Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        2014’ü geride bırakıp 2015’e “merhaba” derken dar ve sabit gelirli halk, acaba ne durumda, halinden memnun mu, 2015’de yaşam koşulları ve ne ölçüde değişecek?

        Vatandaşın işi, aşı, çocuğunun eğitimi, sosyal güvencesi ve geleceğe dönük beklentisi, bunların günlük hayata yansıması ekonomik program ve uygulamaların ne ölçüde başarılı ya da başarısız olduğunun göstergesidir.

        Bugünkü göstergeler değerlendirildiğinde 2015’de karşılaşacağımız manzara şöyle olacak:

        Kamuda çalışanların sosyal güvencesi ve iş güvencesi devam edecek. Özel sektör çalışanları işlerini kaybetme endişesini taşıyacak, kamu çalışanların maaş ve ücretleri hissedilecek derecede artmayacak. Asgari ücretle çalışanlar zor günler yaşayacak. Küçük esnaf ve mahalle bakkalı, gros ve süper marketlerin oluşturduğu haksız rekabet ortamında ayakta kalma mücadelesi verecek.

        Sade yurttaşın ekonomiyi değerlendirmesinin ölçüsü, tenceresinin kaynamasıdır. Mutfakta tencere kaynamıyorsa vatandaş, söylenenlere bakmaz, gidişatın iyi olmadığına hükmeder.

        EKONOMİ BÜYÜMÜYORSA

        Halkın durumunun iyi olmasının temel nedeni ekonominin büyümesidir. Ekonominin büyümesi de üretimin artmasına bağlıdır.

        Kamu kaynağı üretime ve döviz getirecek yatırımlara giderse ekonomi büyür, ekonominin büyümesiyle de işsize iş imkanı doğar ve gelir artar. Artan ulusal gelir de hakça paylaştırılırsa işçinin, köylünün, esnafın ve çalışan kesimin geliri de artar, böylece refah düzeyi yükselir.

        2014’de büyüme % 3’ün altında kaldı, 2015’de de aynı çizgide seyredeceği şimdiden bellidir.

        Ülkemizde gelir dağılımı dengesiz olduğundan % 3’lük büyüme, alt gelir dilimindekilerin gelirini artırmıyor. Üstelik dar ve sabit gelirlilerin geliri artmadığı gibi % 15’i aşan “mutfak enflasyonu” da bu kesimin sırtına binmektedir.

        GELİR DAĞILIMI

        Yatırım ve üretim artmadan, büyüme % 5’in üzerine çıkmadan, gelir dağılımı adaletsizliği giderilmeden, enflasyon geriletilmeden halkın durumunun düzelmesi olanaklı değildir.

        Büyüme % 3’de kalır, işsizlik ve enflasyon çift haneli olursa 2015 dar ve sabit gelirliler için 2014’den de zor bir yıl olur. Buna karşılık 2015’de “negatif” büyüme ve “kriz” beklentisi öngörülmüyor. Ekonominin çarkları yavaş da olsa dönmeye devam edecek, özel sektörün fabrika bacaları tütecek, sosyal yardımlar sürecek, çalışanlar işsiz kalmayacak.

        Sonuç olarak: Yatırım, üretim, istihdam olmadan, büyüme sağlanmadan halkın refah düzeyi artmaz.

        Diğer Yazılar