Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        DERSHANELERİN kapatılmasına ilişkin yasanın geçtiğimiz mart ayında Meclis’ten geçerek yasalaşmasının ardından bu kurumlar için kapanma tarihi de 1 Eylül 2015 olarak kesinleşmiş oldu. Yasaya göre dershaneler bu tarihten itibaren yollarına ya özel okula dönüşerek devam edecek ya da kapanacak.

        Dershane kurucuları uzun süre “dönüşmek” için başvuruda bulunmadılar. Anayasa Mahkemesi’nden iptale yönelik bir karar beklediler. Ancak son günlerde konuştuğum birçok kurucunun artık iptale yönelik beklentisi kalmadığını görüyorum. Bu yüzden de Milli Eğitim Bakanlığı’na temel lise olmak için başvurmaya başladılar.

        Dershaneden dönüşerek kurulacak temel liselerde de eğitim diğer liselerde olduğu gibi haftada 35 saat. Ancak bu liselerde uzaktan eğitim de var. Yüz yüze eğitim haftada 26 saat ile 9 saat arasında olacak. Bu liselerin 9. sınıflarında bu eğitimin süresi haftada 26 saat iken sınıf kademesi yükseldikçe süresi düşecek ve 12. sınıfa gelindiğinde 9 saate kadar inecek. Son sınıf öğrencisi haftada sadece 9 saat okula gidecek. Geri kalan 26 saati uzaktan eğitimle alacak.

        Ancak özel okula dönüşecek birçok dershanenin “tanıtımını” dinlediğimde kurulacak okulların aslında birer dershane gibi hizmet verecekleri anlaşılıyor. Bu okullar hafta içi müfredatın zorunlu kıldığı dersleri işleyecek, hafta sonları ise sınavlara yönelik olarak kurslar açacak, test çözdürecek.

        Bu durum sadece dershanelerden özel okula dönüşen okullarda yaşanmayacak. Daha şimdiden birçok okulda dershanelerin kapanacağı gerçeği dikkate alınarak hafta sonları sınavlara hazırlık kursları düzenlenmeye başlandı. Üstelik bu kervana katılan sadece özel okullar değil. Devlet okullarında da “takviye kursları” var. Ülkenin tüm okulları dershaneye dönüşüyor.

        Bu durum eğitimcileri kaygılandırıyor. Bu eğitimcilerden biri Türk Eğitim Derneği (TED) Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu. 12 yıldır dershanelerin eğitim sistemine zarar verdiğini, liselerin ise “üniversiteye hazırlanan kurumlar” haline geldiğini söylediklerini hatırlatan Pehlivanoğlu, “Ancak zamana yayılarak çözüm bulma yerine dershanelerin kapısına yasaklama ile kilit vurulunca bütün okullarda da sınavlara hazırlık kursları başladı. Bu kez tüm okullar dershaneye dönüşüyor” diyor.

        Pehlivanoğlu’nun endişesini birçok eğitimci paylaşıyor. Onlar da tüm okulların “sınavlara hazırlık kursları” açarak, birer dershaneye dönüşmesini kaygı ile izliyor.

        Diğer Yazılar