Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        KOBANİ’nin IŞİD’den kurtarılmasına destek veren peşmergenin neden geri çekildiği merak konusu.

        Malumunuz Tikrit’te bozguna uğrayan örgüt, Irak cephesinde mevzi kaybetmeye devam ediyor.

        Öte yandan örgüt, Suriye cephesinde de rahat sayılmaz. Suriyeli muhalif gruplar, Fetih Ordusu çatısı altında birleşerek sahada üstünlüğü ele geçirmeyi başardılar. Bu üstünlük şimdilik daha çok Esad’a karşı kullanılsa bile sıranın er geç IŞİD’e geleceği de aşikâr.

        Suriye’yi yakından takip eden Hassan Hassan’ın son makalesi, Suriye’deki “yeni durumun” gizemini çözme adına kıymetli ipuçları içeriyor. Hassan’a göre, hem sahadaki mücadelede hem de Cenevre’de yeniden kurulan müzakere masasında yaşanan denge değişiminin en önemli nedeni, Türkiye-Katar ittifakı. İki ülke, muhaliflere aktif destek vererek sahadaki dengenin değişmesini sağlıyorlar.

        Peki ne oldu da Katar ile Türkiye aktif destek kararı aldı?

        Hassan bu kararlı adımı Suudi Arabistan’a ve ABD’ye bağlıyor. Suudi Arabistan ve ABD’nin, İran’ın bölgedeki gücünü dengelemek için sahada rejimi dize getirecek bağlantılara sahip “Türkiye-Katar ittifakına” yeşil ışık yaktıkları söyleniyor.

        Şimdi yazının başında bahsettiğimiz Kobani meselesine dönebiliriz. Hem Irak hem Suriye’de her gün biraz daha sıkışan IŞİD’in çaresiz kalınca yapacağı şey belli. Örgüt bulduğu her zayıf halkaya saldırarak güçlenmeye, moral bulmaya çalışacak.

        Böyle bir durumda IŞİD’in dört tarafından üçünü elinde bulundurduğu, tek çıkış kapısı Türkiye olan Kobani’yi en zayıf halka olarak göreceği sizce de yeterince yüksek bir ihtimal değil mi?

        Cevabımız “Evet” ise peşmergenin neden Kobani’den çekildiğine daha büyük bir önemle eğilmemiz gerekiyor.

        Bu sorunun cevabını, peşmergenin Kobani’deki komutanı Kahar Doski birkaç gün önce verdi. Doski’nin Kürt basınına söyledikleri doğruysa, peşmergenin çekilmesini isteyen Türkiye olmuş. Olay şöyle gelişmiş: Peşmergenin cephanesi tükenince Kürt Bölgesi Başkanı Mesud Barzani, Ankara’dan silah sevkıyatı için izin istemiş. Ankara izni vermeyince de peşmerge geri çekilmek zorunda kalmış.

        Barzani tarafının ortaya attığı bu iddianın doğruluğu elbette ki tartışılabilir. Lakin Ankara’nın şu ana dek aksi yönde bir açıklama yapmaması da manidar.

        Peşmerge komutanının açıklamasının ardından bölgeden iki önemli haber daha geldi.

        İlki, 2 gün önce Erbil merkezli sitelerde yer aldı. Bu habere göre peşmergenin gitmesinin ardından IŞİD yeniden Kobani’ye saldırı hazırlığı içine girdi.

        İkinci kritik haber ise New York Times’ta (NYT)yayınlandı. Haber, Şanlıurfa’nın Akçakale İlçesi’nde bomba yapımında kullanılacağı söylenen çuvallarca gübrenin nakliyesi sırasında çekildiği iddia edilen bir fotoğrafla yayınlandı. Gübrenin Akçakale’den sınırın karşısındaki IŞİD kasabası Telabyad’a gönderildiği öne sürüldü.

        MHP’nin Şanlıurfa milletvekili adayı Mehmet Ayhan da gazeteye hem bomba iddiasını hem de IŞİD’i destekleyen açıklamalarda bulunmuş. Ayhan, “Bu gübre çiftçilik için değil, bomba için gönderiliyor. Türk halkı bundan fayda sağladığı sürece sorun yok, gübrenin kime gittiği mühim değil” sözleriyle milliyetçilik çıtasını bir hayli yükseğe çıkarmış(!)

        Neyse ki NYT’nin ‘bomba’ iddiası yalanlandı. Ama ne yazık ki bu da Şanlıurfa Valiliği’nden yapılan yarım yamalak bir açıklamayla yapıldı.

        Muhtemelen günün sonunda bu haberleri okuyanların akıllarında kalan şey de şu oldu: IŞİD’e bomba için gübre gönderilmesini destekleyen birinin milletvekili adayı olduğu Türkiye, kendi izniyle Kobani’ye gitmiş olan peşmergeyi silahsız bırakarak geri dönmeye zorladı.

        Bu manzaranın vaat ettiği istikbal parlak değil. IŞİD yeniden Kobani’ye abanabilir. Sanırım Türkiye’nin seçim ortamına girdiği bir dönemde IŞİD’in de Kobani’ye girmesi halinde yaşanacakları tahmin etmek için müneccim olmak gerekmiyor.

        Diğer Yazılar