Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Şah Fırat Operasyonu’nda; Süleyman Şah Saygı Karakolu’na yönelik provokasyon olabileceğine ilişkin ciddi istihbarat ve risk hesabının ardından düğmeye bastıklarını belirten Başbakan Davutoğlu, operasyon sırasında yerde ve havada 59 savaş uçağının “Vur” emri beklediğini açıkladı

        BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, Macaristan’ın başkenti Budapeşte’ye düzenlediği bir günlük ziyaretin ardından sorularımızı yanıtladı. Başbakan, Şah Fırat Operasyonu’yla Türkiye’nin kendi iradesi dışında Suriye’deki çatışmanın içine çekilmesine engel olduklarını vurguladı. Davutoğlu, operasyon öncesi Süleyman Şah Türbesi’ndeki askerlere yönelik ciddi provokasyon amaçlı saldırılar olabileceğine dair istihbarat ulaştığına da işaret etti.

        Operasyon sonrası şükür namazı kıldığı öğrenilen Başbakan Davutoğlu, “Operasyon öncesinde bir saldırı riski var mıydı?” sorumuza “Eh tabii bir istihbarat vardı. Elimizde ciddi bilgiler olduğu için yapıldı. Bir risk hesabıyla düzenlendi. Provokasyona yönelik bir hassasiyetimiz vardı. Bu riski biz niye aldık? Çünkü daha büyük bir risk olduğunu gördük. Savunulması zor bir yer. Kim olursa olsun, Türkiye’yi savaşa çekmek isteyen, şu veya bu istihbaratın da veya oradaki terör örgütünün de faaliyeti söz konusu olabilir. Biz hakkımızdan feragat etmiş değiliz, daha önce 1939 ve 1975’te nasıl feragat etmemişsek şimdi de değiliz. Yok feragat edilmişse o zaman da edilmiş. Şimdi tereyağından kıl çeker gibi aldık. Yeni yeri tanımladık. İlginçtir, Kılıçdaroğlu açıklama yapıyor, dünyada hiçbir yerde manşet olmuyor. Sadece Suriye rejimi resmi ajansı SANA’da manşet oluyor. Bu ayıp, bu utanç, bu zillet Kılıçdaroğlu’na yeter” yanıtını verdi.

        ‘MUHALEFET, SÜLEYMAN ŞAH’TA KRİZ BEKLİYORDU’

        CHP ve MHP’nin operasyona yönelik eleştirilerine sert tepki gösteren Başbakan, şunları söyledi: “Muhalefet niye eleştiriyor? Çünkü zihinlerinde hep şu vardı. Onlar bir sabah kalkıp oraya saldırılmasını bekliyorlardı. Türkiye bir bunalımın içine girecek diye bekliyorlar. Musul’daki başkonsolosluğu niye tahliye etmedik diye eleştiriyorlardı. Burayı da ‘Niye tahliye ettin?’ diye... Ki bu tahliye değil... ‘Süleyman Şah’ta ne oluyor?’ diye soruyorlardı Meclis’te.”

        ‘BU UTANÇ BAHÇELİ’YE YETER’

        MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin Genelkurmay Başkanı’na yönelik sözlerine karşılık veren Davutoğlu, “Bahçeli, vazifesini mükemmelen yapmış Genelkurmay Başkanı’na dil uzatacağına HDP ile girdiği işbirliğinin hesabını versin. Genelkurmay Başkanı’na direktif veren benim, Genelkurmay Başkanı’na dil uzatmak senin hakkın da değil, muhatabın da değil. Genelkurmay Başkanı’yla görüştüm, ‘Gereken ne varsa ben söylerim’ dedim. Açık söyleyeyim; ben nasıl sahip çıktıysam, Cumhurbaşkanı’mız nasıl Hakan Fidan’a sahip çıktıysa bugün emrimizdeki bürokratlara kimsenin laf etmesine izin vermeyiz. Genelkurmay Başkanı’mıza yapılan bu çirkin ve edepsizce saldırı hiçbir şekilde devlet ahlakına uymadığı gibi Türkiye’de herhangi bir vatandaşın dahi kullanmayacağı türden ifadeler...

        Meclis’te HDP ile işbirliği yapıp ‘PYD ile işbirliği yapıldı’ diyerek Meclis’te Genelkurmay Başkanı’nı eleştirmeye kalkan Bahçeli’ye de HDP ile yaptığı işbirliğinin getireceği maliyet ve utanç yeter. ‘Bunlar Erzurum’u da peşkeş çeker’ diyor, bunu söylemeye kimin hakkı var? O gece ne yaşadığımızı biz biliyoruz. Genelkurmay Başkanı, Kara Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri komutanları vazifelerini o kadar titizlikle yapacaklar, Bahçeli de çıkacak bunları söyleyecek. Biri Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne zarar vermek isteseydi Bahçeli’den daha çok zarar veremezdi.

        ŞAH FIRAT OPERASYONU SONRASI TÜRKİYE’NİN IŞİD STRATEJİSİ DEĞİŞİR Mİ?

        Biz Suriye politikamızı ilkeler üzerine inşa ettik. Bize bakış değişse de politikamız değişmez. Yanı başımızda hiçbir terör örgütü istemiyoruz. Suriye rejimini meşru görmüyoruz. Suriye halkına zarar veren hiçbir yapıyı meşru görmüyoruz. Eğit-donat bizim yapılmasını istediğimiz bir şeydi. Şimdi yapılıyor” ifadesini kullandı.

        ADAYLIK İÇİN BİR KRİTER, İKİ ŞART

        HAZİRANDAKİ seçimler öncesi çok sayıda bürokratın AK Parti’den milletvekili olmak için aday adaylığı başvurusu yapması, “AK Parti bürokrat partisi oluyor” yorumlarına yol açtı. Davutoğlu, bu yorumları hatırlattığımızda “AK Parti’ye büyük bir teveccüh var. Benim için tek kriter liyakat. Liyakat derken sadece devlet tecrübesi anlamında değil, teşkilat tecrübesi anlamında da söylüyorum. Teşkilattan muhakkak güçlü bir damarın Meclis’te temsil edilmesi lazım. Devlet tecrübesi kazanmış ve bunu siyasi alana taşıyacak güçlü bir damarın da temsil edilmesi lazım. Geçmiş döneme oranla daha fazla kadın temsili düşünüyorum ama tabii biraz da gelecek adaylar önem taşıyacak. Kim başvurduysa ‘Hayırlı olsun’ diyorum” diye konuştu.

        59 UÇAK ‘VUR’ EMRİ BEKLEDİ

        BAŞBAKAN, operasyonun pek çok açıdan başarıyla tamamlandığını vurgulayarak, “572 asker gece karanlığında giriyor. 100 araç, 40 tank, 57 zırhlı araç girdikten sonra belli yere kadar birlikte hareket ediliyor. Sonra güvenlik koridorları oluşturmak üzere geniş bir hilal şeklinde Süleyman Şah Saygı Karakolu emniyete alınıyor. Bu arada Türkiye içinden gerektiğinde toplarla mukabelede bulunmak üzere noktalar tespit ediliyor, 59 uçak havada ve yerde müdahale için hazır bulunduruluyor. Kara, hava ve istihkam ve içeriden topçu alandan tank ve zırhlı araç boyutu var. Saat tutuyorduk... 9.5 saat sürdü. Bir şehit dışında hiçbir kayıp olmamış. Başarılı olunmuş. Peki bunu niye eleştiriyorsunuz? IŞİD’in ilerlemesi nedeniyle güvenlik boşluğu oluşmuştu. Daha önce, 2013’te ÖSO’nun kontrolündeydi. O zamandan beri planlıyoruz” dedi.

        ‘PARALEL DÜĞMEYE BASTI’

        Muhalefetin İç Güvenlik Yasası nedeniyle Meclis’te gösterdiği tepkiyi “Kriz beklentisi” olarak niteleyen Davutoğlu, “Birbirleriyle anlaşması mümkün olmayan HDP ile MHP’nin bir konuda anlaşmasını bekler miydiniz? Bu nasıl bir sandık korkusu ki seçime 3 ay kala kriz çıkarmaya çalışılıyor? Bu nasıl bir AK Parti korkusu ki Meclis’e slogan atmaya, sokağa direnmeye gidiyorlar” diye konuştu.

        İç Güvenlik Yasası’yla ilgili hazırlıkların 6-7 Ekim olaylarının ardından başladığını hatırlatan ve o günden bu yana ses çıkmadığını belirten Başbakan, “Çünkü o günlerde ses çıkarmak siyaseten pahalıya mal olurdu, milletin hafızasında 6-7 Ekim olayları var. Şimdi genel kurula geldi; yeri göğü inletiyorlar. Peki niye sustunuz da şimdi beraber harekete geçtiniz? Çünkü seçim yaklaşıyor. Çünkü paralel yapı düğmeye bastı. Bunlar 4’lü çete. Beklentileri Meclis’i bloke etmek, başka yasaya izin vermemek. Bu yolla kaos yaratmak istiyorlar” ifadesini kullandı.

        Diğer Yazılar