Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Mart ayında ihracatın yüzde 13.4 oranında gerilediğini açıkladı. 2015’in ilk üç ayında ihracattaki gerileme yüzde 6.8 oldu.

        Üç aylık ihracat tablosu alarm veriyor.

        Halbuki 2014’ün ilk 3 ayında ihracat Ocak ayında yüzde 9.6, Şubat’ta yüzde 4.3, Mart ayında da yüzde 4.3 oranında artmış, 3 aylık toplam ihracat artışı da yüzde 6.2 olarak gerçekleşmişti.

        Bu yılın ilk üç ayında ise ihracatta artış değil tersine gerileme yüzde 6.8 oldu.

        İhracattaki gerileme dış talep daralması anlamına gelmektedir. Dış talebin daralması, büyümenin yavaşlaması ve bunun sonucunda da ekonominin küçülmeye başlaması demektir.

        Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin rakamları incelendiğinde özellikle sanayi ürünleri ihracatındaki gerilemenin önemli bir boyuta ulaştığı görülmektedir.

        2015’in ilk 3 ayında sanayi ürünleri ihracatında yüzde 13 bir azalma oldu.

        Bu dönemde tekstil ihracatındaki gerileme yüzde 13.9, hazır giyim ve konfeksiyonda da yüzde 14.8 oranında gerçekleşti.

        Öte yandan bir yandan ihracat gelirimiz azalıyor, diğer yandan da aynı malı ucuza satıyoruz.

        Örneğin Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin verilerine göre bu yılın ilk üç ayında ihraç ürünlerinde ortalama kilo başına 1.40 dolar gelir elde edilirken geçen yılın aynı döneminde ihraç ürünlerinin kilo fiyatı 1.50 dolardı.

        Bu yıl ihraç ürünlerimizi geçen yıla göre daha ucuza sattık, dolayısıyla daha az gelir elde ettik. Bu bir olumsuzluktur.

        OLUMSUZ ETKİ

        İç ve dış talepte meydana gelen daralma üretimin azalmasına neden olmakta, bu tablo da büyümeyi olumsuz etkilemektedir.

        İç talep vatandaşın talebidir. Vatandaşın geliri artarsa, doğal olarak harcama kabiliyeti de artar. Halkın gelirinin göstergesi de milli gelir rakamlarıdır.

        2014’te milli gelirde, dolayısıyla halkın gelirinde iç talebi tetikleyecek ölçüde bir artış olmadı.

        Böylece iç talep genişlemediği için üretim de artmadı. Üretim artmayınca da, yatırımda ve istihdamda bir artış olmadı.

        Bu arada açıklanan milli gelir rakamlarına göre 2014’te iç talepteki büyüme yüzde 1.1, dış talepteki büyüme de yüzde 1.8 olarak gerçekleşti, böylece ekonomi de yüzde 2.9 oranında büyüyebildi. İhracatın büyümedeki payı da yüzde 4 oldu.

        DÜNYA TİCARETİ

        İhracatta 2015’in ilk 3 ayında, aylık bazda sürekli meydana gelen azalma (Ocak’ta yüzde 9.8, Şubat’ta yüzde 13, Mart’ta yüzde 14.3) 2015 sonu için öngörülen 173 milyar dolarlık hedefin tutturulamama ihtimalinin yüksek olduğunu ortaya koymaktadır.

        Bu arada ihracattaki düşüşte dolardaki yükselişin “negatif” etkisinin yanında, dünya ticaretinde dolar bazında yaşanan daralmanın da etkisi olduğu değerlendirilmektedir.

        Küresel pazarlardaki daralmanın “olumsuz” yansımaları, ihracatımızın azalmasında etken olmaktadır.

        Sonuç olarak: İç ve dış talep artışı üretimi artıracak. Üretim aratışı da yatırımı, istihdamı ve büyümeyi sağlayacak. 2014’te gerçekleşen 2.9’luk bir büyüme ile yatırım, üretim ve istihdam sağlanamaz.

        Diğer Yazılar