Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        BENZER sürece 6 yıl kadar önce de tanıklık edildi...

        Siyasi partiler öngörülmedik şekilde o dönemde de ardı ardına kurultaylarını gerçekleştirdi ve kadrolarda yenilenme yaşadı.

        Bu dönem de benzer süreç yaşanıyor.

        Tek farkı, yeni bir siyasi partinin de politik hayata atılmak için hazırlık yapıyor olması...

        Tüzük ve program yazımları süren Meral Akşener ve arkadaşlarının yeni kuracağı partinin doğum tarihi olarak da ekim sonu gösteriliyor.

        Akşener’in yanında aktif yer alan Müsavat Dervişoğlu, “Herkesin kendinden bir şey bulacağı, etrafında toplanılacak bir parti” hedeflediklerini söyledi.

        Anayasa değişikliği sonrası yeni sistemde partilerin değil, kişilerin önem kazandığını anımsattığımda, “Partiye her zaman ihtiyaç var; Akşener de bizim Cumhurbaşkanı adayımız” dedi.

        Görünen o ki kurucular kurulunda, milletvekillerinin yanı sıra Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatçi’nin de aralarında bulunduğu MHP kökenliler ile merkez sağ ve sol partilerde görev almış isimler olacak.

        “İlkeler çerçevesinde siyaset” yapmak isteyen her kesimin kendini bulacağı bir parti hedefleniyor.

        Yani ideoloji partisi olmayacak.

        Ancak böyle bir yapının başarısı ara dönemler sonrası için geçerlidir ki ANAP böyle bir dönemi yakaladı.

        Dünyada milliyetçilik akımının hızla yayıldığı bu süreçte, “O eski partide kalsın” yaklaşımıyla yol almak, bedenin kendi yanında, aklın, yani ideolojik kimliğin ise terk edilen yerde bırakılması gibi karmaşık bir durum yaratır; bu da tabanın aklını karıştırır.

        CHP ARALIKTA

        Siyasette ikinci tazelenme süreci CHP’de.

        Aslında 2018 hedefleniyordu, il başkanlarından gelen talepler üzerine CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu kasım veya aralık ayında büyük kurultayı toplama kararı aldı.

        Adalet Yürüyüşü ile Kılıçdaroğlu’nun liderliğinin sağlamlaştığı CHP’de hareketli dönemin kapısı, 19 Ağustos’ta muhtarlık bölgesi, 23 Eylül itibarıyla da ilçe kurultaylarıyla açılacak.

        İl kurultayları 6 Kasım’da başlayacak CHP’de büyük kurultay için öngörülen tarih, en erken aralık başı...

        CHP’de büyük bir değişimin hangi oranda olacağını anlamak için her dönem olduğu gibi ilçe kurultaylarına bakmak yeterli olacak..

        MHP MARTTA

        Olağanüstü kurultay arayışları döneminde de Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin dediği gibi MHP’de büyük kurultay 18 Mart 2018’de...

        Kopanların yeni parti kurmalarının hemen ardından gerçekleşecek.

        MHP’de bir süredir devam eden il kurultaylarının neredeyse tamamı bitti; geriye kalan Ankara’nın ilçeleri bu hafta sonu başlayacak, eylülde de il kurultayı gerçekleşecek.

        Referandum öncesi kopmalar veya görevden almalar dolayısıyla birçok ilde vekâleten yürütülen başkanlıkların yerine seçilmişlerin geldiği MHP’nin yönetiminde bir yenilenme beklentisi hâkim.

        EN AZ YÜZDE 70 YENİLİK

        AK Parti’de 3 dönem kuralı işlediği için her kongre sonrası yüzde 50-55 arası yenilenme yaşanıyor.

        Bu kez değişimin daha fazla olacağı ilçe kongreleriyle de ortaya çıktı.

        Erdoğan’ın da “Metal yorgunluğu” diye tanımladığı ataletin teşkilattan atılma oranının yüzde 70’in üzerinde olması bekleniyor...

        Görünen o ki ağaçların budamayla tazelenmesi gibi siyaset de benzer bir süreci yaşayacak...

        Diğer Yazılar