Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Geçen hafta Cenevre Fuarı’nda Hatchback ve Station Wagon modellerinin dünya lansmanı yapılan, geçtiğimiz kasım ayından bu yana ise Sedan modeliyle Avrupa’da beklenenin yüzde 30 üzerinde satılan yeni Egea, bu yıl içinde Dodge Neon ismiyle Amerika kıtasında ilk kez Meksika’da satılmaya başlanacak

        Geçtiğimiz günlerde, “Türkiye’de sınırlarımızı zorluyoruz, kapasitemizin sonuna geldik, yeni pazarlarda arayış içindeyiz” diyerek, ‘sınır ötesi operasyon’ ipuçları veren Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu, Egea’nın Dodge markası adıyla Bursa’da üretileceğini ve Neon markasıyla Amerika kıtasında bu yılın içinde satılmaya başlanacağını açıkladı. Fabrikanın büyük umutlarla doğan, Avrupa pazarında emeklemeden koşmaya başlayan yeni bebeği Egea Amerika kıtasına Meksika sınırından girmeye hazırlanıyor.

        Tofaş fabrikasında bantlardan çıkan markalara bir yenisi daha eklendi. Tofaş’ın, üretim yaptığı marka sayısı, Fiat, Ram, Peugeot, Citroen, Opel ve Vauxhall’dan sonra yeni başlayacak Dodge ile birlikte 7’ye yükseldi. Toplam 1 milyar dolar yatırımla hayata geçen Fiat Egea projesi, Sedan, Hatchback ve Station Wagon ile birlikte 2023’e kadar 1.2 milyon adet üretilecek. Toplam 10 milyar dolarlık ihracat hedefi olduğunu vurgulayan Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu, “Dodge markamızla birlikte hedeflerimize daha da yaklaşıyoruz” açıklaması yaptı.

        AMERİKA’NIN GÜÇLÜ MARKASI

        Kuzey ve Güney Amerika dahil bütün Amerika kıtasında çok güçlü bir mirasa sahip Dodge markasının da ihracat portföyümüze katıldığını duyurmaktan büyük mutluluk duyuyorum” diye konuşan Eroldu, “Dodge markasıyla ilk etapta Meksika pazarına giriyoruz. Meksika önemli, köprü bir pazar. Rekabetin çok yaşandığı ve Türkiye’den daha büyük bir yapıya sahip. Meksika’da yılda 1.4 milyon adet araç satılıyor.

        Buna karşın yıllık 3 milyon adetlik üretim kapasitesiyle Meksika’daki otomotiv endüstrisi Türkiye’den misliyle daha büyük bir yapıya sahip. Dodge ile Meksika pazarına elbette yine gururumuz Egea modelimizle giriyoruz. Türkiye’de üretilen Egea Sedan modelimiz, Dodge Neon adıyla bu pazara ihraç edilecek” dedi. Cengiz Eroldu, araçların başlangıçta Bursa’da üretilerek gönderileceğini, ancak ileride oluşacak talebe göre, SKD olarak gönderilip orada montajının da mümkün olabileceğini ifade etti.

        BURSALI EGEA, NEON MODEL ADIYLA MEKSİKA’YA İHRAÇ EDİLECEK

        Dodge Neon, Tofaş’ın Ram’dan (Doblo) sonra Amerika kıtası için ürettiği ikinci otomobil olacak. Neon başlangıçta tamamen Bursa’da üretilerek ihraç edilecek, Meksika’daki talebe göre, parçaları Bursa’dan gönderilip orada montajı da söz konusu olabilecek.

        Meksika pazarına sadece benzinli motorlar gidecek

        Meksika pazarına yapılacak Dodge Neon ihracatının bu yıl içinde başlaması planlanırken, sadece benzinli motorlu versiyonların gönderileceği açıklandı. Dodge Neon’un geçtiğimiz günlerde Türkiye pazarında da satışa sunulan otomatik şanzımanlı versiyonları da Meksika pazarındaki yerini alacak.

        1 milyar dolarlı yatırımla üretilmeye başlanan ve Tofaş fabrikasını yeniden 3 vardiyaya taşıyan Egea modeli 7 yıl içinde 1,3 milyon adet üretilecek ve ihracatından toplam 10 milyar dolar gelir elde edilecek.

        ‘Globalleşme yolunda atılmış önemli bir adım’

        Cengiz Eroldu, Egea projesinin hayata geçirilmesinde büyük çabası olan, ortada henüz HB ve SW modellerinin üretim kararı yokken, ileri görüşlülüğüyle bu modeller de Bursa’ya gelecekmiş gibi, risk alarak yatırım yapılması kararını veren rahmetli Mustafa Koç’a layık olmak için çalışacaklarını belirterek, “Meksika önemli, köprü bir pazar. Rekabetin çok yaşandığı ve Türkiye’den daha büyük bir yapıya sahip, yılda 1.4 milyon adet araç satılıyor; buna karşın yıllık 3 milyon adetlik üretim kapasitesiyle otomotiv endüstrisi Türkiye’den misliyle daha büyük bir yapıya sahip. Meksika gelişmesi global oyuncu olma yönünde attığımız çok önemli bir adım oldu” dedi.

        Diğer Yazılar