Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Çin “2017’den itibaren ülkede üretilen otomobillerin en az yüzde 1’i elektrikli olacak, yapmayan araç başına 3 bin dolar vergi ödeyecek” deyince, elektrikli araç dönüşümü teknolojisi geliştiren Çinli CALB, yazılım ve menzil artıran teknolojisi bulunan Derindere ile ortak şirket kurdu

        Yıllık 23.5 milyon üretimi ile dünyanın en büyük otomotiv üreticisi konumundaki Çin 2017 yılından itibaren bu ülkede üretim yapan markaların üretimlerinin yüzde 1’i oranında elektrikli araç üretmesini zorunlu hale getirdi ve şartı yerine getirmeyen üreticilerden ise ürettikleri araç başına 3 bin dolar ilave vergi alacağını açıkladı. Bu kararla birlikte bazı Çinli üreticiler de ‘dönüşüm’ konusuyla ilgilenmeye başladılar. Türkiye’nin ilk tip onay belgeli elektrikli araç üreticisi Derindere Motorlu Araçlar (DMA) da bu kararla birlikte Çinli CALB (China Aviation Lithium Battery) firmasının ilgi alanına girdi. Geliştirdiği yazılım ve elektrikli araçların menzilini artıran teknoloji ile dikkat çeken DMA bu sayede teknoloji ihraç eder konuma geldi ve 51’i kendisine, 49’u ise CALB’a ait olan 5 milyon dolar sermayeli CADMA şirketini kurdu. Şirketin yatırım finansmanını Çinliler üstlenirken teknoloji geliştirme işi Türk tarafına kaldı. Çin hükümetinin müeyyide koymasıyla pazarın bir anda 250 binler seviyesine ulaşacağını belirten DMA Yönetim Kurulu Başkanı Önder Yol, halihazırda Çin’e gönderdikleri test aracının dolu batarya ile 280 kilometre yol kat etme sektör ortalamasını 400 kilometrenin üzerine çıkardıklarını kaydetti. Amerika’da bile bu gelişim ile dikkat çektiklerini anlatan Yol, şirketin 5 yıl gibi bir süre içinde en kötümser projeksiyonla bile 1 milyar doların üzerinde yıllık gelire ulaşacağını ifade etti.

        10 BİN ADETLİK TALEP FABRİKA KURDURACAK

        Türkiye’de de ceza yahut teşvik yöntemiyle elektrikli motor teknolojisinin yaygınlaştırılması gerektiğini savunan DMA Yönetim Kurulu Başkanı Önder Yol, iç talebin yıllık 10 bin adedin üzerine çıkması durumunda Türkiye’ye bir batarya fabrikası kurmak istediklerini açıkladı.

        GÜÇLÜ BATARYA 4.5 KAT FAZLA MENZİL DEMEK

        Elektrikli araçta 8 kilovatsaat’lik (KWS) enerjinin multimedya ve ısınma-soğutma gibi sistemlere harcandığını belirten Önder Yol, aracın menzili için 10 KWS kaldığını, ancak kendi bataryalarında 8 KWS zorunlu ihtiyaç çıktıktan sonra menzile 4.5 kat fazla 45 KWS kaldığını anlattı.

        "DAHA UZUN MENZİLLİ BATARYA TEKNOLOJİSİ ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ"

        Önder Yol, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile enerji depolama teknolojisi ve bor ile çalışan motor üzerinde çalıştıklarının bilgisini vererek, bataryaları daha fazla enerji depolayabilecek teknolojiye ulaştırmak istediklerinden bahsetti. Bundan 2 yıl önce dünyanın şimdiki teknolojinin çok gerisinde bulunduğunu hatırlatan Yol, enerji depolamada çok hızlı gelişmeler olduğunu belirtti. Şirket, yanmalı motorlardaki 700-800 kilometrelik menzile ulaşabilmek için yoğun çalışmalar sürdürüyor.

        Diğer Yazılar