Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yeni Asır Gazetesi’nin düzenlediği “Kentsel Dönüşüm Zirvesi”nde, İzmir’in “Kentsel Dönüşüm” ihtiyacı, hükümet’in konuya yaklaşımı, tarafların bakış açıları ve uygulanacak “yol haritası” ayrıntılı bir şekilde ortaya konuldu.

        Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’la Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, “Kentsel Dönüşüm Zirvesi”ndeki konuşmalarında, “Kentsel Dönüşüm’e en iyi örneğin Ege-Koop olduğunu, Ege-Koop’un 100 bin kişiyi ev sahibi yaptığını, insanlara güven verdiğini ve Ege- Koop’un yaptıkları sayesinde sorunun daha da büyümesinin önüne geçildiğini” anlattılar.

        İzmir Büyükşehir Belediyesi önceki Başkanlarından, Ege-Koop Onursal Genel Başkanı, Strateji ve Finansman Danışmanı Burhan Özfatura‘ nın yönettiği “zirve”ye Bakanların yanı sıra Milletvekilleri, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İlçe Belediye Başkanları, ayrıca; Denizli, Aydın, Manisa ve Uşak Belediye Başkanları ve pekçok sektör temsilcisi katıldı.

        Kaya İzmir Thermal Otel’deki geniş katılımlı “Kentsel Dönüşüm Zirvesi”nde, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, “İzmir’de 1 milyon 50 bin ile 1 milyon 100 bin arasında konut var. 315 bin konut’un acilen yenilenmesi lazım. Ege-Koop’un Kentsel Dönüşüm Alanı’nda verdiği mesaj; doğru ve yerindedir. İnsanların güvenini sarsacak hiçbir dönüşüme izin vermeyeceğiz...” şeklinde konuştu.

        SİYASET OLMASIN

        Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da, konuşmasında “Önemli olan biran önce uygulamaya başlamaktır. Zamanın heba edilmemesi gerekir. Siyasi bakışımız, ne olursa olsun, bu konu; ülke meselesidir. Gelin birlikte hareket edelim, tek bir duruş ortaya koyalım, bu işi siyasetten uzak tutalım” dedi.

        İzmir’de ekonomik hareketlilik için İzmirli İşadamlarına, Sektör Temsilcilerine görev düştüğünü ve herkesin inisiyatif alması gerektiğini vurgulayan Yıldırım; “Ege-Koop’un yaptıklarıyla sorunun daha da büyümesinin önüne geçilmiştir. “ dedi.

        Bu arada; Hükümet, “Kentsel Dönüşüm” için belediyelerin, sivil toplum örgütlerinin, sektör temsilcilerinin, Ege-Koop gibi başarısı kanıtlanmış ve güvenilir kooperatif üst birliklerinin süreçte “etkin rol” almalarını benimsemiştir. Öte yandan; kamuoyunda 2B diye bilinen “Orman vasfını kaybetmiş” arazilerin satışından elde edilecek gelirin %90’ı “Kentsel Dönüşüm” de kullanılacak.

        “KAMU SPOTU”

        Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, “Kentsel Dönüşüm” sürecinde, toplumu bilinçlendirerek “katılım”ımı sağlamak amacıyla hazırladığı “Kamu spotu” projesi kapsamında, “YAŞAM DÖNÜŞÜMDÜR” sloganı Radyo ve Televizyonlarda seslendirilecek. Böylece; toplumun, sürece “katılım”ı sağlanmaya çalışılacaktır.

        Öte yandan; sürecin sağlıklı yürütülebilmesi için “Kentsel Dönüşüm” ün ne olmadığı ve ne olması gerektiği konusu, kamuoyunda enine- boyuna tartışılmalıdır.

        Öncelikle, “Kentsel Dönüşüm”; mülkiyet hakkını göz ardı eden, paydaşları ve halkı yeterince etkinlikte sürece dahil etmeyen, gecekonduların yerine çok katlı apartman yapmayı esas alan, kent kimliğini, tarihi ve kültürel değerleri önemsemeyen bir sistem asla değildir, olamaz ve olmamalıdır da.

        “Kentsel Dönüşüm”; alt yapısıyla, yeşil çevre dokusuyla, kültür ve sanat eserleriyle, eğitim, sağlık gibi çağdaş yaşam gerekleriyle odağına “insan”ı alan geçmişe ve hatıralara saygılı ve kentin tümünü kucaklayan kapsamlı bir “Yenileşme” operasyonudur.

        Sonuç olarak: “Kentsel Dönüşüm”; İzmir için yaşamsal önemdedir. Ege-Koop; tüm birikim, deneyim ve donanımlarıyla süreçte “eylemli rol” almaya hazırdır.

        Diğer Yazılar