Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Her yeni yılın gelişi, biten yılın önemli olaylarının hatırlanması için vesile olur. Âdettendir, biz de yapalım, ve 2015’in Türkiye’de olan ya da Türkiye’yi etkileyen olaylarına göz atalım.

        7 Ocak: Fransa’nın başkenti Paris’te Charlie Hedbo adlı dergiye düzenlenen saldırı. Dergi Peygamber’imizle, Müslümanlarla ve diğer azınlıklarla ilgili hakaretamiz karikatürleriyle meşhurdu. Saldırı büyük bir gösteriyle protesto edildi.

        31 Mart: DHKP-C’li militanlar, Berkin Elvan’ın intikamını almak için Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı adliyedeki odasında öldürdüler. Kimi medya mensuplarının sosyal medyadaki hesaplarından teröristleri aklayıcı yorumlar yapması, bazı hesapların teröristlere “Sizi seviyoruz” diye tweet atmaları, söz konusu cinayet kadar şoke ediciydi.

        5 Haziran: HDP’nin Diyarbakır mitinginde patlama oldu, 2 kişi hayatını kaybetti. Hükümete yakın gazetelerin söz konusu elim olayı manşetten görmemeleri ve önemsiz bir haber gibi aktarmaları, HDP’ye yakın AK Partili Kürtlerde bile derin bir üzüntüye neden oldu.

        7 Haziran: 25. dönem milletvekili genel seçimleri yapıldı. AK Parti sadece 258 milletvekili alarak tek başına iktidar olma pozisyonunu geçici olarak yitirdi.

        11 Temmuz: KCK, “askeri baraj” yapımı gerekçesiyle ateşkesi bozdu. Baraj baraj olalı ilk kez “askeri olmak” diye bir yafta gördü.

        15 Temmuz: Bese Hozat, “Yeni süreç, devrimci halk savaşı sürecidir” diyerek ateşkesi bitirdiklerini ilan etti.

        20 Temmuz: Cemil Bayık, halka “Silahlanın” çağrısında bulundu.

        20 Temmuz: Hemen ardından Suruç’ta korkunç bir patlama oldu, 32 kişi yaşamını yitirdi. Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile Kürtleri birbirine düşman etmeye çalışan provokatör mühendisler işbaşındaydı.

        22 Temmuz: Suruç’tan devleti sorumlu tutan PKK, Ceylanpınar’da 2 polisi evlerinde enselerinden vurarak öldürdü.

        23 Temmuz: Diyarbakır’da trafik kazası ihbarına giden polislere pusu kuruldu, 1 polis şehit edildi.

        24 Temmuz: Erzurum Tekman’da asılsız hasta ihbarı yapan PKK militanları, 1 ambulans ve 3 sağlık görevlisini kaçırdı.

        11 Ağustos: 17-25 Aralık darbe girişiminin içinde yer aldığı belirtilen Savcı Zekeriya Öz yurtdışına kaçtı.

        25 Ağustos: Cumhurbaşkanı, Anayasa’nın kendisine verdiği yetkiye dayanarak Türkiye’yi tekrar seçime götürme kararı aldı.

        3-15 Eylül: Akdeniz’de ve Ege’de peş peşe mülteci dramları yaşandı. Avrupa’ya geçmeye çalışan mültecilerin tekneleri kimi zaman kendiliğinden, kimi zaman “gelmelerini istemeyen” ülkeler tarafından yapıldığını düşündüren ama resmen kanıtlanamayan çabalarla battı ya da batırıldı. Akdeniz ceset gölüne döndü.

        20 Eylül: Suriye rejimine destek verdiği bilinen Rusya, artık resmen Suriye’de.

        10 Ekim: Ankara’da meydana gelen terör saldırısında art arda patlayan bombalarla 102 kişi yaşamını yitirdi. Türkiye, Suruç’tan sonra Ankara katliamında yitirilen canlara ağladı. Geçici hükümetin başbakanı Ahmet Davutoğlu, patlama yerine çiçek bıraktı ve hayatını kaybedenlere başsağlığı diledi. Ama HDP ve saz arkadaşları, PKK’nın devrimci savaş ilanını ve bunun yarattığı ortamı görmezden gelerek Ankara patlamasını devletin düzenlediğini iddia ettiler ve “saray gladyosu” adını verdikleri bir heyula üzerinden Erdoğan’ı suçladılar.

        1 Kasım: Yeniden AK Parti tek başına iktidar. AK Parti 1 Kasım seçimlerinden yüzde 49.5 oy alarak büyük bir zaferle çıktı. Meclis aritmetiği yeniden değişti ve dengeler AK Parti lehine tamamen değişti.

        13 Kasım: Paris’in göbeğinde meydana gelen eşzamanlı saldırılarla 130 kişi hayatını kaybetti. IŞİD’in düzenlediği saldırılar, Batı’nın “IŞİD mi daha tehlikeli Esad mı?” sorusuna “Esad kalsın” cevabını vermeleri için yapılmış gibiydi.

        15 Kasım: G20 Zirvesi Türkiye’de yapıldı ve Türkiye’nin başarılı organizasyonu, katılımcıların tamamının beğenisini kazandı.

        22 Kasım: G20’de Erdoğan’la beraber iyi bir resim vermeye çalışan Putin çok geçmeden İran ve Suriye rejimiyle beraber Bayırbucak bölgesindeki Türkmenlere saldılar düzenledi, düzenletti.

        24 Kasım: Türkiye sınırını ihlal eden ve uyruğu daha sonradan anlaşılan Rus uçağı, F-16’lar tarafından vurularak düşürüldü. Uçağın pilotu öldü. Türkiye-Rusya arasındaki gerilim halen sürüyor. Rusya, IŞİD bahanesiyle işgal ettiği Suriye’de SNHR’nin raporuna göre eylül ayından bugüne kadar 849 sivili öldürdü. 199’u çocuk. 109’u kadın.

        Diğer Yazılar