Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Annan Planı’nın tartışıldığı 2004 yılında iki katı büyüyen ve yılda 6 bin adetlerin üzerinde satış rakamları gören KKTC pazarı, birleşmenin yeniden gündeme gelmesiyle özellikle lüks segmentte hareketli günler yaşıyor

        Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Barış Harekâtı’nın 41’inci yılında Rum kesimiyle yeniden birleşme müzakereleri yürütüyor. Her ne kadar biz Türkiye’de yaşayanlar pek fark etmesek de Kıbrıs Türk halkı müzakereleri heyecanla takip ediyor, sonuçlarının ne olacağını merak ediyor.

        Müzakerelerin bir Birleşik Kıbrıs Cumhuriyeti ortaya çıkarıp çıkarmayacağını söylemek ya da yeniden birleşmenin ada ekonomisini nasıl etkileyeceğini kestirmek için henüz çok erken, ancak konuya sadece otomobil pazarı açısından bakıldığında ‘uzak ihtimallerin’ bile pazarı olumlu etkilediğini söylemek mümkün.

        Yaklaşık 250 binlik bir nüfusa sahip olan KKTC’nin yıllık yeni otomobil satışı 3 bin adet. Bu rakam üç aşağı beş yukarı 10 yıldan beri böyle. Ada otomobil pazarındaki tek değişiklik Kofi Annan’ın sunduğu, Türkler tarafından desteklenen, Rum tarafının ise sıcak bakmayıp reddettiği plan döneminde yaşanmış ve Türk tarafında pazarı ikiye katlanarak 6 bin adetler seviyesine çıkmış. Nüfusu 1 milyon kişi olan Güney’in otomobil pazarının büyüklüğü ise yılda 9 bin adet.

        PAZAR KÜTAHYA KADAR

        Birleşmenin gündeme gelmesiyle pazarda bir hareketlilik gözlenmeye başlanmış. Aslında Türkiye ile mukayese edildiğinde bir yılda Kütahya’da satıldığı kadar aracın satıldığı, Türkiye pazarının binde 4’ü kadar bir büyüklüğe sahip Kıbrıs, burada otomobil satanlar için yine de kârlı bir pazar. KKTC’de 5 yaşına kadar kullanılmış araçların ithalatına izin veriliyor. Pazarda yeni otomobil kadar kullanılmış olarak ithal edilen araç da satılıyor. İlginç bir de rakam var; pazarın en çok satılan markası Suzuki, KKTC’ye sadece kullanılmış olarak ithal ediliyor ve bir distribütörü de yok. Uğur Sakarya bu durumun yeni otomobil pazarının büyümesini önemli ölçüde engellediğine de dikkat çekiyor.

        100 MİLYON TL YENİ YATIRIM

        Borusan Otomotiv tarafından ithal edilen BMW, MINI, Land Rover ve Jaguar markalarının yaklaşık yüzde 60’ının müşterilere ulaşmasında aracılık eden Borusan Oto, ikinci el satışları da ilave edildiğinde yılda yaklaşık 21 bin adet otomobil satıyor. Genel Müdür Uğur Sakarya, bu rakamı daha da yukarıya çekmek için 2017 sonuna kadar 100 milyon TL’lik yatırım yapacaklarını, bu amaçla İstanbul Anadolu Yakası’nda 50 milyon TL yatırımla yeni bir merkezin temelini attıklarını belirterek şunları söyledi: “Toplam 55 bin metrekare kapalı alana sahip olacak yeni tesisimizde Avcılar ve İstinye şubelerimiz gibi tüm markalarımızı temsil edeceğiz. Özellikle toplam 77 çalışma alanına sahip BMW servisimiz ile İstanbul Anadolu Yakası’ndaki müşterilerimize servis hizmeti sunacağız.

        Bu tesis aynı zamanda Avcılar, İstinye, Adana ve Ankara’dan sonra beşinci Jaguar-Land Rover satış ve servis noktamız olacak. Samandıra tesisimiz ile Borusan Oto olarak ilk defa İstanbul Anadolu Yakası’nda Jaguar ve Land Rover satış ve servis hizmeti veriyor olacağız. Samandıra’da da aynı Avcılar gibi 100’ün üzerinde aracı sergileyebileceğimiz kullanılmış oto merkezimiz ile İstanbul Anadolu yakasının en büyük premium kullanılmış oto tesisini yapıp, bu alanda da liderliğimizi pekiştireceğiz.”

        LÜKSÜN YÜZDE 20’Sİ BORUSAN’IN

        Kuzey Kıbrıs pazarına Land Rover markasıyla giren, bu yıl da Jaguar’ı satışa sunan Borusan Oto, 2014 yılında 51 adetlik satışla premium segmentin lideri olmuş. Bu yılki satış hedefi ise 20 adeti Jaguar olmak üzere 80 adet. Bu rakamlar her ne kadar çok küçük gibi görünse de, lüks segmentte yüzde 20’lik pazar yapı alarak liderliği yakalayan Borusan Oto için, Kıbrıs’ta araç satmak umut ve gelecek vaat eden üstelik de kâr da beklenen bir operasyon.

        Kıbrıs’da şimdilik yılda 20 adet Jaguar satma hedefleri olduğunu belirten Borusan Oto Genel Müdürü Uğur Sakarya, ‘KKTC pazarını ciddiye alıyor ve müşterilerimizi memnun etmek için buraya da yatırım yapıyoruz” dedi

        KKTC’de 5 yaşına kadar kullanılmış araçların ithaline izin veriliyor. Ağırlıklı olarak da Japon araçları tercih ediliyor. Yeni araç satın alınırken yüzde 20 KDV ödeniyor. Türkiye’deki gibi bir ÖTV yok.

        ANKARALILAR ELEKTRİKLİYİ SEVDİ

        BMW’de elektrikli modeli i3 ve i8’e olan talebin arttığını belirten Sakarya, şu bilgileri verdi: “Ataşehir’de başladığımız operasyona geçen ay üç şube daha ekledik. Ankara’da çok yoğun talep geldi. İki ayda Ankara’dan 13 elektrikli otomobil sattık. Toplam satış yıl başından beri 85 elektrikli araç oldu. Yüzde 35’i i3, yüzde 65’i i8. Şu anda İstanbul kadar elektrikli satışı yapıyoruz Ankara’da. Bu yıl sonunda İstanbul ve Ankara’da 200 adetlik elektrikli BMW i satışına ulaşmayı hedefliyoruz.”

        Diğer Yazılar