Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Geçen yılı 21 milyar 156 milyon dolarla ihracat şampiyonu olarak kapatan otomotiv endüstrisi 2016 yılı ihracat rakamı hedefini 23 milyar dolar olarak açıkladı. Sektör bu hedefe ulaşmak için Amerika ile İran’ı radarına aldı.

        Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Orhan Sabuncu, 2015’te Euro/Dolar paritesinden kaynaklı 3 milyar dolar kayıp yaşanmasına rağmen yine de başarılı bir yılı geride bıraktıklarını söyledi. 2015’te Türk otomotiv endüstrisinin dünyanın 200 ülkesine ihracat yaptığını kaydeden Sabuncu, “Parite kaybı olmasa otomotiv ihracatının yüzde 8 artışla 24 milyar doların üzerine çıkacaktı” şeklinde konuştu.

        Rusya’nın son yıllarda otomotiv endüstrisinin hedef pazarı olduğunu hatırlatan Sabuncu, bu ülkedeki ekonomik sıkıntılar ve Türkiye ile yaşanan uçak krizi nedeniyle beklentilerin çok gerisinde kalındığına dikkat çekti. Sabuncu şöyle devam etti: “Rusya’daki gelişmeler nedeniyle yeni pazarlara odaklandık. Komşumuz İran’ın küresel anlamda yaşadığı kısıtlamalar sona erdi. Bu ülkede de otomotiv endüstrisinde gidilecek çok yol var. Bu ülkeye ihracatta beklentimiz büyük. Tahran’a sektörel ticaret heyeti düzenleyerek önümüzü daha iyi göreceğiz. Burada temsilcilik açarak endüstrimize destek olacağız.

        Yeni pazar olarak Amerikada büyük fırsatlar sunuyor. Özellikle buraya ticari araç ihracatıyla başlayan faaliyetler hızla gelişiyor. Geçen yıl yüzde 65 artışla ihracatımızı 780 milyon dolara yükselttik. Rusya pazarında kaybettiklerimizi burada yeniden kazandık. Gözümüz yeni dünyada. Bu yıl da çift haneli büyüme bekliyoruz.” Sabuncu, Meksika, Cidde, Şanghay, Frankfurt, Wolfsburg gibi şehirlerde düzenlenecek, fuarlarda da milli katılım statüsünde yer alarak ‘Turkey Discover the Potential’ diyeceklerini kaydetti.

        YENİ FİKİRLERE TAM DESTEK

        YAN SANAYİNİN PAYI YÜZDE 40

        Yan sanayi ihracatı 2015’te yüzde 9 gerilemeyle 8 milyar 566 milyon dolar gerçekleşti. Buna rağmen, yan sanayinin toplam ihracattaki payı yüzde 40 oldu. Bunu yüzde 33 pay ve 6 milyar 889 milyon dolarla binek otomobil, yüzde 20 pay ve 4 milyar 241 milyon dolarla eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar izledi.

        İLK BEŞ SIRAYI YERLİLER ALDI

        İhracat lideri 2015 yılında Ford Otomotiv olurken, onu sırasıyla, OYAK-Renault, TOFAŞ Kibar Dış Ticaret ve Toyota izledi.

        EN İYİ MÜŞTERİ ALMANYA, EN HIZLI BÜYÜYENİ İSE ABD OLDU

        Diğer Yazılar