Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İspanyollar, Çekler önünde topu çevirdiler, oyuna hükmettiler ve kaleye indiler. Ama yine her zaman olduğu gibi çizgiyi geçmeyi beceremediler. İspanya’nın en zayıf noktası skor üretememek. Emre, Arda, Hakan ve Oğuzhan’ın sürpriz denemelerine ihtiyacımız var. Bu kez maçı daha çok isteyeceğiz

        Ya yürüyeceğiz, ya duracağız... Öylesine kritik bir maç. Hırvat maçından sonra Fatih Hoca’nın da dediği gibi henüz turnuvaya başlayamadık. İşte o şans şimdi kapımızda ama karşımızda da futbol ustaları var.

        İspanya’yı incelersek; ne kadar son kullanma tarihinin sonuna yaklaştıkları iddia edilse de nitelikli ve tecrübesi yerinde bir takım var karşımızda. Del Bosque, Fransa’ya gelirken kabuk değişimine gitti. Bazı yıldızlarını kaybetti ama Çek maçına baktığımızda sancılı süreci atlattığını gördük. İspanyollar, bu kadroyla hiçbir zaman o görkemli dönemi yakalayamaz belki ama nihayetinde bir ekoller. Oturmuş oyun anlayışları var. Sahada da son demlerindeki İniesta... İspanyollar’ın maestrosu, Çek maçı sonrasında “Böyle maçlarda, sabırlı olmalısınız. Sürekli saldıramazsınız” biçimindeki sözleriyle “Sonuna kadar sabırla skor kovalamak” felsefelerinin ip ucunu verir gibiydi.

        Costa, Torres gibi golcüleri kadroya almayan Del Bosque; Morata, Nolito gibi isimlere şans veriyor. Savunmanın göbeğinde belki de dünyanın en iyi ikilisine sahipler: Pique ve Ramos. Kalede De Gea, yedeği Casillas... Atletico’nun sağ beki Juanfran ve Barça’nın sol beki Alba kanatlarda. 3’lü orta saha Barcelona menşeili Busquets, İniesta, Fabregas. İleride Silva, Nolito, Morata. Çek maçına bu 11’le başladılar... İspanya topu aldı, bildiği oyunu oynadı. Topu çevirdiler, oyuna hükmettiler ve kaleye indiler. Ama her zaman olduğu gibi çizgiyi geçmeyi beceremediler. İspanya’nın en zayıf noktası bu diyebiliriz. Skor üretemiyorlar. Çek maçında da son dakikalarda Pique kafayla attı. Atamıyorlar ama kolay da yemiyorlar.

        600 DAKİKADIR GOL YEMİYORLAR

        İspanya, Avrupa Şampiyonası finallerinde 600 dakikadır gol yemedi. Turnuva tarihindeki en uzun gol yememe serisi bu. Böyle bir takıma karşı nasıl gol atacağız bilemiyorum. Emre, Arda, Hakan ve Oğuzhan’ın sürpriz denemelerine ihtiyacımız var. Bu kez santrforda Fatih Hoca’nın Cenk yerine Burak’la başlayacağını düşünüyorum. Rakip hücumdayken savunmada M.Topal ile Hakan Balta’nın arasına destek güç olarak Ozan girmeli. Fatih Hoca maç içinde kontratak oyuna da dönebilir. Bu dönemde de Emre Mor’u Çalhanoğlu’nun yerine kullanabilir.

        KAFALAR MAÇTA OLMALI!

        Ama her şeyden önce kafalarımızın maçta olması lazım! Kafalar sahada olmaz, yine dağınık dolaşırsak işimiz zor. Ki ben takımımızda kafası karışık oyuncularımız olduğunu seziyorum. Fatih Hocam bunun nedenlerini bulup çözmeli. İspanyollar karşısında oyun üstünlüğünü ele almak zor. Ancak oyuna ortak olabiliriz. Fatih Hoca’nın bu maçta bazı değişikliklere gideceğini düşünüyorum aksi halde sıkıntı yaşarız. En azından mental olarak değişim şart. Bu kez maçı daha çok isteyeceğimizi düşünüyorum. Turnuvaya devam etmek istiyorsak buna mecburuz.

        KAZANMAK İÇİN ? NELER YAPMALIYIZ

        1- Birinci bölgede savunmayı çok iyi yapmamız gerek. Bunun için de oyuncular arası ve bloklar arası mesafeyi çok daraltmalıyız. Savunmamızın önünde ayağa kısa paslarla oynamalarına ve zaman zaman kanatlara açılmalarına önlem almalıyız.

        2- Hırvatistan önündeki hataları tekrarlamamalıyız. Yarı alanımızda, ceza alanı çevremizde İniesta önderliğindeki orkestraya topu bırakırsak bu savunma kurgusuyla problem yaşarız. Rakibi önde karşılamalıyız. Kanat beklerinin çıkmasına izin vermemeliyiz. Top rakipteyken her oyuncumuz topun önüne geçmeli.

        3- Merkezi mutlaka güçlü tutmalıyız. Kaptığımız toplarla hızlı kontratağa çıkıp rakibi hazırlıksız yakalamalıyız. Orta sahayı kalabalık tutup pas trafiklerini kesmeliyiz. Hızlı ve etkili ataklar geliştirmeliyiz.

        4- En büyük tehlike duran toplar ve savunmamızın arasına ve arkasına atılacak toplar... Bu nedenle İniesta’yı topla buluştuğunda markaja alıp pas bağlantılarını kesmek gerek. Hava hakimiyeti yüksek Pique ve Ramos’a da duran toplarda markaj şart.

        SONUNA KADAR ARDA

        Arda Turan lider oyuncu. Hırvatistan maçında ne yaptığı değil, turnuvada neler yapacağı önemli. Bu nedenle 90 dakika sahada kalmalı.

        AMAN DİKKAT!

        Oyun kurarken gelişi güzel uzun toplarla çıkarsak, ikinci topları rakibe kaptırırız.

        Diğer Yazılar