Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bir toplum için en büyük tehlike geleceğinin güvencesi olan gençlerin iş bulmaktan umudunu keserek istihdamda, eğitimde ya da herhangi bir yetiştirme, meslek edinme programında yer almamasıdır.

        Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıklanan “işgücü verisi”ne göre, ülkemizde Kasım 2014 itibariyle genç işsizlik oranı zirveye ulaşırken, bir yandan beş gençten biri iş ararken, diğer yandan da gençlerin önemli bir bölümü okula gitmiyor, iş aramıyor, umudunu kaybetmiş durumda, boşlukta geziniyor.

        Ekonomik İşbirliği ve Gelişme Örgütü (OECD) ülkeleri arasında, 15-19 yaş gurubunda ne okulda ne işte olan “atıl” durumdaki gençlerin oranı Türkiye’de yüzde 22.2’dir.

        Türkiye’deki bu tablo OECD ortalamasının 3 katıdır.

        PATLAMAYA HAZIR BOMBA

        TUİK’in rakamlarına göre Kasım 2014 itibariyle Türkiye’de iş aramaktan vazgeçen toplam 553 bin kişinin 169 bini 15-24 yaş gurubundaki gençlerden oluşmaktadır. Bunun anlamı umutsuz gençlerin oranının yüzde 30’a ulaşmasıdır.

        Toplumsal hayatla olan bağları zayıflayan umutsuz gençleri bekleyen alkol ve uyuşturucu bataklığıdır. Bu durumda, ülke ve toplum için çok önemli bir sosyal problemdir.

        Bu noktada yapılması gereken gençlere yeniden “iş bulma umudu”nu aşılamaktır. Gençlere “umut” aşılanmazsa genç nüfus “avantaj” olmaktan çıkar, toplum ve demokrasi için “tehdit”e dönüşür.

        Sosyal devletin en temel görevi gençliğine eğitim, meslek edinme ve istihdam olanağı sağlamaktır. Mesleksiz, eğitimsiz, işsiz ve umutsuz genç, toplum için “pimi çekilmiş, patlamaya hazır bomba” tehdidi oluşturmaktan başka bir işlev görmez.

        Gençlere daha iyi bir geleceğinin hayalini kuracak, umudunu yeşertecek bir ortam vakit geçirilmeden hazırlanmalıdır.

        KADINLAR NE DURUMDA?

        Sadece gençler değil, kadınların da istihdamdaki payı düşüktür. Türkiye’de çalışma çağındaki kadınların yüzde 26.7’si yani sadece üçte biri istihdama katılmaktadır.

        Bu tablo büyümenin düşük olmasının nedenlerinden biridir. Ayrıca kadınların istihdam dışında kalması toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanamadığının da en çarpıcı bir göstergesidir.

        Bu arada TUİK’in verileri ev işlerinde çalışanların yüzde 83’ünün kadınlardan oluştuğunu, bunların da yüzde 94.2’sinin “kayıt dışı” olduğunu göstermektedir.

        Öte yandan 15 yaş üstü kadınların yüzde 30’u çalışmak isterken, tarım dışında işi olan her 4 kişiden sadece biri kadındır ve 2014 yılı sonu itibariyle 1 milyon kadın işsizdir.

        2014 yılı için işsizlik oranı yüzde 9.9 iken bu rakam kadınlarda yüzde 11.9’dur. Kadınlar için tarım dışı işsizlik oranı ise yüzde 16.5’dir.

        Ayrıca 15-24 yaş arasında, iş bulduğunda çalışmaya hazır her 5 kadından biri işsizdir.

        Sonuç olarak: Eğitimsiz, mesleksiz, işsiz, umutsuz gençlikle ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğiyle ancak çağın gerisinde kalınır.

        Diğer Yazılar