Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Başbakan Binali Yıldırım, Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda kararlaştırılan ekonomi teşvik paketinde, şirketlerin mali sıkıntılarını gidermek amacıyla, işverenin ödeyeceği SGK primlerinin 2017’nin Ocak, Şubat ve Mart aylarını kapsayan 3 aylık diliminin, herhangi bir gecikme zammı ve cezası ödenmeden, 9 ay ertelenerek 2017’nin Ekim, Kasım ve Aralık aylarında ödenebileceğini açıkladı.

        Daha önce açıklanan esnaf ve KOBİ’lere kredi desteği ile SGK primlerinin 3 aylık diliminin ödenmesinin 9 ay ertelenmesi ve üzerinde çalışılan “sicil affı” gibi düzenlemeler; bir ölçüde de olsa şirketlerin nefes almalarını sağlayacaktır.

        Öte yandan; asgari ücretin net 1.404 TL olarak belirlenmesiyle, meydana gelen artışa ilişkin hazine desteğinden yararlanma bağlamında dikkate alınacak prim ödeme gün sayısının günlük 60 TL ile çarpımı sonucu bulunacak sigorta prim esas kazanç tutarı üzerinden hesaplanacak tutar olup belirtilen ödemelerin SGK prim tutarlarının tamamı 9 ay ertelenmeyecektir.

        Ekonomi durgunluk içindeyse; üretimde, yatırımda, ihracatta, istihdamda bir problem varsa, ekonominin makro ve mikro dengeleri sarsılmışsa devlet; bu duruma seyirci kalamaz.

        ŞİRKETLERE CAN SUYU

        Hükümet, bu koşullarda ekonomiyi canlandırmak, üretimi, istihdamı ve tasarrufu artırmak, KOBİ ve esnafın finansman ihtiyacını karşılamak üzere bazı tedbirler alır.

        Bu bağlamda hükümet; vergi affı ve varlık barışı uygulamalarını başlatmış, konut kredisi faizlerini %1’in altına indirmiş, KOBİ’lerin ve esnafın finansman ihtiyacını karşılamak ve istihdamı artırmak için teşvik tedbirlerini açıklamıştır.

        Alınan bu teşvik tedbirlerinin tümü ekonomiye “can suyu” vermek, durgunluğu gidererek üretimi, yatırımı ve istihdamı artırmak amacını taşımaktadır.

        Bundan sonraki aşama, yapısal reformları gerçekleştirmek, tüketime değil; katma değeri yüksek teknolojiye dayalı üretimle kaliteli, kapsayıcı bir büyüme modelini uygulamaktır.

        İkinci aşamada yapılacak olanlar da; siyasi ve ekonomik istikrarı sağlamak, kaliteli eğitimin, mesleki eğitimin gerçekleştirilmesi, insana yatırıma öncelik verilmesi, işgücü piyasasının daha etkin hale getirilmesi ve devletin iş yapma alışkanlıklarını milletin beklentisine uygun hale getirilmesidir.

        Sonuç olarak: Şirketlerin SGK prim ödemelerinin faizsiz 9 ay ertelenmesi; şirketlere bir ölçüde de olsa nefes aldıracaktır.

        Diğer Yazılar