Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yılı hem üretim, hem ihracat hem de iç pazar satışlarında rekorla kapatmaya hazırlanan otomotiv endüstrisi, geleceğinin sağlıklı planlanabilmesi ve büyümenin sürdürülebilmesi için bir otomotiv sanayi müsteşarlığı kurulmasını istiyor

        Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 15’lik kısmını tek başına gerçekleştiren otomotiv sektörü, tüm zamanların rekorlarını kırmaya hazırlanıyor. Yıl sonunda, üretim, ihracat, iç pazar ve istihdam olmak üzere dört ayrı alanda rekor kırmaya hazırlanan otomotiv, artık kendine özel bir “müsteşarlık” istiyor. “Sektör olarak aldığımız destek ve teşviklerden son derece memnunuz. Çıkan sonuçlar da bunların ne kadar işe yaradığını gösteriyor” diye konuşan Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, “Savunma sanayiinde olduğu gibi, sektörümüzün de ‘otomotiv müsteşarlığı’ olması gerektiğini düşünüyorum. Bu sayede strateji oluşturmak, ileriye dönük hedefleri hızlandırmak mümkün olur” açıklamasını yaptı.

        OSD Başkanı Kudret Önen, “Seçim beyannamesinde yer alan, otomotivin öncelikli sektör olarak ele alınacağı, tasarım, Ar-Ge, üretim, satış ve pazarlama süreçlerinin yurtiçinde geliştirilmesi ile katma değerinin artırılması hususundaki yaklaşımların hükümet programına gireceğini de umut etiklerini belirtti. Önen, “Tüm bu olgular ışığında otomotiv sanayii müsteşarlığının kurulması en büyük arzumuzdur” diye konuştu.

        ÜRETİMLE BİRLİKTE İSDİHDAM ARTACAK

        Kudret Önen 2016 yılının hedeflerinin de yüksek olduğunu açıkladı. Fiat’ın yeni modeli Egea, Toyata’nın üretime başlayacağı yeni SUV modeli ve Hyundai fabrikasında üretilecek i20 Active ile birlikte üretimin artacağı, iç pazardaki ithalyerli dengesinin de yerli üretim lehine değişeceğini belirten Önen, bu gelişmenin istihdama da olumlu etkilerinin olacağını belirtti.

        "PARİTE MORALİMİZİ BOZMASIN, İHRACATIMIZ YÜZDE 11.7 ARTTI"

        “2015 üretim, ihracat ve iç pazarda rekorların gerçekleştiği yıl olacak” diye konuşan Önen, “ihracat artışına paralel olarak üretimin 1 milyon 350 bin adedin üzerine çıkması bekleniyor. Bu rakam 2011’deki 1 milyon 190 bin adetlik rekorun yaklaşık 150 bin adet üzerinde. Ayrıca iç pazarın bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 33.4 ve ihracatın da ivme kazanarak adet bazında yüzde 11.7 oranında artmasıyla otomotiv sanayii, üretimde de önemli ölçüde büyüdü” dedi. Katma değeri artan ve Euro bazında yükselen ihracatın pariteden ötürü dolar olarak düşmüş görünmesinin önemsiz olduğunu belirten Önen, ‘dolara bakıp moral bozmamak gerektiğini’ söyledi.

        TEŞVİKLER MEYVESİNİ VERDİ KAPASİTE ZİRVEYE ULAŞTI

        2014 ve 2015 döneminde verilen teşvikler neticesinde yapılan yatırımlarla üretim kapasitesinin 1 milyon 750 bin adede ulaştığını vurgulayan Önen, “Üretimde yeni bir rekor anlamına gelen 1 milyon 350 bin adede karşılık ihracat adedinde de 970 bin adetle rekor bir yıl bekliyoruz. 2016 yılında tamamlanacak yeni yatırımların da katkısıyla sanayimizin daha da yüksek üretim ve ihracat adetlerini gerçekleştireceğine inanıyoruz” diye konuştu.

        Diğer Yazılar