Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yazmaktan yorulmamak gerekiyor, yazalım. Türkiye’nin hurdaya çıkmaya aday otomobillere getirilecek vergi affına değil, aksine hurdaya aday olduğu halde hâlâ trafikte olduğu için bu tip araçlara ceza getirilmesine ihtiyacı var.

        20 yaş civarı araç kullanan bunları kullanmaya devam etmek zorunda olan okurlar kızmasınlar, çünkü dünyanın hiçbir ülkesinde araçları trafiğe çıkmaya uygun nitelikte olan sürücüye ceza verilmez, bu uygulama bizde de başlarsa, Türkiye’de de verilmeyecektir.

        Yaşı 20’nin üzerinde olduğu halde trafikte olup, bir de vergileri uzun süredir ödenmemiş bir araç vergileri ödenmediği için trafik muayenesine de girmemiş demektir. Vergisini ödemediği süre içinde trafikte pimi çekilmiş bir bomba gibi gezen bir aracın sahibine “Aferin ne iyi yaptın da bunca yıl sallana sallana gezdin” demek ancak bizimki gibi ‘denetimsiz’ memleketlerde olur işte.

        Türkiye İstatistik Kurumu daha yeni açıkladı. Türkiye’deki toplam araç sayısı 16 milyon 200 bin adede ulaştı. Bu araçların tam 4’te biri 20 ve üzeri yaşta. Bu toplam araç sayısı içindeki oran. Kırılımlara baktığımızda ise durum daha da vahim. Trafikteki binek otomobillerin yüzde 27’si, kamyonların ise tam yüzde 32’si 20 ve üzeri yaşlarda. Yollarımızdaki 11 milyon otomobilin 3 milyonu ekonomik ömrünü tamamlamış durumda.

        Sebepler açık, kur ve vergi artış hızı, sürücülerin gelirlerinin artış hızından daha yüksek olunca, araç parkı da ister istemez eskiyor. Hal böyle olunca da vergileri, sigortaları ödenmeyen, daha doğrusu teorik olarak teknik yeterliliği olmayan milyonlarca araç trafikte cirit atıyor.

        Eğer bu hurdaların trafikten çekilmesi isteniyorsa, vergi affı yerine, hem araç parkının yenilenmesini teşvik edecek, hem de hurdaları trafikten hızla çekecek olan, bütün dünyanın kullandığı sisteme bir an evvel geçilmesi gerekiyor. Çünkü eğer bir gün ‘eski aracını getirene ÖTV avantajlı yeni araç satılacak’ ihtimali bir köşede durduğu sürece kimse üç kuruşluk MTV borcuna karşılık aracını hurdaya çıkarmaya yanaşmaz, yanaşmayacaktır da.

        Üstelik bu uygulama, aracı 20 yaşın üzerinde olduğu halde vergisini ödemiş, sigortasını satın almış ve teknik muayenesini yaptırmış olan milyonlarca sürücü için de büyük bir haksızlıktır. Yapılacak olan basit, otomotiv dünyası bu konuyu her hükümete defalarca anlattı, işte o önerileri ciddiye almak. Ama bunun adı hurda teşviki değil, ömrünü tamamlamış araçların trafikten çekilmesidir, üstelik süreyle sınırlı değil, sürekli olmalıdır. Dünya böyle yapıyor, ne vergi kaybı oluyor, ne de kaçağı.

        Yoksa vergisini ödemeyene ‘müjde’ vermeye devam edip dururuz, üstelik kimse de o müjdeyi ciddiye alıp vergisini falan da ödemez.

        Diğer Yazılar