Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        CHP, en büyük eylemi olarak 1977 Taksim mitingini gösterirdi...

        CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Adalet Yürüyüşü’nü noktaladığı milyonluk Maltepe mitingi ile bu kavram değişti. Bundan böyle, bir sosyal demokrat partinin bugüne kadar yapılmış ilk önemli büyük eylemine bir de en büyük miting eklendi.

        Hem de çok önemli ve geniş bir toplumsal tabana da dayanarak.

        Dolayısıyla hem eylem hem de miting açısından bakıldığında ortaya çıkardığı sonucu şu noktalarda toplamak olası:

        - Parti amblemi ve sloganı olmadan bir muhalefet lideri, 432 kilometre yürüyerek ve sonucunda milyonu aşan toplumu bir araya getirerek en barışcıl eylemini gerçekleştirdi. “Yapılamaz, olmaz” denilen birçok şeyin yapılabilirliğini gösterdi.

        REKLAM

        - Milyonu aşan kitle, parti gözetmeksizin temel talebin “adalet” olduğu noktada buluştu ve ileriye dönük ortak bir payda yakaladı.

        - Hem CHP’ye hem de öteki siyasi parti taraftarlarına yeni protesto kültürünü yerleştirdi. Bugüne kadar 100 metre yaklaşmaları dahi çatışmaları için yeterli olanların birbirine aykırı sloganları yan yana atabileceğini öğretti.

        - Ayrıca bir partinin protestosunu haklı bulan öteki siyasi görüşteki kitlelerin de o eyleme katkı verebileceğini sergiledi.

        - Bu çerçevede öteki partilerin tabanlarından da destek alan, geniş sosyal zemine dayalı, parlamento dışında yeni bir muhalefet alanı yakaladı.

        - CHP yöneticilerinin de altını çizdiği gibi İçişleri Bakanı’nın ve kadrosunun yaklaşımıyla polis ile işbirliği içinde çalışıldı. Bugüne kadar yaratılan “Çatışmayla sonuçlanır” algısı kırıldı, bundan polis de memnun kaldı.

        - CHP, kitlesel eylemiyle olması gereken gerçek toplumsal tabanını yeniden keşfetti; yoldaşlarının aslında kimler olduğunu gördü.

        REKLAM

        - Kemal Kılıçdaroğlu’nu tartışmasız şekilde CHP’nin önderi yapmakla kalmadı, muhalefetin de lideri haline getirdi.

        - CHP’de liderlik bekleyenlerin kurultay hesaplarını sil baştan yapmalarını zorunlu kıldı.

        - Bu eyleme katılmayanların CHP’nin geleceğinde yeri olmayacağını da ilan etti. Milyonu aşan kalabalık, Türk bayrağı ve Atatürk posteri açarak onları yalnızlaştırdı.

        - CHP açısından sonuç doğururken, iktidar için de sorumluluk üretti. İktidar, bu kadar geniş kesimin adalet temelli talebini görmezden gelemez.

        - İktidar bu eyleme karşı rekabetçi anlayışla, mukabele edercesine bir başka mitingle karşılık vermeye yönelirse toplumsal ayrışmayı derinleştirir; bu kadar geniş bir kesimin var olduğunu ilan ettiği sorununu görmezden gelmiş olur.

        ERTESİ GÜN

        CHP açısından dünkü milyonluk mitingin getirisi kesin.

        Ancak bunun kalıcı olabilmesi, üreteceği yeni politikalarla mümkündür.

        Kendisi gibi ötekinin de sorunu olan konuları tespit edip bunları barışçı protesto kültürü içinde sergilerken, ürettiği çözüme dönük politikaları da ancak kendisi uygularsa sonuç alacağına toplumu ikna etmesi gerekir.

        REKLAM

        Bunun yolu da teşkilatıyla kitlelere ulaşmaktan geçer.

        Yoksa çatışmacı eylemden, barışçı eyleme evrilmiş parti olmakla kalır.

        Dolayısıyla iktidarıyla muhalefetiyle Adalet Yürüyüşü ve Mitingi yeni bir siyasal eylem biçimi ve sosyal zemin yarattı.

        Bunu gören ve anlayan kazanır...

        Diğer Yazılar