Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yasalara güvence altına alınan eğitim hakkından yararlanmak her çocuk için mümkün olmuyor. Onların başında da engelli çocuklar geliyor. Sınavlarını kazandıkları okullardan nasıl kayıtlarının silindiğini, velilerin “Çocuğuma da bulaşır” baskısı ve eğitimcilerin “Bununla uğraşamam, sınıfın düzenini bozuyor” gerekçeleriyle okullardan nasıl ayrılmak zorunda kaldıklarını ve ailelerinin mücadelelerini defalarca anlattık.

        Bugün ise size otizmden söz etmek istiyorum. Doğuştan gelen ve yaşamın ilk 2-3 yılında fark edilebilen gelişimsel bir farklılık olan otizmin görülme sıklığı Tohum Otizm Vakfı verilerine göre 1985’te her 2 bin 500 çocuktan birinde görülürken, günümüzde ise 68 çocuktan birine yükselmiş durumda.

        0-18 yaş arası 352 bin otizmli çocuğun eğitim hizmetlerinden yararlanmak için beklediği tahmin ediliyor. Erken tanı ve doğru bir eğitim ile bu çocukların yüzde 50’si ise topluma kazandırılabiliyor.

        Birleşmiş Milletler dünyada görülme sıklığının yükselmesi üzerine 2 Nisan’ı Otizm Farkındalık Günü olarak kabul etti. Tüm dünyada o gün bilinçlendirme çalışmaları yapılıyor. Bu çalışmalar Türkiye gibi farkındalığın düşük olduğu ülkelerde daha önemli oluyor.

        2010’dan bu yana her 2 Nisan’da ABD’de de başlayan ve diğer ülkelere yayılan “Mavi Işık Yak- Light lt Up Blue” kampanyası yapılıyor. O gün destek veren ülkelerde binalar mavi ışıkla donatılıyor, insanlar mavi giyiyor ve sosyal medya hesaplarından ‘otizm’ mesajları paylaşılıyor.

        Türkiye’de ‘farkında olanlar’ bu kampanyaya katılıyor. Duyarlılığı artırmak için 2 Nisan’da sizler de “Mavi Işık Yak”ar mısınız?

        Diğer Yazılar