Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK)nun açıkladığı verilere göre; Ocak ayında tüketici fiyatları yüzde 2.46 oranında artarak yıllık enflasyon yüzde 9.2’ye yükseldi.

        Fakir-fukaranın mutfakta tenceresine giren gıda fiyatlarında sadece 1 aydaki artış ise yüzde 6.8’i buldu.

        Dar ve sabit gelirlilerin harcamalarında en büyük yeri, gıda harcamaları tutmaktadır. Dolayısıyla; gıda fiyatlarındaki bu “sert” artış, yoksulu daha da yoksullaştıran bir etki yapmaktadır. Ocak 2017’de, TUİK’in enflasyon sepetindeki 414 mal ve hizmet kaleminin 290’ında artış meydana geldi.

        Diyebiliriz ki; Ocak ayında satın aldığımız mal ve hizmet kalemlerinin yüzde 70’inin fiyatı artmış oldu.

        Bunun sonucunda da, üretici fiyat artışı da yıllık bazda yüzde 13.7’ye tırmandı.

        Üretici fiyatlarında son 4 ayda meydana gelen toplam artış yüzed 10’a ulaştı.

        Ekonomideki durgunluğun ve “durgunluk içinde enflasyon” artışının nedeni; siyasi belirsizlik, TL’deki değer kaybı, bölgesel ve uluslararası koşulların piyasada oluşturduğu güvensizlik olarak değerlendirilebilir.

        Bu arada; Merkez Bankası’nın 2017 yıl sonu için belirlediği ve yüzde 6.5’dan yüzde 8’e revize ettiği enflasyon tahmini hedefinin tutmayacağı, yıl sonunda enflasyonun “çift haneli” olacağı öngörülmektedir.

        BEYAZ EŞYA DOYURMUYOR

        Hükümet, piyasayı canlandırmak ve enflasyonu düşürmek için etkili bir “iktisat politikası aracı” olan vergileri (Özel Tüketim Vergisi, Katma Değer Vergisi) sıfırlama, sınırlandırma uygulamasını devreye soktu.

        Buna göre; 30 Nisana kadar beyaz eşyada ve elektrikli ev aletlerinde buzdolabı, çamaşır-bulaşık makinesi, fırın vb) Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) sıfırlanıyor.

        Mobilyada (KDV) 10 puan indiriliyor, konutta da sınırlı bir (KDV) indirimi sağlanıyor. Mobilyada da KDV yüzde 18’den yüzde 8’e indiriliyor.

        Hükümetin aldığı bu önlemlerin etkisini gösterdiği, satışları artırarak piyasayı canlandırdığı gözlenmektedir.

        Ancak; ekonomide kalıcı fiyat istikrarın ve sürdürülebilir büyümeyi sağlayabilmek için üretimi, ihracatı ve istihdamı artırmak, üretken yatırımlara öncelik vermek gerekir.

        Ayrıca; Avrupa Birliği vizyonunu kaybetmezsek, birlik-beraberliğimizi sağlarsak, eğitimi, hukuku, demokrasiyi ve kadını baş tacı edersek ekonomimizi güçlendiririz, bu coğrafyada güçlü oluruz.

        Sonuç olarak: Enflasyon, yoksulluğa giden yolun bordür taşlarıdır.

        Diğer Yazılar