandırılacaktır.

        6-Futbolcu kardeşlerim son saniyeye kadar mücadeleyi bırakmamalı.

        Diğer Yazılar