Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Son 1 ayda yıllara sığacak kadar gelişmeler yaşandı. Bunlardan en önemlisi FETÖ / FDY’li asker giysisine bürünmüş teröristler tarafından yapılan ve geri püskürtülen darbe girişimi. Bunun yanında 2010’dan beri askıda olan İsrail’le ilişkiler normalleşti. Son Kasım ayından bu yana donmuş olan Rusya ile ilişkiler tekrar rayına girdi. Ankara Mısır’la ekonomik ve askeri işbirliğine göz kırptı.

        Başbakan Binali Yıldırım, “Irak, Suriye ve Mısır’la kavga etmemiz için neden yok. İlişkilerin ileri düzeye taşınması için çok neden var” şeklindeki sözleriyle hükümet programında yer alan “dostlarımızı çoğaltmak, düşmanlarımızı azaltmak” ilkesi de böylece yaşam alanı bulmuş oluyor.

        Bu; dış politikada radikal bir değişim yaşanmaya başlandığının ilk işaretleri olarak anlam kazanmaktadır.

        Normal dış politikaya geri dönüşün Türk ekonomisine olumlu katkı yapacağı kesindir.

        Dış politikadaki yanlışlıklar, adeta ekonomiyi esir almıştı. Bu yanlış politikanın ülkenin uzun vadeli geleceğinin ipotek altına soktuğu her alanda hissedilmeye başlanmıştı.

        Buna paralel olarak Avrupa Birliği’yle ilişkilerin yeniden canlandırılması başta olmak üzere Batı ittifakı konusunda kararlılık da somut bir biçimde gösterilmiş olacak.

        Bir örnek vermek gerekirse; Rusya ile normalleşmenin gıda ihracatına katkısı bile yılda 2 milyar dolar olarak hesaplanmaktadır.

        ERDOĞAN-PUTİN

        2015 Kasım ayında uçak krizi ile gerilen Türkiye-Rusya ilişkilerinden sonra Erdoğan ve Putin ilk kez 9 Ağustosta St.Petersburg’da tarihi bir zirvede bir araya gelecekler.

        Bilindiği gibi; uçak kriziyle gerilen Türkiye-Rusya ilişkileri, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Putin’e bir mektup göndermesi ve daha sonra da telefonla görüşmesi; bu krizin ortadan kalkmasına ve gerginliğin yumuşamasına neden oldu.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın inisiyatif almasıyla gerginliğin ortadan kalktığı bu ortamda gerçekleşecek Erdoğan-Putin görüşmesinde Türklerin Rusya’ya vizesiz seyahatleri, Rus turistlerin tatillerini Türkiye’de geçirmeleri konusundaki yasağın kaldırılması, Charter seferlerinin yeniden başlatılması, tarım ürünleri ithalatına konulan kısıtlamaların kaldırılması, Türkiye üzerinden aktarılacak Rus Doğal Gazı Beyaz Akım Projesi ile yapımının Rusya tarafından üstlenildiği Akkuyu Nükleer Santrali konularının masaya yatırılacağı ifade edilmektedir.

        BOYKOT KALKTI

        Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan daha önce, 15 Temmuz darbe girişimine karşı gösterdikleri kararlı tutumları nedeniyle telefonla teşekkür ettiği CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde görüşmeye davet etti.

        Kılıçdaroğlu ve Bahçeli bu davete olumlu yanıt vererek ilk kez, bu güne kadar boykot ettikleri Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki makama çıktılar.

        Görüşmede Erdoğan, bir kez daha, Kılıçdaroğlu ve Bahçeli’ye darbe girişimine karşı sergiledikleri kararlı tutum ve demokrasinin yanında yer almaları dolayısıyla teşekkür etti.

        Bu arada; Kılıçdaroğlu ve Bahçeli normalleşme bağlamında bundan sonra alınması gereken tedbirler konusundaki görüşlerini Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sundular.

        Ayrıca; Başbakan Binali Yıldırımın da katıldığı Liderler Zirvesi’nde “mini Anayasa değişikliği” konusunda görüş birliği sağlandı.

        Yapılacak Anayasa Değişikliğinde öncelikle, yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı konusunda yeni düzenlemeler söz konusu olacak.

        Sonuç olarak: Uluslararası ilişkilerde ve iç politikada gerginliğin ve uzlaşmazlığın bir tarafa bırakılarak normalleşme sürecine geçilmesi; ekonomide ve barış ortamının sağlanmasında önemli etki gösterecektir.

        Diğer Yazılar