Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        - Sağlıksorunu ve akli kapasitesinin yerinde olmamasına kanaat getirilmesi, Amerikan Başkanı’nın görevden alınmasının yollarından biri. Geçtiğimiz günlerde 35 akıl sağlığı uzmanı, kendi teamüllerinin dışına çıkarak kamuya açık bir mektupla Trump’ın akli dengesinin yerinde olmadığını duyurdu.

        - Trump’ın görevden alınması için Kennedy’nin vurulması sonrası anayasaya eklenen 25. ek maddenin devreye girmesi gerekiyor. Ya başkan yardımcısı ya da bakanlar kurulunun çoğunluğunun buna kanaat getirmesi gerekiyor. Veyahut Kongre’nin tıp uzmanlarından oluşan bir ekibi görevlendirmesi ihtimali de var. Trump’ın hakkında verilen kararı reddetmesi halinde Kongre’nin üçte iki çoğunluğuyla görevden alma kararı vermesi şart, temyiz seçeneği de yok. Ancak anayasada “görevin gereklerini yerine getirememe” özellikle muğlak bırakıldı. Aslında tıbbi değil siyasi bir karar değil Trump’ın sonunu hazırlayacak.

        - Bir diğer seçenek “impeachment” yani yargı tarafından Trump’ın görevden alınması. New York Times’ın konservatif yazarlarından David Brooks daha Trump görevine başlamadan “Fazla korkmanıza gerek yok, zaten bir sene içinde görevden alınacak” tahmininde bulunmuştu. Bunun bir hayal olduğunu düşünenler şimdi ciddi ciddi bir yolunu arıyor.

        - Amerikan Anayasası’nı yazanlar daha başkanlık makamının ayrıntılarını belirlemeden önce nasıl görevden alınacağında karar kılmışlardı. Düşünün, daha Başkan’ın tek bir kişi mi yoksa bir kurul mu olması gerektiği bile tartışılıyordu. Ama her halükârda “görevi ihmal ve kötüye kullanmadan” dolayı görevden alınabilmeliydi.

        - Temsilciler Meclisi’nde alınacak salt çoğunluk kararı “rüşvet, ihanet ya da diğer ciddi suç ve kabahatler” iddialarından dolayı Başkan’a yargılama yolunu açıyor... Ya da bu suçların düşmesine neden olabiliyor. “Ciddi suç ve kabahatlerin” ne olduğuna ise tarihin şartlarının karar verdiğine, Meclis’in yorumuna bırakılacağına hüküm veriyor uzmanlar.

        - Meclis’i temizlemek, yeni üyeler atamanın yollarını bulmak da yargı yolunu engellemenin bir başka yöntemi. Richard Nixon hakkındaki suçlamalara kimsenin inanmayacağı yanılsamasıyla hareket ediyordu. Donald Trump ise her türlü suçlamanın üzerine yapışacağını biliyor ve bu yüzden de şimdiden temizlik hareketine girişti.

        Not: Yukarıdaki bilgileri bu haftaki New Yorker’da Evan Osnos’un “How Trump Get Fired” yazısından özetledim. FBI Direktörü kovulmadan önce yayımlandı yazı.

        BAYAT SOLCU KAFASI

        BİR meczup Atatürk’e hakaret ediyor, biz de bununla vakit kaybedip tartıştıkça ona platform açıyoruz. Reklamın kötüsü olmaz ki meczup için...

        Kendisine siyasi pozisyon arayan ve CHP başkanlığı hayali kuran Ümit Kocasakal da tartışmaya ucundan girdi.

        “Atatürk’e düşmanlık CIA projesidir” diyor... Türk solunun ortodoks kafaları hiç ama hiç akıllanmamış, hâlâ “Her taşın altında CIA var” diye buyuran eski ezberler, komplo teorileriyle ilerliyorlar.

        Muhalif medyaya tavsiye: Parlatacak daha iyi birini bulun, Metin Feyzioğlu balonu nasıl patladıysa, Ümit Kocasakal da bu gidişle kendi kendini imha edecek.

        HESAP VERMEK ZORUNDA

        CHP Milletvekili Aykut Erdoğdu’nun Fikri Sağlar’ın partiden ihracına “Evet” oyu verdiği konuşuluyor. Bir diğer iddia da çekimser oy kullandığı yönünde. Televizyon tartışmalarının en sevdiği muhalif vekilin vermesi gereken bir hesap var: İfade özgürlüğü testinde omurgasını ne kadar esnetti?

        Unutulmaz ya gerçi, hadi HDP’lilerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına karşı durduğu yeri görmezden gelelim bir saniyeliğine...

        Fikirlerini söyleyen bir vekilin ihracına onay vermek ahlaki bir çürüme, çekimser kalmak da korkaklıktır. Her iki ihtimal de Erdoğdu’nun yiğitliğinin sadece televizyonda sehpa yumruklamakla sınırlı oluğunu gösterir.

        Sağlar’ın ihracına onay veren Ataşehir Belediye Başkanı’nın eşi gibi diğerlerini önemsemiyorum, ciddiye alınacak bir tarafları yok. Ama Erdoğdu’nun kamuoyuna vermesi gereken bir hesap var.

        6 KASIM 2018

        ABD için en kritik tarih. Temsilciler Meclisi’ndeki 435 koltuk, Senato’da da 100 sandalyeden 34’ü için sandığa gidecek seçmen. Halk desteğini yitiren başkanların bu ara seçimlerde Meclis’teki çoğunluğu da kaybedeceği öngörülüyor; şu anda Trump’ın tek dayanağı Meclis’te yeterli gücü olmayan Demokratlar.

        #TrumpNixon

        FARK VAR

        FBI Direktörü James Comey’nin görevden alınması dün gazetelerde Nixon kıyaslamalarını gündeme getirdi. Ancak her türlü hatasına rağmen Nixon’ın yine de devlete ve devlet kurumlarının işleyişine saygısı bulunduğunu yazıyor tarihçiler. Trump bodoslama gittiğinden Amerikan sistemini ve anayasasını tehdit ediyor.

        Kısacası kriz daha büyük.

        #FilmÖnerisi

        NIXON İTİRAFI

        Kıymetiçok bilinmeyen filmlerden “Frost/Nixon”, görevden alındıktan sonra Richard Nixon’ın para karşılığı David Frost’a verdiği söyleşinin hikâyesi. Tabii bu söyleşi kendisini zorlamayacak sorular sorması beklenen Frost üzerinden bir PR kampanyası yapacaktı... Ama bir anda Nixon’ın kamuoyunda yargılanmasına ve o tarihi itirafı yapmasına döndü: “Başkan yaptıysa yasadışı değildir.”

        EN CİDDİ ANAYASAL KRİZ

        Amerika, tarihinin en büyük anayasal krizine doğru tam hızla ilerliyor, ama bu ne şaşırtıcı ne de sürpriz. Daha haftalar öncesinden Senatör Richard Blumenthal talep edildiği takdirde Beyaz Saray’ın açılan soruşturmalara yardımcı olmayacağı, gerekli bilgi ve belgeleri temin etmeyeceği ihtimalinden söz etmişti. Özellikle seçimlerde Rusya’nın etkisi ağır yürüyen ama Trump’ın başını ağrıtan soruşturmayı kapatmak için her türlü yola başvurulacağı bekleniyordu.

        Bu işin nereye varacağı geçen haftadan belliydi. Beyaz Saray özellikle Rusya’yla seçim öncesi kurduğu ilişki inceleme altında olan eski Milli Güvenlik Danışmanı Michael Flynn’in nasıl göreve atandığına dair belgeleri temin etmeyi reddetti. İlerleyen dönemde FBI ya da çeşitli komiteler mahkeme celbiyle Beyaz Saray’ı zor durumda bırakabilirdi. İşte Trump tam da bu krizi önlemek için ilk önce FBI direktörünü görevden aldı, şimdi hakkındaki soruşturmayı kapatacak kendisine yakın birini (belki de Reza Zarrab’ın avukatları arasında yer alan Rudy Guilliani’yi) bu göreve atayacak.

        Diğer Yazılar