Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Havva’nın Adem’e yedirdiği elmadan beri baştan çıkaran, erkeği kötülüğe sürükleyen kadın mitlerinin ardı arkası kesilmedi. Pek çok eserde başkahramanın (ki hemen hemen hepsi erkek) önüne çıkan iki tip kadın vardır, biri tanrıça, öteki ise baştan çıkaran kadın. Vatan Şaşmaz cinayetinin de medyada yansımaları aslında bizlere asırlardır sunulan bu iki kadın tiplemesi arasında giden erkek mitlerinden çok farklı değil. Genelde ülkemizde kadın cinayetlerine alışkın olan toplum birden bire Şaşmaz cinayetiyle kadınların uyguladığı şiddete odaklandı.

        Bu cinsiyetçi yaklaşımla Şaşmaz bir masumiyet örtüsüyle kaplanırken, onu öldüren Filiz Aker de kötü kadın mitine uygun olarak cinsel cazibesini erkekleri baştan çıkarmak için kullanan, takıntılı biri olarak haberlerde tanıtıldı.

        Öncelikle, bizler kadın cinayetlerine dikkat çekerken erkekler şiddet mağduru olamaz demedik. Kadın hakları aktivistleri olarak ülkemizde ve dünyada kadına yönelik şiddetin kronik, yaygın ve devlet tarafından daha az cezalandırıldığının altını çizdik. Yani kadına yönelik şiddet politik bir durumdur.

        Kadınlar kadın oldukları için şiddet mağdurudurlar. Bu sistemde herkes mağdur olabilir ama hak ihlali cinsel kimliğinden dolayı çok daha yüksek bir oranda bir cinsiyete uygulanıyorsa ve failler tahrik indirimleriyle serbest kalıyor ve hak ettikleri şekilde devlet tarafından cezalandırılmıyorsa bu politik bir durumdur.

        HİKAYEYİ ANLATMIŞTI

        6 yıl önce başka bir evli sunucu, evli olmadığı birinin evinde ölü bulunduğunda basın çok daha farklı bir yaklaşımla hikayeyi anlatmıştı. Bu sefer hayatını kaybeden kişi gece geç saatte başka bir erkeğin evinde bulunduğu için suçlanmış, ev sahibi de bir şekilde aklanmıştı. Bu olayda ölen bir kadın olduğu için densiz bir köşe yazarı çıkıp “su testisi su yolunda kırıldı” deme cüretini bulmuştu. 2011’de kaybettiğimiz Defne Joy Foster’ın ölümünün sır perdesi hala çözülmedi ama basın sağ olsun kocası olmayan bir erkekle gece dışarı çıkan bir kadın olarak “su yolunda kırılan su testisi” etiketini yedi.

        Şaşmaz evli bir erkek olarak eski bir sevgilisinin otel odasında öldürüldü, ama o “su yolunda” değil takıntılı bir kadının mağduru olarak basında yer aldı. Şaşmaz’ın ve Foster’ın özel hayatının detaylarını bilmiyorum. İkisi de genç yaşta hayatlarını kaybetmiş değerli insanlar. Birini erkek olduğu için badana boyayla masumlaştırıp, diğerini de kadın olduğu için suçlayan bir söylem yaratmayın...

        Diğer Yazılar