Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        PARTİLERİN milletvekili listeleri netleşti ve her zamanki gibi kimse tam olarak memnun değil. Zaten böyledir, hiçbir dönem hatırlamıyorum ki, tüm partililer listeden tamamen mutmain olsun.

        Mevcut milletvekillerinden sadece 167’sini yeniden aday gösteren AK Parti’nin ciddi bir kan değişimine ihtiyaç duymuş olduğu hemen göze çarpıyor. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, AB Bakanı Ömer Çelik listede yok. Ancak yeni sisteme göre liste dışı kalmak, kabinede olmak anlamına gelebileceğinden bu isimler hakkında “tasfiye” alarmı çalmanın anlamı yok.

        Öte yandan Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı/Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, AK Parti Sözcüsü Mahir Ünal gibi isimler ve daha fazlası 1. sıradan aday gösterildi. Bu isimlerin yanı sıra Mustafa Şentop, Mehdi Eker ve eski Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı da listebaşı adaylardan. Vekil aday listesinde olmak ise yeni sisteme göre “Kabinede yer almamak” anlamına geliyor. “İstifa ederler, kabineye girerler” deniliyor ama bunun için parlamento seçim sonucunun AK Parti lehine hayli avantaj temin etmiş olması lazım. Banko 350 vekil alabiliyorsanız, bunlardan 6-7’sini istifa ettirip kabineye alabilirsiniz ya da cumhurbaşkanı yardımcısı yapabilirsiniz, ama yapılan simülasyonlar o rakamı vermiyorsa eliniz o kadar rahat olmaz.

        AK Parti listesinde ayrıca şunlar var:

        Listede 126 kadın aday yer aldı. Bu olumlu bir gelişme. Kadın kotasına teoride itiraz eden AK Parti, pratikte benimsemiş görünüyor.

        Mehmet Metiner, Metin Külünk, Şamil Tayyar’ın aday gösterilmemesi şaşkınlık yarattı. Sanırım gündem oluşturma konusundaki başarıları, bu kişilerin şanslarını sollayarak geride bırakmalarına neden oldu. İlk iki isim için akla gelebilecek ve “Kraldan çok kralcılık” ile tabir edilebilecek tutumların partiye zarar verdiği düşünülmüş olabilir. Tayyar için ise şahsi polemiklerini partili kimliğinin önüne geçirdiği için liste dışı kaldığı ileri sürülebilir.

        GENÇ ADAYLAR

        Galip Ensarioğlu ve Orhan Miroğlu gibi isimlerin liste dışı kalması ve Güneydoğu listelerinde onların yerine ikame edilmiş isimlerin tatmin edici olmaması “AK Parti üzerindeki MHP etkisi” benzeri yorumlara neden oldu. HDP’nin kemik seçmeni için zaten çok fazla beklenti yok ve bu anlaşılabilir. Ancak PKK ile mücadeleden gayet memnun, nihayet kendisini güvende hisseden ama “Ben Kürt’üm, Kürt kalacağım” diyen muhafazakâr Kürtler arasında AK Parti’ye söylene söylene de olsa oy verecek hatırı sayılır bir kalabalık vardı; listeler onları da hayal kırıklığına uğrattı.

        62. hükümetin başbakanı Ahmet Davutoğlu ve ona selam veren kim varsa liste dışında kaldı. Ahmet Davutoğlu kimi eleştirilerine rağmen son kertede hep partisini ve partisinin çizgisini tercih etmiş bir isimdi. Ancak şöyle bir gerçek var: AK Parti eskiden partisine bağlı olmakla beraber hâkim eğilimden daha farklı politik pozisyona sahip olanların da yer alabildiği bir partiydi. Bir süredir öyle değil. Dolayısıyla bahsi geçen durum da şaşırtıcı değil.

        AK Parti listesinde 25 yaşın altında 57 aday var. Ben üniversitede olması gereken yaştaki insanların Meclis’te olmalarını doğru bulmayanlardandım. Hâlâ aynı görüşteyim. Nitekim genç adaylardan birine, “Gelecek planlarınız ne?” diye soruluyor, pek tabii siyasetçi olarak neleri hedeflediği kastediliyor, lakin çocuğun verdiği cevap şu: “Tıp okumak, doktor olmak istiyorum.” Ama bildiğimiz kadarıyla Meclis’te tıp eğitimi verilmiyor. Yine de ümitvar olmak lazım. İyimser bir ihtimalle, bu kadar genç vekil, partinin genç seçmenle bağ kurmasını kolaylaştırabilir. Genç seçmenin gelecek vizyonunun partiye taşınmasını sağlayacak bir kanal olabilirler. Bunu başarabilirlerse, AK Parti’nin zihnen gençleşmesine faydalı bile olabilirler. Ancak bunun olabilmesi için bu yönde teşvik görmeleri gerekiyor. İnşallah öyle olur.

        Diğer Yazılar