Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        BİR iki kere yazdım; “HDP, CHP’nin oylarına talip. Bu durum CHP’nin HDP ile karşı karşıya gelmesini gerektirir ama CHP, HDP’den hiç rahatsız değil” dedim. Birkaç kere de sordum, “Bu durum ilginç değil mi?” diye. CHP teşkilatından bir tanıdığım bu soruya şöyle bir cevap verdi: “Siz merak etmeyin, bizden HDP’ye oy gitmez. Ama AK Parti’den bize oy gelecek. Bu sayede iktidar olacağız.”

        Ben de yanıt olarak, “AK Partililerden oy alabileceğini düşünen bir CHP, olsa olsa sevindirici bir CHP’dir” dedim.

        Sözümde hiçbir ironi ya da istihza yoktu. Sahiden öyle düşünüyorum. Zira bu beklenti, en başta toplumun kutuplaştığı tezini açığa düşüren bir beklenti.

        Zira siyasetin sertleştiği, politik ayrımların katılaştığı bir dönemde “kutuplaşma” kaçınılmazdır ve AK Parti ile CHP gibi birbirinin neredeyse tamamen zıddı olan partiler arasında seçmen geçişkenliği ve oy kaymaları olmaz, olsa bile bunlara güvenilmez. Politik ayrımlar gibi partilerin oyları da katılaşır. CHP bunun böyle olmadığını iddia ediyorsa aynı zamanda toplumun kutuplaşma cenderesinde kavrulduğuna filan inanmıyor.

        Yani?

        Demek ki CHP, “AK Parti toplumu kutuplaştırdı” diye şikâyet ederken aslında o kadar da ciddi değilmiş.

        Pembe başörtülü kadın

        AĞRI AK Parti mitinginden bir sahne. Youtube’a yüklenen ve bir süre sosyal medyada dolaşan videodan görebildiğimiz tablo gayet kötü. Manzara şu: Başörtülü bir kadın, önce etrafında bulunan katılımcılarla bir tartışma içine giriyor . Sonra sivil polis olduğunu anlayabileceğimiz kişiler tarafından ite kaka, kargatulumba miting alanı dışına çıkarılıyor. Kadına karşı epey haşin bir tavır sergileyen gözlüklü, düzgün kıyafetli, “başı açık” bir kadının verdiği resmi dondurup uzun uzun düşünüyorum. Bu resim herhangi bir muhalefet partisinin mitinginde gerçekleşseydi ne olurdu?

        Radikal Gazetesi’ne yapılan açıklamadan anladığımız kadarıyla kadının ismi Aygül Nayci. Çantasındaki göz kalemi nedeniyle miting alanına girmesini engellemek istemiş güvenlik görevlileri. Epey uğraşmış, sonunda girmiş. Ama üst aramasını protesto etmek için zafer işareti yapınca şimşekleri üzerine çekmiş.

        Gördüğümüz arbedenin çıkış noktası, basit bir göz kaleminin bile güvenlik-tehdit denklemine dahil edilebiliyor olması yani.

        “Amaan sen de. Hakikatli, basiretli bir kadın olsaydı protesto etmek için başörtülü kadınların önündeki engelleri kaldıran bir partiyi seçmezdi” diyenler olabilir. “O kadın oraya ahaliyi provoke etmeye gelmiş, tespit edilmiş ve çıkarmışlar, ne var bunda?” diyenler olabilir.

        Bu ülkede yıllarca yok sayılan, derslere alınmayan, işe alınmayan, bazen tedaviye bile alınmayan, rejim tarafından şeytanlaştırılan başörtülü kadınların mağduriyetine son veren parti, AK Parti oldu. Bu ülkenin başörtülü kadınları “vatandaşlık haklarını” Erdoğan ve AK Parti sayesinde kazandı. Doğru. Fakat durumun böyle olması, “Makbul başörtülü, hükümete sesini yükseltmeyendir” gibi bir kural ihdas edilmesini gerektirmiyor.

        “Göz kalemi silah mıdır, zafer işareti yapmak bir kadının provokatör olacağının delili midir?” soruları önemli sorular. Ama en önemlisi ilk sorduğum: “Ağrı mitinginde kötü muameleye maruz kalan kadın; CHP, MHP ya da HDP mitinginde protesto gerçekleştirmeye çalışan AK Partili bir başörtülü olsaydı ne olurdu?”

        Cevap zor değil: “Başörtülü dövüyorlar” derdik. “Bunlar din düşmanı” derdik. “Hiç değişmediler” derdik. Sesimizi yükseltirdik.

        Ama şimdi kimse bunu yapmıyor. Başı açık bir kadın, başörtülü bir kadını tartaklıyor, ama kimse ses çıkarmıyor. Çünkü “Başörtülü ama bakalım kimin başörtülüsü?” sorusunun cevabı, yaşanan mağduriyetin önüne geçiyor.

        Demek ki artık “Onların başörtülüsü, bizim başörtülümüz” diye bir ayrım var. Bu ayrım kimin mağduriyetine ne ölçüde ses verileceğini belirliyor.

        Bana gelince, ne başı örtülü ne başı açık, kimsenin miting alanlarından o şekilde çıkarılmasını “insan onuru” kavramıyla bağdaştıramıyorum.

        Diğer Yazılar