Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yılın ilk altı ayında satılan yaklaşık 340 bin otomobil içinde, bir zamanların her işe yetişen gözde kasası olan ‘steyşın’ların sayısı 3 bini bulmadı

        Türkiye pazarı büyük ölçüde sedan kasa tipi olan araçları tercih ediyor. Ama pazarın henüz ithalata açılmadığı 90’lı yıllarda durum bugünkünden biraz daha farklıydı. Hele ortada henüz hafif ticari araçlar yokken, yolların kralı Toroslar ve Kartallardı. Ama pazar hızla şekil değiştirdi, her ne kadar bu otomobillerin hâlâ ayakta kalmayı başaranları Anadolu’da kullanılmaya devam edilse de, pazara sunulan station wagon’ların sayısı her geçen gün biraz daha azaldı. Ocak-Haziran döneminde satılan 338.482 otomobil arasında satışları 3 bini bulmayan steyşınlar Renault Megane Sport Tourer’ın da ithalatı durunca pazarda sadece Renault Clio SW ile temsil edilir oldu.

        FIAT EGEA SW ISINMA TURUNDA

        Tofaş Bursa fabrikasında üretilen Egea’nın sedan ve HB’den sonra station wagon versiyonunun yıl sonundan itibaren satışa sunulması planlanıyor. Ağırlıklı olarak Avrupa’ya ihraç edilecek versiyonun ülkemizdeki satış adetlerinin steyşın pazarına büyük bir hareketlilik getirmesi ise beklenmiyor.

        Tofaş’ın üreteceği yeni Egea station wagon yıl sonundan itibaren bantlardan çıkacak ve ağırlıklı olarak Batı Avrupa pazarında satışa sunulacak.

        TÜKETİCİ STEYŞIN SEVMİYOR

        Ülkemiz pazarında neredeyse her sınıf kademeli olarak payını artırırken bunun tek istisnası “station wagon” otomobillerde yaşanıyor. Avrupa’da en çok tercih edilen karoser seçenekleri arasında ilk sıralarda yer alan “station wagon”lara Türk tüketiciler neredeyse hiç itibar etmiyor. Orta ve üst sınıfta neredeyse hiç steyşın model satılmıyor. Bu yüzden yükseltilerek crossover görünümüne kavuşanlar dışında ithalatı yapılmıyor. Tamamı B ve C segmentindeki steyşınları sunan markalar ise Renault ve Dacia.

        ‘STEYŞIN’LARIN YERİNİ HAFİF TICARİLER ALDI

        Tofaş ve Oyak Renault’nun 2000’lerin başına kadar ürettiği, hem insan, hem yük taşıyan, steyşınların yerini büyük ölçüde hafif ticari araçlar aldı.

        Diğer Yazılar