Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yerleştikleri okullardan memnun kalmayan ve zorunlu açık liseye kaydedilenler ile özel okullardan devlete geçmek isteyen öğrencilerin katıldığı TEOG nakil uygulamasının ilk ikisi son buldu. Hatırlanacağı gibi ilk yerleştirmenin ardından okullarda yaklaşık 249 bin boş kontenjan kalmıştı. Birinci ve ikinci nakil uygulamaları son bulduğunda ise boş kontenjan 230 bin oldu. Bu hafta içinde son nakiller için başvurular yapılıyor.

        Günlerdir ailelerden “Neden tercih yaptığımız halde okullarımız değişmiyor?” ve “200 binin üzerinde boş kontenjan olduğu halde neden bu kontenjanlar dolmuyor?” soruları geliyor.

        Aileler haklı, boş kontenjan varsa neden bu öğrenciler yerleşemiyor?

        Ancak bu sorunun yanıtını verebilmek için önce şu iki sorunun yanıtlanması gerekiyor:

        Boş kontenjanlar hangi okullarda kaldı? Çocuğunuzun hangi okul türünde okumasını istiyorsunuz?

        Boş kontenjan ağırlıklı olarak imam hatip liselerinde bulunuyor. Bu okul türünde ikinci nakil uygulaması bitmesine rağmen, bazı okullarda 500’ü bulan boş kontenjan var. Bu okul türündeki kadar olmasa da yine boş kontenjan meslek liselerinde de görülüyor. Fen, sosyal bilimler ile Anadolu liselerinde ise boş kontenjan hemen hiç yok. Bazı okullarda en fazla birer kontenjan olduğu dikkat çekiyor.

        Eğer çocuğunuzun Anadolu, fen ve sosyal bilimler liselerinde okumasını istiyorsanız bu okullarda “sınırlı” sayıda boş kontenjan olduğu için nakil uygulamasında okul değiştiremiyorsunuz. Bu okulların kontenjanları sınırlı ve talep eden öğrenci de fazla olunca yer değiştirmeler de okullara yerleşmiş öğrenciler arasında oluyor. Yani nakil uygulamasında bu okul türündeki öğrenciler aynı türdeki başka okullar arasında geziyor.

        Başvuruları 4 Eylül Cuma günü bitecek son nakil uygulamasında aileler çocuğum “açık lisede olmasın” diyerek imam hatip ve meslek liselerini tercih etmediği takdirde tablo yine değişmeyecek, yine 230 bin civarında boş kontenjan olacak.

        Bu durumda, çocuklarını bu okul türlerinde okutmak istemeyen ailelerin önünde de tek seçenek olarak özel okullar kalacak.

        Diğer Yazılar