Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Türk Silahlı Kuvvetleri’ne “özel” yetki veren ve yasal zırh oluşturan 17 maddelik yasa tasarısı Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunuldu.

        Bu tasarının anlamı; AK Parti Hükümeti’nin “çözüm süreci”nde askerden alarak Valilere verdiği “yetki”nin geri iade edilmesidir.

        Ayrıca; “Ergenekon” ve “Balyoz” gibi siyasi davalarda “gizli” tanıkların ifadelerine dayanarak Ordunun en parlak Generalleri ve Kurmay Subayları “özel yetkili mahkeme”lerde yargılanarak tutuklanmış ve yıllarca cezaevinde kalmışlardır.

        GİZLİ TANIKTI

        Türkiye Cumhuriyeti’nin 26. Genel Kurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, terör örgütü kurmak ve yönetmek iddiasıyla terör örgütü PKK’nın üst yönetiminde bulunan ve müebbet hapse mahkum olan Şemdin Sakık’ın “gizli tanık”lığıyla tutuklanarak “mahkum” edilmiş ve yıllarını cezaevinde geçirmiştir.

        Bu süreç; ordunun kolunun, kanadının kırıldığı süreçtir.

        Bu süreç; aynı zamanda Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yetkisinin alındığı, operasyon izninin Valilere verildiği, Valilerin de “çözüm süreci zarar görmesin” gerekçesiyle askerlerin operasyon taleplerini geri çevirdiği ve bu ortamdan yararlanan PKK’nın şehirleri silah deposuna, patlayıcı madde imalathanesine çevirdiği süreçtir.

        Patlatılan tonlarca bombalar, Sur’da, Cizre’de, Yüksekova’da, Nusaybin’de, Şemdinli’de, Şırnak’da, Hakkari’de yaşananlar, verdiğimiz şehitler, harabeye dönen ilçeler; TSK’nın yetkilerinin mülki amirlere devredilmesinin ürünüdür.

        Bugün; hükümetin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunduğu askeri yeniden yetkilendiren ve askere “yasal zırh” oluşturan tasarı; yerindedir, doğrudur, askerlerin terörle mücadele azim ve kararlılığını artırır, moral verir.

        Unutmayalım ki; ordusunu el üstünde tutmayan, ordusuna güvenmeyen milletlerin, devletlerin istikballeri de, istiklalleri de tehdit altında olur.

        TASARIDA NE VAR?

        TSK, bugüne kadar terörle mücadeleyi “yazılı emir”le yapıyordu.

        Tasarının yasalaşması halinde; Bakanlar Kurulu kararıyla, askere alanı, kapsamı, süresi ve sınırları belli olan operasyon yetkisi verilecek.

        Terörle mücadele eden askerler hakkında soruşturma açılması izne bağlı olacak.

        Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları hakkında soruşturma iznini Başbakan (MİT yasasında olduğu gibi), diğer rütbedeki askerler için Milli Savunma Bakanı, Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığını mensupları içinde İçişleri Bakanı verecek.

        Askerlerin yargılanmaları askeri mahkemelerde olacak.

        YARGI DENETİMİ

        Acil durumlarda kıdemli komutan ev, işyeri ve kapalı alanlarda arama kararı verebilecek, ancak; 24 saat sonra bu karar, yargı denetimine sunulacak.

        Askerle polisin ortak operasyonunda yetki askeri makamda olacak.

        Kadrosuzluk nedeniyle emellilik sınırına gelen Albayların sicili uygun olanlarının, Yüksek Askeri Şüra kararıyla hizmet süresi 2 yıl uzatılacak.

        Terörle mücadelede uğranılacak zarardan dolayı açılacak tazminat davaları, devlet aleyhine olacak.

        Özetlemek gerekirse; terörle mücadelede operasyon kararını Bakanlar Kurulu verecek, askerlerin yargılanmaları izne bağlı olacak, yargılanmalar askeri mahkemelerde yapılacak, Valiler değil komutanlar yetkili olacak, arama kararlarını kıdemli komutan verecek.

        Sonuç olarak: Askere özel yetki verilmesi, yargılanmalarının askeri mahkemede olması ve izne bağlanması; terörle mücadelede askerin kararlılığını artıracak, moralini yükseltecektir.

        Diğer Yazılar