Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        BASINIMIZDA ve internet sitelerinde birkaç günden buyana Cidde'de yeni yapılıp ziyarete açılan bir ev maketinin fotoğrafları çıkıp duruyor: Hazreti Muhammed'in Mekke'de doğduğu, bundan çok zaman öncesine kadar temellerinin rahatça görülebildiği ama yıktırılıp yerine bir halk kütüphanesinin inşa ettirildiği evinin replikasının fotoğrafları...

        Amine Hatun, Hazreti Muhammed'i Mekke'de küçük bir evde dünyaya getirmiş, peygamberin ilk çocukluk günleri burada geçmiş, büyükbabası Abdülmuttalib'in himayesine girene kadar bu evde yaşamıştı. Evin bulunduğu arazi, bir görüşe göre Hazreti Muhammed'in soyunun dayandığı Hâşim ailesine aitti. Mekke'nin ileri gelen boylarından olan Hâşimîler, Peygamber dünyaya geldiği sırada gerçi eski zenginliklerini artık kaybetmişlerdi ama Mekke'nin hâlâ saygı gören ailelerinden idiler. Hazreti Muhammed'in, peygamberliğini ilân etmesinin ardından düşmanlıklarını açıkça ilân edenlere karşı koyabilmesinin ardında, mensubu olduğu ailenin ağırlığı da vardı.

        TOPRAĞINI BİLE DEŞTİLER

        Peygamber'in dünyaya geldiği evin bulunduğu ve eski temellerin kısmen de olsa görülebildiği arazi, 20. yüzyılın ilk çeyreğine kadar muhafaza edildi. Arazinin bakımı ile "Mekke Şerifi" unvânını taşıyan ve Hazreti Muhammed'in soyundan gelen Mekke'nin idarecileri vazifeli idiler. Mekân hemen her hac mevsiminde ve umrede ziyaret edilir, hacılar Mekke'den Medine'ye geçmeden önce buraya mutlaka uğrarlardı.

        Arap Yarımadası'nın 1920'li senelere Vehhabî mezhebinden olan Abdülâziz bin Saud'un eline geçmesinin ardından ilk Müslümanlar'ın ve bazı din büyüklerinin Mekke'deki Cennetu'l-Muallâ ile Medine'deki Cennetul-Bâki mezarlıklarındaki kabirleri yerle bir edildi ve sıra İslâmiyet'in ilk günlerinden kalan diğer mekânların ortadan kaldırılmasına geldi. Hazreti Muhammed'in doğduğu evin arazisi deşildi, temellerin tamamı ortadan kaldırıldı, ilerki senelerde araziye bir başka inşaat dikildi ve bu yeni bina halk kütüphanesi olarak kullanıldı.

        Suudi yönetimi, bu sene başında kütüphane binasının da yıkılmasını kararlaştırdı. Hazreti Muhammed'in doğduğu evin arazisinin üzerine inşa edilen ve bugünkü Mekke'nin Sukk el-Leyl Caddesi'nde bulunan kütüphane binası da yakında yerle bir edilecek ve üzerinden yol geçirilecek!

        HANGİ EV, BİLMİYORUZ

        İslâmiyet'in ilk devirleri için son derece önemli birer hatıra olan mekânları yerle bir etmekle kalmayıp Peygamber'in evinin bulunduğu araziye de tecavüz eden Suudi zihniyeti, Mekke'de vaktiyle toprağını deştiği evinin Cidde'de replikasını inşa ettirdi ve evin üç boyutlu görüntüleri internette dolaşıp duruyor.

        Cidde'deki replikanın aslında Peygamber'in Mekke'deki mi yoksa Medine'deki evi mi olduğunu bile bilmiyorum, zira "hadislerden derlenen ifadelere göre inşa edildiği" dışında hiçbir açıklama yapılmadı.

        Evin değişik görüntüleri için internet sitelerini tıklamaya devam edin ama sakın unutmayın: Şimdi hayranlıkla ve belki de hasretle seyrettiğiniz o mütevazi mekânı inşa ettirtenler ile o mekânın aslını yerle bir eden aynı zihniyettir!

        Diğer Yazılar