Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Ford Otosan, gelişmiş ülke ve marka standartları seviyesini yakaladığı yeni mühendislik merkezinde 50’den fazla ülkeye içlerinde dizel motorların da olduğu proje üretip mühendislik ihraç ediyor.

        Ford Otosan, Türkiye’nin en büyük Ar-Ge merkezini bu ay sonu resmen hizmete açıyor. Bin 200’ü aşkın çalışanı ile 68 milyon liraya mal olan ve 13 ayı inşaat 18 ayda toplam 38 bin metrekarelik kapalı alana sahip merkez, İstanbul Sancaktepe’de bulunuyor. Cirosunun yaklaşık yüzde 3’ünü Ar-Ge’ye ayırdıklarını belirten Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, “Ford Otosan olarak, neredeyse kuruluşumuza yakın bir Ar-Ge geçmişimiz var. Türkiye’de hiç kimsenin yapmadığı bir şeyi yapıyoruz. Motor, iç ve dış görsel tasarım dahil, tüm bir aracı tasarlayabilen tek Türk otomotiv şirketiyiz. Sıfırdan motor tasarlayıp, test edip, üretiyoruz. Tasarımcılarımız, konsept çizimden kil modele tüm süreçleri gerçekleştirebiliyor. Aynı motordan, farklı güçler çıkartacak kadar farklı yazılımlar yapabilme yeteneğine sahibiz” dedi.

        Genel Müdür, “2002’den 2014’e personel sayımızı 7 kat artırdık. 2015 yılı sonuna kadar da bin 450 kişiye kadar çıkarmayı hedefliyoruz. Gölcük Ar-Ge Merkezi, İnönü Yerleşkesi Ürün Geliştirme bölümümüz ve Sancaktepe ile birlikte son 5 yılda Türkiye’den dünyaya 300 milyon doların üzerinde mühendislik ihracatı yaptık. 2010-2014 yılları arasında, toplam Ar-Ge harcamamız 1.22 milyar TL’ye ulaştı” diye konuştu.

        50’DAN FAZLA ÜLKEDE PROJE VE TEST

        Ford Otosan Ürün Geliştirmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ernur Mutlu, “Merkezdeki Sanal Gerçeklik Laboratuvarı’nda 3 boyutlu projeksiyon yöntemi ile prototip aşamasından çok önce, sürücü ergonomisi, görsel tasarım gibi konularda çalışmalar yürütülüyor. Tasarım stüdyosunda ise Türkiye’den ve yurtdışından tasarımcılar görev yaparken, mühendislerimiz ile dünyada 50’dan fazla ülkede proje ve testler yürütüyoruz. Yeni Ecotorq motor ailesi, yeni nesil kamyon projelerinin yanı sıra Ford’un global projelerinde yer almaya devam ediyoruz” dedi.

        ‘Ticari araç ihracatının yüzde 62’sini yaptık’

        Merkezin tanıtımında Ford Otosan’ın son dönem finansal ve iş sonuçları ile ilgili bilgileri de açıklayan Yenigün; “2014 yılı sonunda 12 milyar TL ciro ile tarihimizin en yüksek seviyesini yakaladık. 3.5 milyar dolarlık ihracat cirosu elde ederek dördüncü kez peş peşe otomotiv sanayiinin ihracat lideri olmayı başardık. 2014’te 245 bin araç üretirken, 192 bin adetlik ihracata ulaşarak Türkiye’nin ticari araç ihracatının yüzde 62’sini gerçekleştirdik” dedi. Yenigün 2015 yılında toplam pazarın 895 bin adet seviyesinde kapanacağını tahmin ettiklerini belirterek, Ford Otosan’ın perakende satışlarının119 bin, ihracatının 232 bin, toplam satışlarının 351 bin, üretiminin ise 305 bin adet seviyesinde gerçekleşmesini beklediklerini söyledi..

        Ford dünyasındaki 4 laboratuvardan biri

        Ford dünyasında sadece 4 adet olan HIL (hardware-inthe- loop/çevrim-içi-donanım) simülasyon laboratuvarından biri, Sancaktepe Ar-Ge Merkezi’nde bulunuyor. Türkiye’de ilk ve tek olarak kurulan, 4 duvarlı aktif stereo sistem yardımıyla oluşturulan 3 boyutlu ortamda, mühendislik fazında yapılan tasarımlar bire bir boyutlarda simüle edilerek gerçeklik hissi sağlanıyor. CAVE (Cave Automatic Virtual Environment) ortamında tasarım değerlendirme, sürücü ergonomisi, erişebilirlik, direkt ve endirekt görüş analizleri, ışık yansıması, servis ve imalat montaj değerlendirmeleri yapılabiliyor.

        Diğer Yazılar