Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Sosyal belediyecilik uygulamalarının temelinde insan vardır. Türkiye’de sosyal belediyeciliğin öncülerinden Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin’in hizmet anlayışının esasını insani eksenine oturtan eşitlikçi, dürüst, özgürlükçü, dayanışmacı, katılımcı, saydam ve hesap verebilir yönetim felsefesi oluşturmaktadır.

        Hizmet sunan, haksızlığa, usulsüzlüğe, keyfiliğe, adaletsizliğe karşıysa, belediyeciliğin insana, doğaya ve kente saygıdan, sevgiden başka bir şey olmadığının bilincindeyse, çalışmaları da bu doğrultudaysa ve hizmet alan da mutluysa; o belediye başkanının ve ekibinin başarısı tartışılamaz.

        Bu başarı ölçülerinin tamamını kent yaşamını kolaylaştırıcı uygulamaları kent-insan-çevre ekseninde yürüterek kişiliğinde somutlaştıran Tahir Şahin; hem Menemen’i İzmir’in parlayan yıldızı, yaşanabilir marka kenti haline getirmiş, hem de bunun karşılığında 1999’da yüzde 23 oy ile kazandığı seçimi, yüzde 43’e çıkararak halk tarafından ödüllendirilmiştir.

        Tahir Şahin; Menemen Belediyesi’ni hem “dost kapısı”, hem de “dert kapısı” yapmıştır. Sıkıntısı, problemi, derdi olan bu kapıdan içeri girdiğinde derdine, sıkıntısına çare bulmuş; “dost kapısı” olarak içeri giren de sevgi, saygı ve ilgi görmüştür.

        İşte; insan ve kent odaklı toplumcu belediyecilik anlayışı budur. Tahir Şahin, kendi ifadesiyle “risk almaktan çekinmeyen” belediye başkanı olarak sürekli nüfus yoğunluğu artan, büyüyen Menemen’in önce alt yapı problemlerini çözüme kavuşturmuş, daha sonra da kentin ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmesine katkı yapacak her projeyi gözünü kırpmadan desteklemiş, yatırımcıların “risk” alma pahasına yatırımcıların önünü açmıştır.

        9.ÇOCUK BOĞULMASIN

        Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin’in başarısının sırrı; “ortak aklı” kullanması, birlik-beraberliği sağlayarak sivil toplum kuruluşlarıyla, muhtarlarla, belediye çalışanlarıyla bir “ortak payda” oluşturarak kenti yönetmesidir.

        Bu yönetim tarzı; aynı zamanda katılımcı çağdaş demokrasiyi ifade etmektedir.

        Bu arada; geçtiğimiz günlerde, İzmir ve Menemen için çok önemli bir proje olan “GÖLPARK” 15 bin kişinin katıldığı coşkulu bir törenle halkın hizmetine sunuldu.

        Bu projenin gerisinde dramatik bir hikaye yatmaktadır. Aliağa-İzmir yolu yapılırken 170 dönümlük bir araziden alınan dolgu malzemesinden sonra bu alanda bir “doğal göl” oluşmuş.

        Bu gölde, yazın sıcak günlerinde serinlemek için suya giren 8 çocuk boğularak yaşamını yitirmiş.

        Bu dramatik olay; hizmeti insan sevgisiyle yoğuran Tahir Şahin’i derinden etkilemiş; bu “doğal gölü” bir yaşam alanına çevirmek için 7 yılda, 17 kez Karayolları Bölge Müdürlüğü’ne başvurmuş; her defasında “bürokratik engellerle” karşılaşmıştır.

        Ne var ki; Menemen Belediye Başkanı Şahin, yılmamış sonunda 9.’uncu çocukta boğulmasın diyerek Karayollarına ait 170 dönümlük büyük bir alanda “GÖL PARK” projesini belediye imkanları ile hazırlamış, içinde doğal nehir, 10 bin kişilik konser alanı, 93 tür hayvanın barındığı hayvanat bahçesi, 27 bin m2’lik “doğal gölet” olan ve 40 milyon TL’ye mal olacak projeyi sınırlı belediye bütçesiyle, kendi insan kaynaklarıyla, makine parkıyla 10 ay gibi çok kısa sayılabilecek sürede 10 milyon TL’ye tamamlayarak halkın hizmetine sunmuştur.

        Sonuç olarak: Tahir Şahin ile Menemen Prestij kent ve cazibe merkezi haline geliyor, yaşam zevke dönüşüyor, hayat kolaylaşıyor, katılımcı, insan ve kent odaklı, ortak akıl eksenli sosyal belediyecilik uygulamaları, yerel ve genel demokrasiyi güçlendiriyor.

        Diğer Yazılar