Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        MİLLİ Eğitim Bakanlığı (MEB) geçen yıl evlerinden kilometrelerce uzaklıktaki okullar ile tercih etmedikleri halde imam hatip liselerine yerleştirilen öğrenciler yüzünden yaşadığı sıkıntıyı çözmek için bu yıl yerleştirme sistemini değiştiriyor. Bunun için de önce özel okulların kayıt takvimini 24 Haziran’a çekti ve kayıtlarını tamamlamaları için onlara 17 günlük süre verdi. 10 Temmuz’da bu okullarda kayıtlar bitecek ve bir daha nakil tercihlerinin alınacağı 17 Ağustos’a kadar kayıt yapamayacaklar.

        Bakanlık özel okula gidecek velilerin kararlı olmasını ve kayıtlarını bu sürede yaptırarak merkezi yerleştirme sisteminden çıkmasını istiyor. Böylece başta yabancı özel liseler olmak üzere özel okullara gidecek yaklaşık 25 bin öğrencinin yerleştirme sistemine girmemesini bekliyor. Tercih yapmayan öğrenciler de zaten otomatik olarak açık liselere yerleştirileceği için onlar da sistemden çıkacak.

        Sistem kâğıt üzerinde işler görünüyor. Ancak “Özel okula kayıt yaptırdım tercih yaptırmayacağım” seçeneğini beklendiği gibi tüm veliler işaretlemez, şansını önce devlet okullarından yana kullanmak ister. Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Cem Gülan da sadece “Ne olursa olsun çocuğumu özel okula vereceğim” diyen velilerin başta yabancı özel okullara kayıt yaptıracağını, büyük çoğunluğun devlet liseleri için tercih yapacağını söylüyor. Bu dönemde başta yabancı özel okullar olmak üzere özel liselerin, taban puanlarını yüksek açıklayarak nakillerin başlayacağı 17 Ağustos’a kadar bekleyecekleri tahmin ediliyor.

        Ancak veliler bu yıl çok dikkatli olmalı. Çünkü yabancı özel okullar farklı derslerin sınav sonuçlarına göre farklı taban puanlar açıklayacak. Hangi taban puanının hangi sınavlara göre hesaplandığını bilmeleri gerekecek.

        Birden fazla okula önkayıt yaptıracak veliler bu yıl hem okullar arasında koşturacak hem de farklı puan hesaplama yöntemlerini öğrenmek zorunda kalacak.

        Diğer Yazılar